clear

zoeken

search

Beklemmend

28 augustus 2009


Ik kijk al weken geen televisie en zal ongetwijfeld vele items in journaals of actualiteitenrubrieken hebben gemist die uitgebreid ingingen op de gebeurtenissen in Hoek van Holland. Op het web ontkwam je echter ook niet aan het nieuws. Hoewel je altijd vraagtekens moet zetten bij de betrouwbaarheid van informatie rondom dit soort gebeurtenissen word je er toch door beïnvloed.

Bij de aanvankelijke berichtgeving dacht ik nog “wat een zeur is burgemeester Aboutaleb, dat hij gratis feesten wil gaan verbieden door toedoen van een klein groepje relschoppers”. Het zijn immers dezelfde relschoppers die het altijd en overal verstieren, voor iedereen.

Totdat ik vanochtend het verhaal ‘Voor onze voeten plofte een lichaam neer‘ las, in het AD. Ik was verbijsterd. Dit is het andere verhaal bij de beelden van de vier agenten die geen kant meer op konden. Dit is het verhaal van de agenten zelf.

Misschien is dit verhaal ook te dik aangezet, dat zullen we wel nooit te weten komen. Ik ben in ieder geval blij dat het AD een tegengeluid geeft aan de verhalen die ‘de tegenpartij’ verspreidt en verspreidde. Ik begrijp de burgemeester nu ook beter.

@

6 Reacties

  1. tenaanval schreef:

    Edwin,
    Rick de Leeuw was woensdag in de Strandbibliotheek van Hoek van Holland en heeft op ons verzoek beschreven wat voor slagveld hij daar aantrof. Zie //schrijversaanzee.web-log.nl Om koud van te worden, het verslag in het AD lijkt niet erg overdreven.

  2. Bedankt voor de link Tenaanval. Ontluisterend allemaal…

  3. Een heftig verhaal Edwin.
    Goed ook om een tegengeluid te horen.

    Het is zo dat het vervelend is dat een klein groepje relschoppers het voor de rest verpest. Maar helaas zijn het vaak ook een paar agenten die hun werk doen en de zwarte piet toegeschoven krijgen van de daden van dit kleine groepje.

    Misschien dat het toch die kleine groep is die strenger aangepakt moet worden. Alhoewel ik me afvraag of er wel een straf geschikt genoeg is voor mensen die met het lichaam van een slachtoffer gaan gooien…

    Van mij mogen ze gratis festivals in deze vorm best verbieden. Gratis festival kan natuurlijk nog wel, maar dan als deze voldoen aan strenge regels en met beter toezicht. Als door strengere regels en meer toezicht dit soort taferelen voorkomen kunnen worden, dan neem ik deze graag voor lief!

  4. @jeroen: wat ik wel vreemd vind is dat men de rellen verwachtte maar geen ME-ondersteuning krijgt. Telefoonverkeer kan daarentegen wel worden lamgelegd.

    De aanwezigheid van een bepaalde gast deed alle alarmbellen rinkelen blijkbaar. Dat vind ik ook opmerkelijk.

    Maar al met al denk ik dat het vooral de pep etc. is die velen slikken die het groepsgedrag zo agressief en doorgeslagen maakt. Daardoor lijkt het niet eens meer op de taferelen in een boek als 'tussen het tuig'. Dit is van een ander kaliber.

  5. Natalie schreef:

    Ik las vanochtend bij het AD ook nog een interessant berichtje over hooligans en wat hen drijft.

    Het is nogal uitzonderlijk dat agenten zelf aan het woord komen in de pers, maar ik vind het heel goed dat dat hier wel gebeurd is! En ja er zal vast wel wat fout gegaan zijn en daar hebben we het laatste nog niet over gehoord.

  6. @Natalie: bedankt voor de link. Dat verhaal bevestigt wel dat de tijden veranderd zijn in het hooliganism. Echt romantisch is het natuurlijk nooit geweest maar je ziet toch duidelijk dat nieuwe generaties anders over eer en geweld denken dan de oude.

    Dat de agenten nu hun zegje wilden doen vind ik heel begrijpelijk en gerechtvaardigd.

    Er zal wel een uitgebreid rapport komen van die Brabantse korpschef.

Reageer