clear

zoeken

search

Als het niet online staat bestaat het niet

07 juli 2009


John Timmer meldt in een artikel op Ars Technica dat the American Chemical Society de eerste wetenschappelijk uitgever is die ervoor kiest de meeste van z’n tijdschriften alleen nog in digitale vorm uit te brengen. Het uitgeven van tijdschriften in gedrukte vorm wordt te duur, zeker nu de vraag ernaar sterk afneemt.

Timmer gebruikt in zijn artikel een interessante anekdote: toen een professor van de universiteit van Columbia het werk van zijn studenten nakeek merkte hij dat de meesten van hen een obscuur werk uit 1900 citeerden. Toen hij navroeg waarom ze voor dat werk hadden gekozen, in plaats van voor recentere vakliteratuur, antwoordden de studenten dat de recentere werken (nog) niet zijn te vinden in Google Books.

Het is allemaal aan de hand dames en heren, en het is steeds harder aan de hand aan het zijn bovendien.

Ondertussen heeft de NCCD in Nederland het rapport Nationale Verkenning Digitale Duurzaamheid (PDF) gepubliceerd. Hoewel dat een leeskluif is van 82 pagina’s ben ik toch van plan dat rapport een dezer dagen te gaan lezen. Je kunt het je eigenlijk niet permitteren om van die verkenning niet op de hoogte te zijn.

@

Afbeelding: NCCD

Reageer