clear

zoeken

search

De effectiviteit van Blogzoekmachines: een scriptie

12 juli 2009

Reinier Meijer attendeerde mij op zijn scriptie De effectiviteit van Blogzoekmachines, (PDF) die hij schreef voor zijn Master Documentaire informatiewetenschap (vanaf najaar 2009 Culturele informatiewetenschap) aan de Universiteit van Amsterdam.

Miljoenen mensen besteden hun tijd aan het bloggen en het lezen van blogs, websites die in omgekeerd chronologische volgorde de bijdragen van één of meer individuen vermelden. Blogs vormen daarom voor velen belangrijke bronnen van informatie. Mede door middel van blogzoekmachines worden blogs en blog posts (bijdragen op blogs) ontsloten. In de wetenschappelijke literatuur kan echter nauwelijks onderzoek worden gevonden naar de effectiviteit van blogzoekmachines.

Door middel van een experiment wordt onderzocht hoe effectief blogzoekmachines zijn bij het vinden van relevante blog posts en relevante overige webpagina’s. Tevens wordt onderzocht wat de toegevoegde waarde van blogzoekmachines ten opzichte van algemene internetzoekmachines is. In het experiment worden vijftig zoekvragen in de blogzoekmachines Google Blog Search (NL), Technorati, Icerocket Blog Search en Twingly (spamfree) en in de algemene internetzoekmachine Google Search (NL) uitgevoerd.

Reinier concludeert onder meer dat “gekeken naar de retrieval effectiviteit sommige blogzoekmachines duidelijk toegevoegde waarde bieden ten opzichte van algemene internetzoekmachines, indien de internetter op zoek is naar relevante blog posts. Twingly levert de hoogste retrieval effectiviteit, terwijl Google Search (NL) de laagste retrieval effectiviteit levert.”

Zelf zoek ik vaak naar informatie met behulp van Google Blog Search. Ik doe dat als ik op zoek ben naar actuele informatie buitenom Twitter en Google Nieuws maar ook als ik, voorafgaand aan een blogpost, wil controleren of er al veel over een bepaald onderwerp is geschreven op andere weblogs. Een paar jaar geleden gebruikte ik Technorati daar meestal voor, maar die machine indexeert kleinere weblogs m.i. inmiddels zo slecht dat ik de zoekresultaten ervan niet meer serieus durf te nemen.

Twingly gebruikte ik tot op heden maar zelden. De conclusies van Reinier brengen daar in de toekomst misschien wel verandering in, wie weet. Het is hoe dan ook goed dat hier nu eens onderzoek naar is gedaan.

En nu we het toch over scripties over bloggen hebben: als dit onderwerp je interesse heeft moet je zeker ook kijken naar het proefschrift Passion at work: blogging practices of knowledge workers, van Lilia Efimova. Daar werd ik op geattendeerd door Dymphie. Ook zeer de moeite waard!

@

2 Reacties

  1. Eric schreef:

    De studie van Lilia Efimova is zelfs een heus proefschrift, waarmee zij in Utrecht Doctor is geworden.

  2. @Eric: die slordigheid heb ik toch maar even aangepast. Bedankt voor de correctie!

Reageer