clear

zoeken

search

Het witte fietsen-plan van Parijs

01 juli 2009


Over provo’s en kabouters las ik maar wat graag, toen ik de Zeeuwse Bibliotheek alleen nog bezocht als klant. Ik hield van het provocerende karakter van die clubs en kon meestal wel glimlachen om de idealen die werden gekoesterd.

Ook het witte fietsenplan vond ik erg interessant. Ik probeerde me voor te stellen hoe mooi het zou zijn als je altijd en overal zomaar een fiets zou kunnen pakken. Helaas kwam de witte fiets nooit echt van de grond. Mensen zijn nu eenmaal geneigd om zich dingen toe te eigenen. Of kapot te maken.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik afgelopen weekend overal in Parijs huurfietsen zag staan. Die fietsen maken deel uit van het project Vélib. Ik had er nog nooit van gehoord maar zie nu dat er genoeg over is geschreven. In maart nog door Flip Feij, bijvoorbeeld.
Ik ben net zo enthousiast als Flip maar toen ik het gebeuren rondom de ‘stallingen’ een paar uur volgde vanaf het terras vroeg ik me af of er in Parijs dan geen sprake was van vandalisme en diefstal. Toen ik daar naar informeerde bij de jonge ober wist hij me te vertellen dat het vandalisme in het ‘centre-ville’ reuze meeviel; daar was genoeg surveillance. In de buitenwijken (banlieues) lag dat volgens hem echter anders. Veel fietsen worden daar gesloopt of gestolen. In zijn eigen wijk was zelfs een compleet rek leeggehaald en meteen per vliegtuig afgevoerd (ik kan natuurlijk niet controleren of de man de waarheid sprak)

Gek genoeg stelde het verhaal van de ober me toch enigszins gerust. Ik zou het gekker hebben gevonden als het plan in Frankrijk alleen maar succesvol zou zijn geweest, terwijl het in Nederland geen schijn van kans had. Het zou een nationale nederlaag van de moraal hebben betekend.

Als ik het verhaal lees, en het filmpje bekijk, op Duurzaam op Weg, ga ik vermoeden dat de ober gelijk had. Ook in Parijs is het te mooi, buiten het stadshart dan toch.

Dat neemt niet weg dat ik het een prachtig initiatief vind, zeker nu ik lees dat het Parijse plan uit de koker van een ex-provo komt. Van Patrick Vanhoucke leerde ik gisteren dat de witte fietsen ook in andere steden in opkomst zijn. In Brussel bijvoorbeeld.

Misschien dat het er in Nederland dan, na al die jaren, ook nog van komt? Dan hebben die kabouters misschien weer een goede reden om terug te verhuizen

@

NB: tussen de grote en de kleine foto zat slechts een minuut. Ze lopen dus wel, die fietsen.

12 Reacties

  1. Daan schreef:

    In Keulen noemen ze dat callabike, zie //indindo.web-log.nl/indindo/2006/10/the_rifles_kln_.html

    Handig, zo'n blogarchief.

  2. Grappig zeg. En dat is toch ook alweer bijna drie jaar geleden.

    Maf hoe dingen soms volledig langs je heen kunnen gaan…

  3. Wij waren een maand geleden in brussel en inderdaad hebben we die stallingen ook zien staan. Zou mooi zijn als we dit in nederland ook hebben. In amsterdam kun je als toerist bijvoorbeeld wel gebruik maken van park&ride. Je kunt dan je auto parkeren voor 6 euro per 24 uur en krijg je er twee fietsen gratis bij! Of die fietsen vaak gejat worden weet ik niet maar wij hebben er afgelopen pinksteren dankbaar gebruik van gemaakt!

    groetjes,
    Ali

  4. Dat Park & Ride kende ik ook helemaal niet. Als je auto het onderpand is doe je wel wat rustiger met zo'n fiets, lijkt me 🙂

    Maar eigenlijk is Amsterdam het wel aan z'n stand verplicht, vind ik….

  5. LeWi schreef:

    In december was ik in Parijs, en het viel me inderdaad op hoeveel de fietsen daar werden gebruikt. In dat verschrikkelijke verkeer zou ik niet graag fietsen. Al heb ik veel gefietst in Frankrijk, en valt me op dat hoe slecht ze er ook autorijden, de chauffeurs wel attent zijn tegenover fietsers. Al was dat wel in "la province".

  6. Dat autorijden daar heeft veel eigenaardigheden inderdaad. Van inhalende vrachtwagens die continu blijven knipperen op de Route National, tot alle gaten benuttende Parijzenaars.

    Zag in Parijs maar weinig auto's zonder blikschade. Concept boem is ho 🙂

  7. tenaanval schreef:

    Edwin,
    Over die Franse fietsen is veel geschreven in het Parool (inderdaad onder het motto Waarom hebben wij dat niet?)zie o.a. //tinyurl.com/nrpwle
    Het schijnt niet overal even goed te lopen maar die verhalen over fietsen die met rek en al naar Afrika of het Oostblok verdwijnen zijn blijkbaar klassieke broodje aap verhalen, daar kon ik alleen niet zo snel een artikel over vinden.

  8. Bedankt voor de aanvulling Tenaanval. Het plaatje wordt steeds completer zo!

  9. Nat schreef:

    Toen ik met m'n autootje door spitsuur Parijs reed duurde het vooral even voor ik doorhad dat niet alle brommerrijders epilepsie hadden maar gewoon richting aangaven met hun been 🙂

  10. Wim Keizer schreef:

    Op de Hoge Veluwe (Nationaal Park)bestaat het witte-fietsen-systeem al vele jaren. Werkt daar prima.

    Iets heel anders: ook bij mij werkt Bibliotheek 2.0 niet goed meer (ik click een bericht aan, het verschijnt even en verdwijnt dan onmiddellijk weer, alleen de homepage blijft in beeld)(ik gebruik Internet Explorer 7)

  11. Hoi Wim,

    Dat wist ik ook helemaal niet. Een goede reden om de Veluwe eens te bezoeken dan. Daar ben ik al erg lang niet meer geweest.

    Het probleem op B20 zou moeten zijn opgelost. Het zat hem denk ik in de code van de zoekmachine voor biblioblogs. IE is daar strenger in dan Firefox. Waarom dat nu dan opeens was weet ik ook niet. Ik hoor in ieder geval van alle kanten dat de problemen weer zijn verholpen.

    Bedankt!

Reageer