clear

zoeken

search

Zoeken wordt luisteren: je omgeving als informatiefilter

27 juli 2009


In Het web via de dorpspomp schrijft Erwin Blom het volgende:

De ontwikkeling dat vrienden of andere autoriteiten belangrijker worden bij het vinden en ontdekken, speelt niet alleen op Twitter of Friendfeed, dat speelt op elk sociaal netwerk waar zogenoemde ‘lifestreams’ een rol spelen. Of het nu Facebook of Hyves is. Als in een stroom opduikt dat een muzikale bloedbroeder een plaat opzet is dat interessant, maar als ik zie dat hij hem in een week tien keer heeft opgezet wordt dat voor mij een aanrader. Meer dan de recensie in de krant. En als ik weet wat mensen met een vergelijkbare smaak aan video’s bekijken, helpen ze mij bij het samenstellen van mijn avondje op de bank. Meer dan de televisiegids. Het rijtje kan moeiteloos worden uitgebreid. Het doen en laten, de meningen en waarderingen, de autoriteit van mensen is voor mij inmiddels belangrijker dan de autoriteit van een algoritme of van de partijen op afstand die me de afgelopen decennia hebben geholpen.

Voor velen is de manier waarop Erwin lifestreams en het ‘real time web’ gebruikt nog geen realiteit. Je hoort mensen nog dagelijks verkondigen dat ze alle ophef over Twitter en Hyves maar onzin vinden. Nu kun je aan dat gegeven niet voorbij gaan maar je moet je ook realiseren dat trends altijd een paar jaar nodig hebben voordat ze gemeengoed zijn. Dan Gillmor had het zo’n vier jaar geleden, in zijn boek ‘We the media’, al over “blogs en andere nieuwe media als feedbacksystemen“. Alle negatieve berichten ten spijt bedient Hyves de negen miljoen leden inmiddels ook met real-time search.

Zelf ben ik ook nog niet zo ver als Erwin. Ik merk weliswaar dat ik mijn informatie meer en meer betrek uit sociale netwerken maar ik vertrouw er nog niet volledig op. De zorgvuldig opgebouwde persoonlijke startpagina van Netvibes is mij nog te dierbaar. Ook dat is een kwestie van tijd. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Door hier en daar berichten te lezen kom je ook al een eind:

Op de leuke site iWise, tenslotte, vind je een filmpje over ‘microleren’.

@

2 Reacties

 1. Ik ben al een tijdje op zoek naar een manier om volwassenen met minder informatievaardigheden te helpen zoeken op het internet. Ik denk dat het systeem van persoonlijke aanbevelingen een geschenk is voor deze mensen.

  "Informatievaardigheden" interpreteer ik ruim, met onder andere: het onderscheiden van hoofd- en bijzaak, informatie kunnen plaatsen in een bredere context, bronnen vergelijken, enz. Ik merk dat heel wat mensen niet in staat zijn om vlot een website te lezen en informatie te interpreteren, laat staan dat ze de resultatenlijst van Google zinnig kunnen doorzoeken. Ik vermoed dat deze beperkte vaardigheden samenhangen met hun scholing.

  Maar het gaat nog verder. Deelnemers aan onze computercursussen schrikken dat ze niet altijd direct het juiste antwoord vinden. Ze vinden het ontmoedigend dat ze kritisch moeten zijn met de gevonden informatie en dat ze verder moeten zoeken (en gezien hun leestempo vaak ook (zeer) lang moeten zoeken). Hun motivatie om de internetjungle te doorploeteren is maw beperkt.

  We proberen hen dagelijks de basisprincipes van het internet bij te brengen, maar ik denk dat er grenzen zijn. Ook zij moeten aan een bekende gewoon kunnen vragen: wat is het antwoord hierop of waar vind ik het antwoord. Twitter is nog te weinig ingeburgerd om dat nu al te gebruiken, maar we wachten geduldig op een gebruisvriendelijke Nederlandstalige toepassing dat door praktisch iedereen wordt gebruikt.

 2. Dag Peter,

  Bedankt voor je reactie. Wat je beschrijft is herkenbaar en is een van de dingen waar bibliotheken ook graag een rol in zouden vervullen. Het wordt dan vaak onder de koepelterm mediawijsheid geplaatst.

  Wat nog wel lastig is, is het bereiken van die mensen die liever niet meer willen ploeteren in de jungle. Dat is niet meer zo vanzelfsprekend als een paar jaar geleden. In die zin liggen er nog vele uitdagingen voor ons.

  Is een volkshogeschool in Vlaanderen overigens net zoiets als de OU in Nederland?

Reageer