clear

zoeken

search

Chris Anderson’s Free en de beperkingen van gratis.

12 juli 2009


Velen onder ons kennen Chris Anderson als de hoofdredacteur van Wired Magazine en als de auteur van het veelbesproken boek The Long Tail. De auteur heeft onlangs een nieuw boek gepubliceerd: Free, the Future of a Radical Price.

Eigenlijk was ik van plan om dat boek blind te kopen. Ik vond The Long Tail een buitengewoon interessant boek en de thematiek van Free spreekt me ook aan. Ik wil graag leren hoe groot de impact van de ‘gratis-economie’, waar zo’n 300 miljard dollar in om schijnt te gaan, op de gewone economie is, en hoe die economie zich verhoudt tot verdienmodellen op internet.

Inmiddels twijfel ik over de vraag of ik het boek wel zo graag wil kopen. De lancering van Free doet het nodige stof opwaaien. Dat is marketingtechnisch erg slim, maar omdat dit opwaaiend stof het gevolg is van veelvuldig plagiaat heeft het een negatieve invloed op mijn belangstelling voor het boek. Daar komt bij dat Anderson zelf maar half doet wat hij weliswaar niet predikt maar wel onder de aandacht brengt: je kunt zijn boek wel lezen op Scribd maar je kunt het niet downloaden. Als je in Europa woont word je bovendien geconfronteerd met een geografische drempel: wij mogen het boek pas in een later stadium lezen. Die horde neem je weliswaar makkelijk met Hotspot Shield maar toch: de beperking bewijst dat het gratis beschikbaar stellen van het boek nog niet van harte gaat, bij de uitgevers. (Gek genoeg komt de geografische beperking niet in beeld als je het boek ingesloten op een weblog leest, zoals bij Erik Jonker)

Je zou denken dat iemand die van plan is het boek te kopen het niet zo belangrijk vind dat het niet gedownload kan worden. Ergens klopt dat ook wel maar dat is niet waar alle ophef over gaat, die ophef gaat over geloofwaardigheid.

Als ik geld uitgeef aan een boek is geloofwaardigheid toch wel het minste dat ik mag verwachten.

@

2 Reacties

  1. ria schreef:

    Sinds vandaag ook gratis te downloaden via de site van Lifehacking.nl.
    //lifehacking.nl/free

  2. Bedankt voor de tip Ria!

Reageer