clear

zoeken

search

De staat van de biblioblogosphere 2009

01 augustus 2009


Als het gaat om weblogs lijkt 2009 het jaar van de kentering te zijn. Sommige blogs die in 2007 nog tot mijn favorieten behoorden lees ik nu nog maar zelden. Naar weblogs met gedeeltelijke rss-feeds klik ik nog maar zelden door en binnen netvibes vertrouw ik steeds vaker op verzamelfeeds omdat er op veel blogs slechts incidenteel updates verschijnen.

Laten we eens kijken naar de biblioblogs. Daarvan volg ik er tientallen maar ik moet erkennen dat ik door 23 Dingen selectiever ben geworden. Het werden er simpelweg te veel. Twee jaar terug besloot ik me vooral te richten op de blogs die regelmatig updaten. Hoeveel zijn dat er nog anno 2009? Ik neem de proef op de som met behulp van het overzicht van individuele biblioblogs op NL Biblioblogs. Dat is weliswaar geen complete lijst, maar wel de meest uitgebreide. Achter de naam van het weblog het aantal updates in de maand juli, of de datum van de laatste blogpost.

 1. In Between 12 mei 2009
 2. AJ in de PPL 31 juli 2008
 3. Alfred H 20 juni 2009
 4. Annebet Neef 1
 5. Anneke Dirkx 4
 6. Astrid Scribbles 28
 7. Een beetje adjunct 23 juni 2009
 8. Bibaholic 29 juni 2009
 9. Biblionova Blog: verwijderd
 10. Bibliothecaris in Blog 30
 11. Bibliotheek GGZ : onbereikbaar
 12. Bibliotheekr 28 mei 2009
 13. Biblioteekje 5 februari 2009
 14. De Bibliotheker’s Weblog 26 juni 2009
 15. BiebLies 3
 16. Biebbeatmanifesto: 2o november 2008
 17. Biepmieke 8
 18. BiebmiepLeen 2
 19. Biebzone Beta 1
 20. Biebloch 19 januari 2009
 21. Jeroen van Beijnen 4
 22. Blogparty 8
 23. Boekendingen 35
 24. Boekenproeven 10
 25. Brughagedis 5 december 2008
 26. Calamiteitenleer 2
 27. Caseroom 29 mei 2009
 28. Coers Internet Trainingen 16 mei 2009
 29. Commissaresse 2.0 1
 30. CommonPlace 19 juni 2009
 31. Dee’tjes 2
 32. Di2lib 5
 33. Diamantjes 13 februari 2009
 34. DigiCMB 15 juni 2009
 35. Duurzame toegang 1
 36. Dionysius 25 januari 2009
 37. Doc 1.5 2
 38. Dutch Libraries 13 augustus 2008
 39. Ecobibl 2
 40. Essen 2.0 4
 41. Festina Lente 39
 42. Flemish Librarian juni 2009
 43. Free flow of information 3
 44. Gaan waar de woorden gaan 18 juni 2009
 45. Gemengde berichten 133
 46. Gerard Bierens 23 juni 2009
 47. Gert Jan Hermus 19 juni 2009
 48. Gluren op het web 4
 49. Heilige Antonius 4
 50. Hey it’s me again 3

 51. Hogeschoolbieb 26 april 2009
 52. Informatiebeheer 11 april 2009
 53. Informatiegebruiker 11 juni 2009
 54. Infocaris 46
 55. Information Matters 22 juni 2009
 56. Inter-net viewer 1
 57. Jan Tweepuntnul 6
 58. Janneke van de UB VU 29 juni 2009
 59. Judy Elfferich 20 juni 2009
 60. Julia de Bruyckere 20 mei 2009
 61. Jos van Helvoort 28 juni 2009
 62. Kaldenbach 8 mei 2009
 63. Kamer 2.16 2
 64. Krekel 27 januari 2009
 65. Laika’s MedLibLog 3
 66. Leerhuisbibliotheek Online 1
 67. LibrarEvolution 6
 68. Library on the run 4 april 2008
 69. Library Spring 15 juni 2009
 70. Librarian.be 25 juni 2009
 71. LibraryLingo 5
 72. Mark Deckers 1
 73. Moqub 4
 74. Netologie 1
 75. No. 33 gestopt in 2008
 76. Never a dull moment 2
 77. Obnoxious Librarian from Hades 4
 78. Occamsrazorlibrary 34
 79. On Digital Libraries 11 mei 2008
 80. Opgewekt Vooruitkijken 30 juni 2009
 81. Peace Palace Library 21 februari 2008
 82. Persoonlijk Kennismanagement Blog 19 mei 2009
 83. Ratata! 16 juni 2009
 84. Ritanila’s blog 3 juni 2009
 85. Schrijverdezes 21
 86. Sophie’s Choice 1
 87. Spanplan 1
 88. Tenaanval 6
 89. Theodora Spinsels 1
 90. Tips van Rene 12 februari 2009
 91. Tom’s view 3
 92. Train de Trainer 5 maart 2009
 93. Tureluurs 4 juni 2009
 94. Twan van Elk 29 juni 2009
 95. UbA-blog 22 juni 2009
 96. UsefulLess Info 31 maart 2009
 97. Vakblog 4
 98. Walter Vos 2
 99. Gaat voor best veel dingen 7
 100. Webgrrl 2
 101. Hans van Velzen 7
 102. Webquery 16 juni 2009
 103. Weerwatgeleerd 16
 104. Wondersteen 31 maart 2009
 105. Wowter (Engels) 2
 106. Wow! Wouter over het web 1
 107. Wuusgewijs 3
 108. ZB Digitaal 83
 109. Zelfservice 14 november 2008
 110. Zijlmo.nl/mo 4

Ik tel in deze lijst 57 weblogs die in de maand juli 1 of meer updates kenden. Een echte indicatie voor de staat van de biblioblogosfeer is dat weliswaar niet maar als eerste indruk zegt het wel iets: bijna de helft van de weblogs is niet meer zo actief. Je moet daarbij natuurlijk wel rekening houden met het feit dat er ook nog biblioblogs zijn die niet in deze lijst voorkomen. Verder is het natuurlijk ook vakantietijd: veel collega’s houden zich juist in de maanden juli en augustus koest.

Toch is er meer aan de hand want er zitten ook heel wat blogs bij die weliswaar een paar updates hadden in juli maar in de periode ervoor nauwelijks. Je komt ook updates tegen die uit weinig meer dan een ingesloten video bestaan.

Het is niet mijn bedoeling om dit verder te interpreteren. Als je dat wilt doen moet je naar alle verbanden kijken en per individueel blog kijken naar een langere periode. Dat is me teveel werk.

Toch ben ik benieuwd naar de motivatie. Is er sprake van blogmoeheid of ben je overgestapt naar Twitter? Heb je het te druk met andere dingen of zie je geen heil meer in weblogs als platform? En als je nog wel blogt: wat zijn dan je drijfveren?

Eigenlijk gaat dit alles me niks aan natuurlijk. Bloggen is persoonlijk. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Er zijn geen blogregels waar je je aan zou moeten houden.

Maar als je zin hebt om er iets over te zeggen is je reactie van harte welkom.

@

32 Reacties

 1. Daan schreef:

  Zie //blogparty.web-log.nl/blogparty/2009/05/ingedut.html

  Maar gisteren en vandaag twee werkpostjes (weliswaar zijdelings omdat het over boeken gaat) geplaatst. De volgende gaat (helaas) weer over hardlopen enne, Pukkelpop komt er weer aan 🙂

 2. @Steenwijk: die reactie kun je ook op veel manieren uitleggen 🙂

 3. Henk schreef:

  Gelukkig? sta ik er niet bij. Bij mij is de inspiratie vaak ver te zoeken. Gelukkig lees ik af en toe een aardig boek, waar ik dan iets over kan schrijven.

  Fotografie (Flickr) is belangrijker geworden, en ik blijf wat vaker hangen in Facebook, Hyves, Ning of (sinds kort: Yahoo Messenger). Twitter was een korte bevlieging, maar misschien blaas ik mijn account nieuw leven in omdat ik in het najaar weer een 23 Dingengroep ga begeleiden.

  Sinds ik ziek ben geweest vind ik het hele 2.0 gebeuren en de uitdagingen die dit biedt voor bibliotheken een stuk minder interessant, wat dat betreft heb ik wel leren relativeren.

 4. Henk schreef:

  @Steenwijk23: zucht omdat je er niet bij staat? Ik vraag me ook wel eens af waarom de een wel, en de ander niet tot de biblioblogosphere wordt gerekend…

 5. @ Daan: still alive, kortom:-)

  Misschien kunnen we over Pukkelpop nog wel samen wat schrijven, al ben ik niet van plan om live in de weer te gaan….

  @Henk: gek genoeg sta je bij mij ook in een tabblad met persoonlijke blogs maar ik lees je posts nog altijd graag. Je houdt het lekker afwisselend.

  Dat je interesse is verschoven kan ik me voorstellen. Uiteindelijk staan dat soort ontwikkelingen niet in verhouding tot je priveleven…

  Thxs

 6. Astrid schreef:

  Nou, daar sta ik mooi gekleurd op zeg 😉 Maar ik moet wel bekennen dat de vakantietijd voor mij juist een tijd was waarin ik 2x zo vaak publiceerde dan anders. Ik koos nl. voor een lekkere thuis-niks-doe vakantie. Daar hoort bloggen natuurlijk bij!

  In tegenstelling tot de mogelijke blogmoeheid van sommigen, ben ik nu zover dat ik er trots voor uitkom dat het bloggen een belangrijke rol geef in m'n leven inneemt. Omdat ik het schrijven leuk vind, omdat ik de digitale contacten die ik erdoor leg leuk vind en omdat ik het steeds meer zie en voel als een soort verlengstuk van m'n identiteit.

  Als professioneel musicus liet ik zien wie ik was door de muziek die ik maakte. En daar liep het vast. Nu kan ik mensen naar m'n blog verwijzen. Dat ben ik en daar stroomt het!

  Pluim voor je overzicht trouwens. Heb je er geen klik-knip-en-plak-RSI aan overgehouden?

 7. @Henk: ik denk dat Wouter en Dymphie, ook vanwege 23 dingen, niet alles actief kunnen bijhouden. De lijst is ook al enige tijd niet bijgewerkt denk ik. Als je een mailtje stuurt komt dat vast wel goed!

  Je zou dit trouwens ook kunnen doen voor de bibliotwitteraars maar ook dat overzicht is niet compleet, omdat het lastig is om continu bij te houden…

 8. @Astrid: ook jij bedankt voor je reactie. Voor mij werkt het ongeveer ook zo denk ik.

  Met de RSI valt het wel mee vandaag, maar ik ben er wel twee uur mee bezig geweest zie ik nu. Maar eenmaal halverwege ga je dan ook niet meer stoppen he 🙂

 9. kamer216 schreef:

  Ik denk en constateer bij mezelf en anderen dat Twitter, sneller, makkelijker en laagdrempeliger is. Een trend waar jij mij via Twitter al eens op attendeerde.

  En juli is wel een weinig representatieve maand vrees ik, met een groot deel van Nederland op vakantie. En met die hoge datatarieven voor mobiel internet in het buitenland heb ik me vooral geconcentreerd op het offline leven. Maar het jeukte wel…

 10. Johan Hoenink schreef:

  Edwin,
  Lijkt me aardig om dit onderzoek over een paar maanden nog eens te herhalen. Je hebt nu de vakantietijd tegen, maar ik denk dat een verschuiving naar twitter zeker van invloed is (merk ik bij mezelf) en er was natuurlijk mede dankzij 23 dingen een behoorlijke toename van het aantal biblioblogs. Na aanvankelijk enthousiasme vervallen er daar natuurlijk veel van tot een "dood" bestaan.

 11. Twan van Elk schreef:

  Ik vrees dat ik nooit een erg consistente blogger ben geweest. Teveel aan het rommelen en uitproberen… 🙂 Wel heb ik inmiddels een lifestream toegevoegd via FriendFeed om toch een beetje actualiteit te bieden. Wat dat betreft zie ik mijn site/blog meer als een punt om mijn online activiteiten enigszins bij elkaar te brengen.

  Zelf merk ik dat ik veel meer afga op zaken die in 'de stroom' via Twitter, FriendFeed en bijv. Blip voorbijkomen. Veel blogs heb ik inmiddels uit mijn reader naar mijn bookmarks 'verbannen' en dienen nu als bron voor specifieke informatie. Ik volg ze niet allemaal meer op dagelijkse basis.

 12. Guus schreef:

  Djeez Edwin. Goeie vraag. Ik zit met m'n mond vol tanden. Ik weet het antwoord niet. Ik denk dat het het dichtst in de buurt komt van blogmoeheid. Goed onderwerp voor een blogpost op mijn eigen blog overigens.

 13. Daan schreef:

  Sorry mensen, ik ga weer off topic leuteren maar dat samen schrijven over Pukkelpop is wellicht een leuk idee. Als ik mijn verslagjes van voorgaande jaren teruglees zie ik dat ik het elk jaar in een andere vorm giet. Vorig jaar bijvoorbeeld alleen de top 3 van die dag maar wel altijd met een sfeerfoto.
  Gsm bereik is daar trouwens waardeloos (teveel, te druk) dus twitteren is volgens mij ook niet echt handig of je moet al via internet (maar daar is mijn telefoon niet echt geschikt voor) een update plaatsen.

  Ik ben sowieso wel van plan om nog iets van een bibliomeeting oid te 'organiseren' bij de speciale biertjes stand maar ik moet even het blokkenschema afwachten en kijken wanneer ik zelf een uurtje vrij heb. Vermoeiend hoor, zo'n festival 🙂

  Fijn weekend,
  Daan

  Ps: Leuk dat deze blogpost zoveel reacties losmaakt!

 14. schrijverdezes schreef:

  Alfabetisch! Da's weer 's wat anders dan op aantal. En voor een bibliothecaris eigenlijk toch best voor-de-hand-liggend 😉
  Overigens vind ik dat 1 sterke post per maand meer waard kan zijn dan 30 zwakke. Maar een blog moet wel een beetje leven, dat vind ik ook.
  Zelf blog ik uitsluitend omdat ik het niet laten kan, wat niet de beste motivatie is.
  Wonderbaarlijk dat je over deze post maar 2 uur gedaan hebt, in die tijd heb ik maar zelden mijn posting af…

 15. karin r. schreef:

  terwijl ik gisteren soort van commentaar kreegvia twitter dat iemand d'r rss feed ging lezen, na terugkomst twee/drie weken vakantie, en zag dat ze 56 blogstukjes moest lezen van mijn hand. 🙂

  blogmoeheid heb ik nooit begrepen. …

 16. wereldvansofie schreef:

  Zo, lekker iedereen weer even wakker geschud 🙂
  Je hebt geloof ik bij het knippen/plakken Essen 2 x geplakt ten koste van Festina.

 17. Astrid schreef:

  @edwin: Niet meer kunnen stoppen is hÊt kenmerk van een echte blogger 🙂 Maar ik zie nu pas dat jij met 83 posts wel schandalig de grens van veelblogger overschrijdt. En zat daar niet ook wat vakantietijd tussen? Dit is geen hobby meer, dit is werk!

 18. Natalie schreef:

  Altijd leuk om in lijstjes terug te vinden te zijn :-), maar ik vraag me af hoe erg ik (nog) een biblioblog heb, nu ik uit de bibliowereld gestapt ben.

  Bij mij heeft bloggen zeker geen plaats gemaakt voor twitteren. Dat laatste doe ik wat in de marge, maar meer niet.

  Laatste maanden druk geweest met hele andere dingen dan bloggen, maar het gaat nu weer de goede kant op (te zien aan dat ik hier weer af en toe reageer) en ik ga weer tijd vinden voor bloggen. Ik wil er tijd voor maken want ik vind het geweldig! Lekker schrijven, gelezen worden en reacties uitwisselen! Mooi toch. Meer dan ÊÊn blogpost per week zal waarschijnlijk niet gaan lukken, maar dat vind ik niet erg.

 19. @Kamer 216: een helder verhaal. Het zijn allemaal factoren die een rol spelen, denk ik ook.

  @Johan: goed plan: als ik er aan toekom zal ik later nog eens kijken…of naar andere onderdelen van het verhaal.

  @Guus: houd ons op de hoogte!

  @Daan Dat is in mijn ogen geen geleuter: het geeft juist altijd een beetje 'leven' aan het geheel. Ik vind het altijd erg leuk in ieder geval. Een happie en sappie op Pukkelpop komt sowieso goed!

  @Schrijver: dat zie je op sommige weblogs ook: dan is er maar een post maar wel een lange en rijke. Er zijn veel manieren van schrijven en presenteren.

  Het verslavingsaspect speelt inderdaad ook een rol. Toch denk ik dat echte passie daar nauw mee samenhangt. Dingen die je echt leuk vindt koester je toch?

  En wat betreft die twee uur: ik mag dan achteraf ook nog allerlei foutjes herstellen. Dat krijg je ervan 🙂

  @Karin: dat herken ik wel een beetje: ik denk niet zo snel "waar zal ik nu weer eens over bloggen" maar het gebeurt me wel vaak dat ik iets zie of meemaak en denk: "daar kan je ook mooi over bloggen"

  Dan zit je al snel aan een paar postjes per week 🙂

  @Cis: dank je! Ik was al bang dat het zou gebeuren met al dat geknip en geplak en waarempel…..

  @Astrid: in het geval van juli niet. Ik snipper weliswaar veel maar juist op verlofdagen blog ik meer dan bovengemiddeld. In juni lag het aantal updates wat lager 🙂

  Maar vergeet ook niet dat ik, ondanks het feit dat ik het meeste in mijn vrije tijd doe, ook in werktijd een beetje mag bloggen. Dat is volgens mij nog steeds vrij uniek…

  @Natalie: jij was een van de namen waarover ik twijfelde. Ik hield de lijst aan maar heb hier en daar mijn eigen mening aangehouden. Sec ben je inderdaad geen biblioblog maar dat mag de pret niet drukken toch?
  Het is altwijd weer leuk als je een post plaatst. In die zien maken rubrieken of labels helemaal niks uit…

 20. @ Twan: vergeet ik jouw reactie nog zie ik nu…

  Wat voor jou geldt, geldt voor mij ook. In die zin dat ik ook steeds meer vanuit de stroom pluk. Dat constante bloggen probeer ik er daarentegen wel in te houden 🙂

 21. schrijverdezes schreef:

  Ik heb zo'n gevoel dat niet iedereen al zijn verslavingen koestert…

 22. De ontkenningsfase moeten we allemaal een keer doorlopen ^^

 23. m@rlies schreef:

  Een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de beweegredenen van andere bloggers. En 'n interessante vraag om 'ns bij stil te staan.

  Wat mij betreft is de frequentie van het aantal blogposts vooral een kwestie van tijd, of anders geformuleerd, van (te weinig) vrije tijd, want bloggen zit niet in mijn takenpakket. 23 dingen wel. Da's ook een van de redenen waarom ik blog. En om dingen uit te proberen, die ik vervolgens weer kan inzetten in m'n werk. Verder vind ik het 'gewoon' handiger om 'n blogpost te schrijven dan om informatie te delen via bijvoorbeeld intranet met al z'n beperkingen. En… met m'n blogposts wil ik de traditionele informatievergaarders attenderen op andere, 'nieuwe' vormen van informatie vergaren (zie ook mijn reactie op
  (OCN2008 – WoW!ter: de Biblioblogosphere in ontwikkeling).

  De informatie-overload in het algemeen heeft ook mij selectiever gemaakt in het actief volgen van blogposts. Maar ja, Twitter is daar dan weer wel bij gekomen;-)

 24. Dennis schreef:

  Sinds ik in december vorig jaar halftijds in een bibliotheek werk en sinds februari dit jaar voltijds in twee bibliotheken werk heb ik er gewoon de tijd niet meer voor om mn blog nog verder staande te houden. Verder volg ik ook nog steeds graduaat bibschool Gent, was ik ook nog voorzitter van een minivoetbalclub enz.
  Vooral tijd hield me dus tegen Ên ook het feit dat sinds ik in de bibsector werk ook me bezig hou met veel meer zaken die ten voordele zijn van die bibliotheken want dat is natuurlijk mijn doel, dat bibliotheken ook op de web 2.0-kar springen.
  Sinds kort heeft Lovendegem een blog en is het zichtbaar op netwerksites Facebook en Netlog. 🙂

 25. @ M@rlies en Dennis: tijd is altijd een van de belangrijkste factoren. Die moet je maar net vrij kunnen en willen maken. Daarom is het ook belangrijk dat organisaties er ook echt formatie voor vrijmaken, als ze er iets mee zouden willen….

  Het is het mooist als je dingen kunt combineren, maar dat is ook niet altijd aan de orde. De wil is er in ieder geval wel, als ik het zo lees.

 26. tenaanval schreef:

  Dat ik er in je lijst nog redelijk postief opsta heeft te maken met het gedoe met mijn gebroken been (het tegengestelde van de vakantieperiode dus, ik heb juist niks anders te doen) maar voor mij geldt ook wel: er moet wel materiaal zijn. Ik moet me kwaad kunnen maken of iets lezen waar ik over wil bloggen. En omdat ik de keuze heb gemaakt om over een beperkt aantal onderwerpen te bloggen lukt dat niet altijd. Ook omdat ik er nogal lang over doe voordat een post af is, ik denk tamelijk lang over formuleringen na.
  Voor mij is twitter iets heel anders, dat is geen concurentie voor het bloggen. Het zijn twee totaal verschillende werelden.

 27. Ali schreef:

  Ik was stomverbaasd toen ik AJ in de PPL met 3 postjes in juli vermeld zag, omdat ik hem niet had zien opduiken in mijn bloglines. Ging ik eens goed kijken, bleek het juli 2008 te zijn

 28. @Tenaanval: bedankt voor het delen van je verhaal.Dat kwaad maken vind ik ook altijd een hele fijne: dan schrijf ik heerlijk alles van me af.

  Maar waarom koos je voor een beperkt aantal onderwerpen? Ik heb mezelf de beperking opgelegd dat ik niet blog over echt hele persoonlijke zaken of over wat ik van sommige mensen vindt. De grens is soms dun, maar ik trek 'm wel.
  Daarnaast is het juist zo leuk dat alles een potentieel postje kan zijn. Van boeken tot blommetjes, van muziek tot politiek.

  Maar ook dat is voor iedereen anders natuurlijk…

  @ Ali: jeetje, wat slordig. Het was nota bene een van de eerste blogs die ik bekeek. Ik heb het even aangepast. Bedankt voor het attenderen!

 29. tenaanval schreef:

  Edwin,
  Ik bedoel "kwaad maken" meer in de zin van "opwinden over". Ik ben zelden echt kwaad.
  En ja, die keuze voor een beperkt aantal onderwerpen is langzaam zo ontstaan. Het begon met alleen bibliotheekzaken maar er sloop wel eens iets anders in. Dit past bij me, over deze dingen heb ik een gefundeerde mening en dat vind ik belangrijk want er wordt al genoeg slap gehouwehoerd op het net.
  Neemt niet weg dat ik jouw prive-uitbarstingen altijd wel met genoegen lees dus misschien verschuif ik ook nog wel eens 😉

 30. Bedankt voor de toelichting. Volg je hart maar gewoon, Tenaanval, dan komen de mooiste dingen uit je toetsenbord 🙂

 31. festina lente schreef:

  @ WvS: bedankt voor je alertheid!

Reageer