clear

zoeken

search

Afname boekengebruik gaat heel snel

04 juli 2009


Een paar weken geleden sprak ik op Twitter met enkele collega’s van universiteitsbibliotheken over het gebruik van faciliteiten door studenten. Ik leerde dat het in veel van die bibliotheken erg druk is. Op de vraag of die studenten ook nog veel gebruik maken van boekencollecties kreeg ik bevestigende reacties, al werd er wel bij aangetekend dat het aantal uitleningen niet in verhouding staat tot het gebruik van de werkplekken. In Wim Keizer’s Nieuwsbrief Nieuw Bibliotheekwerk, van juni 2009, lees ik dat de directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam dit onlangs onderschreef:

Bij zijn opmerking hierboven dat de behoefte aan studieplekken in de OBA erg toeneemt, schetste Hans van Velzen het beeld dat studerenden steeds minder boeken gebruiken en dat het gebruik van de collectie afneemt. Sinds de opening van de nieuwe Amsterdamse centrale bibliotheek is het aantal bezoekers verdubbeld, maar is het aantal uitleningen met slechts 30% toegenomen.
“Die bezoekers hebben vaak een eigen laptop, maar komen dan toch naar de bibliotheek. Ze vinden het belangrijk om dingen samen te doen.”

13 kilometer werd 1 kilometer

Hans meldde dat in een gezamenlijk educatief centrum van VU en Hogeschool vijf verdiepingen alleen maar zijn ingericht zijn met studieplekken en dat daar heel weinig boeken gebruikt worden. En de Universiteit van Amsterdam plande een paar jaar geleden nog 13 kilometer aan boekenplanken in het magazijn maar kwam in werkelijkheid uit op 1 kilometer. Conclusie van Hans: “De afname van het boekengebruik gaat heel snel.”

Wat geldt voor bibliotheken in Amsterdam geldt natuurlijk niet voor alle bibliotheken. Dat maakt de uitspraken van van Velzen niet minder veelzeggend.

@

Afbeelding

5 Reacties

 1. schrijverdezes schreef:

  Maar wat die studenten op hun laptops hebben staan zijn vaak (nog) wel gedigitaliseerde stukken uit boeken volgens mij. Mijn kinderen (of die representatief zijn voor 'de' studenten weet ik niet) printen die stukken dan trouwens vaak uit omdat dat fijner leest en je er aantekeningen bij kunt maken, je ze naast elkaar kunt leggen enz.
  Het al dan niet gebruiken van boeken ligt denk ik ook nogal aan de studie die je volgt.

 2. Jens schreef:

  Het zal in grote mate ook afhangen van de studierichting. In de biomedische wetenschappen worden de monografieën weinig gebruikt (met uitzondering van onze basiscollectie met standaardwerken). De boeken zijn nogal vlug verouderd voor geneeskunde studenten. Deze zomer voeren we trouwens 3/4 af naar onze gesloten magazijnen om plaats te ruimen voor extra tafels en stoelen. Studenten zijn overigens nog niet allemaal tuk op e-books maar dat zal ooit wel gebeuren…

 3. Gelezen wordt er inderdaad nog veel. De studenten in de ZB maken ook veel gebruik van de vele digitale bestanden. De studenten van de Roosevelt bijvoorbeeld putten veel uit de enorme digitale collectie van de Universiteit Utrecht. Daarnaast zie ik toch ook wel dat ze de speciaal voor hen aangeschafte boeken veel gebruiken.

  Bij andere studenten lijkt dat weer minder het geval te zijn maar helemaal goed beoordelen kan ik dat niet, ik zit niet meer zo heel vaak aan de inlichtingenbalie.

  @Jens: dat is een flinke operatie dan zeg! Hebben jullie nog zoveel ruimte in het magazijn? Op hoeveel jaar aanvullingen is dat gebouwd?

 4. Antonia schreef:

  Wat me afgelopen week opviel tijdens een bezoek aan de OBA ivm aanbieding van het onderzoeksrapport "Van vak naar baan" (levensfase bewust personeelsbeleid, ik zal er nog wat over op mijn blog plaatsen)was dat alle (ongeveer 300 heb ik ooit gehoord) gratis internet pc's bezet waren. Bij mijn gang naar de 6e verdieping zag ik rond 13.30u iemand heerlijk relaxed met blote voeten op een loungebank achter het internet hangen. Rond 19.30u (ik heb ook nog een hapje in het bibliotheekrestaurant gegeten) zat deze persoon op nog precies dezelfde plaats. Volgens mij is het dringen geblazen bij alle pc's. Ik kon geen enkel plekje vinden om mijn trein terug naar huis te checken. In vermoed dat het toegenomen bibliotheekbezoek ook aan de "gratis" internet pc's toe te schrijven is.
  Zijn wij (bibliotheek dommeldal) nog de enige bibliotheek die kosten rekent voor het gebruik van internet?

 5. @Antonia: er zijn nog best wel wat bibliotheken die betaald internet aanbieden maar ik weet ook dat het aantal dat het gratis aanbiedt de afgelopen jaren is gestegen. In de ZB doen we dat nu een jaar of 3 (of was het alweer 4?) en wat mij betreft is dat gerechtvaardigd.Onze internetklanten vormen een aanzienlijk deel van het geheel.

  Natuurlijk is wel zo dat iedere bibliotheek andere argumenten heeft. Als je niet zoveel werkplekken hebt kan het al lastiger worden. Als je de hardware nog moet terugverdienen ook….

Reageer