clear

zoeken

search

Onlinebibliothek: het downloadportal van Heilbronn

08 juli 2009


Bij mijn weten komt het lenen of downloaden van digitale (audio-) boeken en tijdschriften bij Nederlandse bibliotheken nog steeds niet echt van de grond. Anderhalf jaar geleden lazen we hoopvol stemmende berichten over het ePortal van NBD/Biblion maar als ik Jouke’s bijdrage op B20 lees, leer ik dat die dienst nog niet bepaald klaar is voor het grote publiek.

Natuurlijk, er zijn ook nog andere sympathieke initiatieven, zoals de diensten van Biblionova, maar of we nu al veel zijn opgeschoten sinds dit bijna vijf jaar oude (!) bericht van Gerard Bierens, waag ik te betwijfelen.

Het lijkt erop dat onze oosterburen al iets verder zijn. Op Stimme.de kwam ik een verwijzing tegen naar een nieuw downloadportal van negen bibliotheken in de regio Heilbronn-Franken: //www.onlinebibliothek-hn.de.

Het portal is nog niet af en ook zeker nog niet perfect maar het concept maakt wel duidelijk dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om digitale downloads aan te bieden. Je ontsluit de kranten, boeken en tijdschriften op overzichtelijke wijze, je hangt er een bestel- en reserveringsknop aan en voilĂ : je hebt een eigentijdse dienst online.

Ik blijf het krankzinnig vinden dat je digitale titels, door licentiekwesties, niet onbeperkt kunt uitlenen (als een exemplaar is gedownload moet de volgende klant gewoon keihard op z’n beurt wachten, net als in de oude wereld) maar desondanks: Onlinebibliothek zet een stap in de goede richting.

@

Reageer