clear

zoeken

search

Veiled: the evolutie van Darknets

24 juli 2009


Als je de actuele berichtgeving over de bestrijding van p2p-netwerken een beetje volgt zou je bijna de indruk krijgen dat de copyrightindustrie aan de winnende hand is. Sites als the Pirate Bay lijken onder druk te staan, er verschijnen angstaanjagende verhalen over boetes in de media: de illusie wordt gewekt dat piraterij het zwaar te verduren heeft.

De documentaire RiP, A Remix Manifesto (afgelopen woensdag op tv) schetste gelukkig al een wat completer beeld. De grote mediaconglomeraten hebben weliswaar nog steeds veel macht maar zullen de strijd nooit winnen als ze vast blijven houden aan een systeem dat er alleen op is gericht meer geld in het laatje te brengen. De deelcultuur sijpelt uit alle gaten van het internet, voor elk neergehaald netwerk komen er weer twee nieuwe in de plaats.

Security.nl meldde gisteren dat onderzoekers van Hewlett-Packard werken aan de ontwikkeling van een nieuw type Darknet: om er gebruik van te kunnen maken heb je alleen een browser nodig. Nu.nl schrijft:

Wat Hoffman en Wood hebben gemaakt is een zogenoemd darknet. Dit is een technologie, waarmee een soort privéclub wordt gecreëerd om onderling bestanden uit te wisselen, berichten te versturen of te surfen. Naarmate het systeem meer gebruikers krijgt, neemt de anonimiteit toe en is nagenoeg niet meer te achterhalen wie met wie in verbinding staat.
Om bestanden uit te wisselen worden kleine stukjes daarvan over veel computers van het darknet verdeeld. Dat zorgt ervoor dat het onmogelijk is bestanden uit het netwerk te verwijderen, zodat het censureren van informatie moeilijk, zo niet onmogelijk is.

De technologie komt nog niet direct beschikbaar voor het grote publiek. De code van deze software wordt binnenkort echter wel beschikbaar gesteld aan derden. Dat is dus een kwestie van tijd.

Als je dit soort ontwikkelingen in ogenschouw neemt, (zelfvernietigende data!) en beseft dat er sowieso nog honderden alternatieven zijn voor sites als The Pirate Bay, weet je dat het voorlopig nog wel even snor zit met de deelcultuur. Sterker nog: die deelcultuur is groter dan ooit.

Gerelateerde posts:
Freenet, vrijhaven voor smeerlappen en terroristen
De achterbuurten van het web
De woelige wereld van torrentsites

@

Afbeelding

9 Reacties

 1. festina lente schreef:

  Ook gezien woensdagavond! Heel interessant & overtuigend. Dit al gezien? Vast wel, want het is een van je favoriete onderwerpen 🙂

 2. Hey Festina, die link had ik nog niet gezien nee, dus ik dank je hartelijk voor de genomen moeite. Thanks a million!

  Edwin

 3. JoG schreef:

  Hé, wel opletten op Twitter hè 😉

  -> //twitter.com/JoGnet/status/2815565228

 4. Ha Joost,

  Tweets mis je toch wat sneller dan feeds, zo blijkt maar weer. Thanks anyway :-p

 5. Nat schreef:

  De naam 'darknet' geeft het wel iets creepy-achtigs waardoor ik vieze mannetjes beelden krijg of is dat mijn zieke geest?

 6. JoG schreef:

  Is goed om te weten. Ook omdat ik overwoog om je de link toe te sturen voordat ik 'm tweet'e. Ik denk ik zet 'm op Twitter dan ziet Edwin het ook wel 🙂 Niet dus 🙁 Haha.

 7. @Nat: Je kunt er allerlei associaties bij krijgen. Denk je dan aan rooms o.i.d.? Duuster ist, in ieder geval 🙂

  @Joost: de stroom links op Twitter is echt te groot om helemaal te kunnen volgen maar vroeg of laat duiken links toch wel weer op, als het relevant wordt. Uiteindelijk is het nog goedgekomen in ieder geval 🙂

 8. Stefan van Hoek schreef:

  Als spuitje elfendertigst zag ik RIP pas afgelopen dinsdag op Canvas. Erg boeiend, maar wat werd ik bloednerveus van die über-enthousiaste feestbeesten.

 9. @Stefan: helemaal gemist dat die werd uitgezonden. Het is wel een stuiterscene inderdaad maar ach, zo lang ze daar stuiteren en niet hier..

Reageer