clear

zoeken

search

De bokode, opvolger van de barcode

29 juli 2009

MIT Media Lab presenteerde zaterdag de bokode, een optische datatag, die maar liefst 1000 keer zoveel informatie kan bevatten als z’n gestreepte voorganger, de barcode.
Toen ik dit las moest ik denken aan alle collega’s die nu onze boekencollectie aan het voorzien zijn van RFID. Je zou toch niet willen dat ze na afloop van de klus alle banden nog een keer zouden moeten nalopen om ze te voorzien van een bokode…

Maar dat is ook onzin natuurlijk. Tweakers schrijft onder meer:

De nieuwe optische barcodes zijn alleen leesbaar met behulp van digitale camera’s, waarmee ook de hoge informatiedichtheid van de Bokodes benut kan worden. Daarnaast kunnen de optische barcodes van relatief grote afstand – tot enkele meters – uitgelezen worden. Verder zouden de Bokodes niet de privacy-problemen van bijvoorbeeld rfid-tags met zich meebrengen. Het enige nadeel zijn de nog vrij hoge productiekosten: prototypes kosten enkele dollars per stuk, maar die kosten zouden in massaproductie tot ongeveer vijf dollarcent kunnen dalen.

Het zal dus nog wel even duren voordat de bokode gemeengoed is. De bokode is bovendien niet de enige opvolger waar aan gewerkt wordt.

Maar of het nu nog een paar maanden of een paar jaar zal duren: perspectieven van deze ontwikkelingen zijn interessant.

Meer lezen:
Bokode: Beyond the barcode
BBC News
De creatieve barcode
Een barcode van jezelf

@

8 Reacties

  1. Aagje M schreef:

    Hoi Edwin,

    Laten we inderdaad maar hopen dat dit nog eventjes duurt. Zit ik anders weer allerlei werk voor je weet wel te doen.

    Groet,

    Aagje M

  2. Hoi Aaagje,

    Dat is wel het nadeel van technologie. Op een gegeven moment kun je bijna nergens meer in investeren omdat het zo snel veroudert.

    Maar in dit geval zal het nog wel loslopen denk ik. Die bokode komt er straks gewoon bij misschien, net zoals de langere ISBN een tijdje geleden…

  3. Raymond Snijders schreef:

    Voor bibliotheken is een bokode niet zo heel interessant denk ik. Mobiele telefoongebruikers (nou ja, de Android telefoongebruikers) kennen de QR code al om rechtstreeks url's of andere beperkte informatie rechtstreeks via hun camera uit te lezen.

    RFID voor bibliotheken is specifiek bedoeld voor zelfservice en belangrijk onderdeel is het gemak waarmee de rfid tags herkend worden door de apparatuur. Je hoeft maar in de buurt te komen van een leesplaat en huppakee. Dat was en is met barcodes natuurlijk compleet anders .. wie weet nou niet hoe lastig het scannen van sommige barcodes kan gaan.

    Bokodes bevatten zoveel informatie dat ze alleen maar met een hele specifieke lezer, een camera, uitgelezen kunnen worden. Ik durf te wedden dat het wederom een precisieklusje zal zijn om het te scannen en daarmee heeft het helemaal geen nut voor een bibliotheek.

    Plus, op een barcode of rfid tag hoeft en kan alleen maar een unieke identifier te staan zodat je bibliotheeksysteem weet om welk item het gaat. Het is dus volslagen overbodig om "1000x zo veel informatie" kwijt te kunnen 😉

  4. schrijverdezes schreef:

    Ik weet nog heel goed hoe bij ons op het werk alle boeken een streepjescode kregen. Vijf jaar geleden ofzo? Nu worden ze van RFID voorzien.Ik weet ook nog dat we vroeger dachten dat er door automatisering minder werk zou komen…

  5. @Raymond: als ik je toelichting zo lees denk ik dat je wel gelijk hebt. Nog niet echt waarschijnlijk dus…

    Misschien dat het anders is voor collecties en dragers in een toekomstige vorm?

    Wat het inlezen betreft: ik dacht uit het verhaal op te maken dat bokodes juist van grotere afstand kon worden gefotografeerd maar nu ik net nogmaals lees is er inderdaad sprake van bepaalde hoeken etc.

    @Nicole: dat ziet er ook wel interessant uit. In ieder geval sneller dan bluetooth, begrijp ik.

  6. Nicole schreef:

    @schrijverdezes er is ook minder werk, alleen verzinnen we er steeds nieuw werk bij.

    @Edwin nfc is volgens mij zeer bruikbaar voor bibliotheken

  7. @Schrijver: in de aanloop neemt het extra werk met zich mee maar uiteindelijk toch niet, als het goed is.

    @Nicole: we zijn nog niet echt op weg, als het gaat om mobiele toepassingen maar wie weet: hoe makkelijker het wordt….

Reageer