clear

zoeken

search

Smoezelboeken de deur uit

06 juli 2009

Pas vandaag zag ik in de BN/De Stem van donderdag 25 juni dat de bibliotheken van Zeeuws-Vlaanderen ongeveer 100.000 boeken uit de kasten hebben gehaald, ruim een derde van de totale collectie! Uit het artikel:

De boeken moeten plaats maken voor de realisering van nieuwe ontwikkelingen in de leeszalen, zoals het plaatsen van meer computerapparatuur om de verdergaande digitalisering van de bibliotheek gestalte te geven.

Volgens directeur Rudi Crombeen gaat het overigens om boeken die oud zijn, er smoezelig uit zien en toch niet meer gelezen worden. “De boeken zijn niet verdwenen”, neemt Crombeen de mogelijke ongerustheid van lezers weg. “Als mensen ze willen lezen kunnen ze de betreffende titels altijd nog reserveren via internet. De boeken blijven dus beschikbaar, maar niet in de rekken.”

Dat het goed is om af en toe eens flink te saneren in collecties vol ‘smoezelige boeken’ lijkt me evident. Als je dat niet regelmatig doet krijgt je bibliotheek een gedateerde uitstraling. Juist vandaag heeft TIME daar een aardig artikel over, met een veelzeggende boekomslag van Dee Snider’s (van Twisted Sister) Teenage Survival Guide. Ik denk dat pubers van nu inderdaad niet zoveel meer kunnen met die ouwe rups, die in 1984 besloot in opstand te komen 🙂

Het bericht in BN/De Stem doet me overigens ook denken aan de bijdrage die Nicole Giling afgelopen vrijdag op Weer wat geleerd plaatste. Het door haar geleende boek was niet alleen smoezelig: het was ronduit smerig. Dat wil je je klanten niet aandoen toch? Ik weet in ieder geval wel dat ik zelf toch ook altijd het liefst aanwinsten mee naar huis neem. Nieuwe boeken zijn fijn.

In de Zeeuwse Bibliotheek wordt er door veel medewerkers overigens ook keihard gewerkt aan een omwerk- en saneerproject. Alle boeken in de open opstelling worden op dit moment voorzien van RFID-labels omdat in januari 2010 ‘doe-het-zelf balies’ in gebruik zullen worden genomen. Omdat de boeken dan toch stuk voor stuk moeten worden bekeken worden de oudere exemplaren meteen verplaatst naar het magazijn of afgeschreven t.b.v. de boekverkoop.

Dankzij deze enorme klus zijn wij eind 2009 dus ook weer helemaal bij de tijd.

@

11 Reacties

 1. Dat lijkt mij inderdaad een logische stap. Daarom heb ik die zelf een kleine maand geleden afgewerkt. Al komen ze best nog wel nuttig van pas, maar niet in de eerste lijn.

 2. festina lente schreef:

  Ik zal de uitzondering zijn, maar ik vind oude boeken juist zo fijn…
  Bij ons wordt er nu fors gedigitaliseerd: eigenlijk een soort monnikenwerk, goed bescouwd!
  Iedereen blij: kan iedereen het raadplegen en krijgt niemand vieze handen!

 3. festina lente schreef:

  Goed zijn ze toch, die Pogues (en lelijk die Shane Mcgowan)!

 4. Jeroen schreef:

  Triest dat ik gewoon de lp van Twisted Sister heb staan… vanwege de graffiti op de hoes natuurlijk 🙂

  Kom binnenkort naar het Zeeuwse land een biertje doen!

  Mzzl

 5. Nicole schreef:

  leuk, die link!
  thnx!
  Nu ben ik alweer wat wijzer geworden

 6. @ Benoit: er worden gelukkig nog steeds titels opgevraagd uit het magazijn inderdaad. Weet even niet of daar nu een stijgende of dalende lijn in zit

  @Festina: met oude boeken is weinig mis, maar oude vieze zijn toch wat minder. En van Shane zag ik nog een paar filmpjes. Dan zag hij er hier nog goed uit 🙂

  @Jeroen: dat weet ik nog wel ja, dat jij die kocht. Come out to play toch? Zelf vond ik die live-single met die stones-cover 'only rock 'n roll' wel cool. Die had een goede drive.
  Laat even weten als je er bent! Je moet vast nog wel meer mensen af…

  @Nicole: you're welcome!

 7. LeWi schreef:

  Uit mijn OB-tijd kan ik me wel herinneren dat oude, smoezelige boeken bijzonder slecht liepen. Alleen daarom al was het goed om je collectie regelmatig na te lopen.

  @festina: ik was dan ook geschokt toen ik op de UB kwam werken… Maar ja, dat is toch een bibliotheek met een heel andere functie.

 8. festina lente schreef:

  @ LeWi: Een UB is idd heel anders dan een OB. Wetenschappers (m.n. geesteswetenschappers en juristen) houden nu eenmaal van old stuff.

  Maar (ter geruststelling) er is sindsdien ook veel gebeurd: we hebben bijvoorbeeld een Preservation Assessment Survey laten uitvoeren onder de auspiciën van de National Preservation Office. Eén van de resultaten daarvan is dat al onze oude drukken bij elkaar zijn geplaatst op de 5e etage van de boekentoren, zodat ze optimaal geconserveerd kunnen worden en beveiligd zijn. Uiteraard zijn ze wel opvraagbaar. Voor die enkeling.

 9. Daan schreef:

  Op dit moment doen wij een schoonmaakactie bij de laptops die door studenten en docenten bij ons geleend kunnen worden… Valt dat ook onder bij de tijd zijn?

 10. Francien schreef:

  Hi Edwin, fijn dat je de Pogues weer even voor me onder het stof vandaan haalde. Sniks smoezeligs aan. Goede herinneringen. thnx!

 11. @Daan: pc's en laptops mag je ook niet onderschatten inderdaad. Die kunnen er heel rap nog veel smoezeliger uit gaan zien dan boeken. Zeker iets om aandacht te besteden!

  @ Francien. Goede herinneringen zijn altijd mooi. Welcome!

Reageer