clear

zoeken

search

Iron Mountain: een archief als onneembare vesting

19 juli 2009

Over het bestaan van The Iron Mountain storage facility in Pennsylvania had ik wel eens gelezen in een verhaal over het Bettmannarchief van Corbis/Bill Gates maar dat verhaal was voor mij toen geen aanleiding me er verder in te verdiepen. Een verwijzing in de Quest van augustus was dat wel.

Toen ik het bovenstaande filmpje bekeek viel ik van de ene verbazing in de andere. Iron Mountain, eigendom van Iron Mountain Incorporated, moet een van de best beveiligde archieven ter wereld zijn. Zelfs medewerkers moeten heel wat moeite doen om er binnen te komen.

Op de website van het bedrijf kun je meer lezen over de achtergrond en geschiedenis van Iron Mountain Inc. en van het profiel van directeur Richard Reese leer je ook het een en ander, (over het zakelijke succes van het bedrijf bijvoorbeeld) maar over een groot deel van de inhoud van het archief kun je alleen maar speculeren. Het archief bevat in ieder geval veel foto’s, back-ups van gevoelige overheidsinformatie en originele opnamen van grote artiesten. Maar dat is wat buitenstaanders wel mogen zien. Over de rest mogen ze lekker mijmeren.

Strikte geheimhouding en een bizarre beveiliging kunnen overigens niet voorkomen dat er wel eens iets misgaat. De archiefstukken moeten immers toch ooit vervoerd worden naar de grotten van de berg. En wat doe je als je niet om old skool vrachtvervoer heen kunt? Dan maak je dat vrachtvervoer gewoon wat geavanceerder.

Boeiende materie. Je weet zelf.

@

2 Reacties

  1. Steven schreef:

    Zou al die informatie echt allemaal zo belangrijk zijn? Met het grootste deel wordt vast nooit iets gedaan!

  2. Tsja, wat is belangrijk? Ik heb dus eigenlijk geen idee, maar ik vermoed dat ik me er wel een paar weekjes zou kunnen vermaken, als ik daar vrij spel zou krijgen 🙂

Reageer