clear

zoeken

search

Op het stokpaard: over copyright en online zichtbaarheid

18 juli 2009


Hoe zou het toch komen dat bijna ieder mens wel een of meer stokpaardjes heeft? Wikipedia beschrijft de spreekwoordelijke variant als:

“Als iemand op zijn stokpaardje zit, wordt bedoeld dat de persoon in kwestie over haar of zijn favoriete onderwerp spreekt, en wel op zo een manier, dat dit gespreksonderwerp altijd weer terugkomt.”

Als het gaat om informatie kun je stellen dat ik graag de volgende stokpaardjes berijd:

 • online zichtbaarheid en vindbaarheid van informatie
 • vrijheid van informatie en copyright vs creative commons

Zo kan het dus gebeuren dat ik op zaterdagochtend net uit mijn nest ben en me bij de eerste bakjes koffie een slag in de rondte lees over deze onderwerpen.

 • Op de site van InformatieProfessional lees ik dat het Nationaal Archief het experiment met foto’s op Flickr positief evalueert. Dat doet me deugd.
 • Op de site van Creative Commons lees ik dat het project Wiki Loves Art/NL heeft geresulteerd in 5500 foto’s uit 40 verschillende musea. Dat is ook goed nieuws.
 • Op Twitter verbaasde ik me, samen met Schrijverdezes, over een bizarre actie van Amazon. Zij blijken boeken die klanten hebben gedownload op hun Kindle te kunnen verwijderen. En doen dat dus ook gewoon.

  Denkend aan al het gezeur over copyright rondom Google Boeken en Google Nieuws vraag ik me vervolgens af hoe het komt dat uitgevers van bijvoorbeeld kranten wel zeveren over Google maar niet over bibliotheken:

 • Ik kom via Google terecht bij een oude post van mezelf
 • Ik leer van een verhaal over de geschiedenis van copyright dat de Amerikaanse ooit wilde dat iedereen toegang zouden moeten kunnen hebben tot krantenarchieven (waarom geldt dat dan niet voor online toegang?)
 • Ik vind een interessant (en tien jaar oud) verslag van Dymphie en Ronald, over copyright op digitale bronnen in bibliotheken.
 • Ik herlees de bijdrage Stelen mag niet, op DNR, nog eens, en weet weer waarom ik de oude wereld van copyright vaak zo zuur vind.
 • Ik scan een paar onderdelen van de auteurswet bij Hein Pragt
 • En lees een boeiend betoog van Dick Ahles op Publishing 4.0: Internet is de grootste bibliotheek van de wereld!

Dat is weer even genoeg informatie over deze materie. Als voorstander van een bepaald idee ben je geneigd te focussen op bronnen die dat idee ondersteunen. Zo ook nu. Toch begrijp ik de argumenten van de beschermers van copyright ook heel goed. Ik vind zelfs dat iedereen het recht heeft de poorten naar zijn of haar informatie op slot te gooien.

Ik vind het alleen niet zo slim. In een informatie-universum dat richting 1800 Exabytes gaat maak je die informatie dan immers alleen maar minder goed zichtbaar en vindbaar.

@

6 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  Bij nader inzien (na discussie in de huiselijke kring) begin ik nu toch te denken dat het verhaal van Amazon en Orwell een broodje-aapverhaal is. Dat het net om Orwell gaat geeft al te denken. Nader onderzoek is geboden!

 2. Dat denk ik niet hoor Schrijver.Op //www.techmeme.com/090717/p58#a090717p58 kun je zien hoeveel bronnen erover schreven, en welke.

  Het originele artikel komt uit de NYT: //pogue.blogs.nytimes.com/2009/07/17/some-e-books-are-more-equal-than-others/

  Hier vind je de discussies van gebruikers van de kindle:

  //www.amazon.com/tag/kindle/forum/ref=cm_cd_pg_newest?_encoding=UTF8&cdForum=Fx1D7SY3BVSESG&cdPage=1&cdSort=oldest&cdThread=Tx1QUP1NLUY4Q5M&displayType=tagsDetail

  Je kunt niets uitsluiten natuurlijk maar ik verwacht niet dat dit een broodje A. is. Zou dan wel een bijzonder goede zijn.

  Dat het net om de boeken van Orwell gaat is bittere ironie :-/

 3. Oh, en TC verwijst ook nog naar een bericht over een 'schakelaar' waarmee Apple iPhone applicaties zomaar kan uitschakelen:

  //www.crunchgear.com/2008/08/07/apple-can-remotely-remove-applications-from-your-iphone/

 4. schrijverdezes schreef:

  Ja, dat is wel een hele lading bewijzen, welbedankt voor alle links. Ik zal mijn sceptische huisgenoot die het niet wou geloven en mij daarmee weer beïnvloedde hier maar eens mee confronteren. Ik had het overigens wel fijn gevonden als het niet waar was, want dit bevalt me helemaal niet. Nou hoef je natuurlijk geen Kindle te kopen, maar het zal met een ander apparaat ook wel kunnen. Je moet er niet aan denken dat zulke mogelijkheden b.v. in handen van de verkeerde regimes komen (of al zijn). De consequenties zijn niet te overzien. Ze planten wat belastende informatie in je bestanden en probeer jij maar eens aan te tonen dat je het niet zelf geschreven hebt.

 5. Hoi Schrijver. Het is helemaal waar. Wil je het boek chatter een keertje van me lenen? Dan besef je dat dit nog maar het topje van een enorme ijsberg is. En in verkeerde handen is het allang. Enge technologie wordt doorgaans eerst voor militaire doeleinden gebruikt, voordat het grote publiek er jaren later kennis van mag nemen :-/

 6. schrijverdezes schreef:

  Dank voor het aanbod, maar ik geloof dat ik topje wel even genoeg vind. 'k Was net zo enthousiast over de mogelijkheden van het e-book voor mensen die nu GLB lezen b.v. en nou dit weer. Bah.

Reageer