clear

zoeken

search

Wanneer moet je stoppen met bloggen?

07 juni 2009


Mijn oog blijft maar vallen op berichten over de staat van de blogosphere en de bestemmingen van Steven Rubel.

Gisteren las ik dat David Lee King denkt dat het ‘web der bestemmingen’ niet per se aan het verdwijnen is; volgens hem verandert het slechts. Hij zegt dat je er soms niet aan ontkomt om websites te bezoeken voor bepaalde diensten. Natuurlijk heeft hij daar gelijk in maar m.i. zal het niet zo heel lang meer duren voordat ook dat verandert. Zulke bezoeken leg je af uit noodzaak, niet voor je plezier. Zodra de techniek andere interactiemodellen toestaat ben je gezien, met je website.

De post van King voerde me ook naar Librarians Matter, waar Kathryn Greenhill beschrijft waarom zij en mensen in haar directe blogomgeving minder zijn gaan bloggen. Ze gebruikt in haar post een lijst met 20 vragen van ProBlogger: Zou ik moeten stoppen met bloggen?

Laat ik die vragen ook eens beantwoorden:

 1. Welke doelen heeft dit blog? Bereik ik die doelen ook?
  Over de doelen van dit blog heb ik in het verleden al veel geschreven. Onder meer in een notitie twee jaar geleden. Ik denk dat ik de niet al te scherp geformuleerde doelen van toen grotendeels wel heb bereikt.
 2. Ben ik geĂ¯nteresseerd in het onderwerp?
  Als iets mijn interesse niet heeft heb ik ook niet veel zin om erover te schrijven. Het antwoord luidt dus “nou en of!”
 3. Geeft het posten van berichten bevrediging?
  Nou en of!
 4. Hoeveel posts schreef ik in de afgelopen maand?
  84. Op ZB Digitaal dan toch.
 5. Heb ik tijd genoeg om het blog te onderhouden?
  Ja hoor.
 6. Leest iemand mijn blog?
  Dat kan ik niet uitsluiten
 7. Heb ik er voldoende tijd aan besteed?
  Ja.
 8. Zie ik mezelf nog steeds schrijven op dit blog over 18 maanden?
  Ja.
 9. Groeit de niche of verdwijnt die?
  Die groeit.
 10. Levert het blog iets op?
  Voortschrijdende inzichten, leuke en interessante contacten, boeiende bijbaantjes, een aangepast takenpakket, profilering van werk en organisatie: te veel om op te noemen eigenlijk.
 11. Draagt het blog iets bij aan mijn ‘profiel en expertise’?
  Dat gevoel heb ik wel ja.
 12. Levert het blog nog andere dingen op?
  Zie 10
 13. Geeft het blog mij energie of zuigt het me leeg?
  Het geeft me energie, iedere dag weer.
 14. Groeien het verkeer naar en de inkomsten uit het blog of juist niet?
  Het verkeer naar daalt maar bijdragen worden wel vaker bekeken. Neveninkomsten genereert het blog hooguit in indirecte zin. Die zijn daarom niet goed te meten.
 15. Voelen de lezers zich betrokken bij de inhoud van het blog?
  Dat moet je hen vragen, dat is beter. Sommige beweren soms van wel.
 16. Wat zeggen lezers, als ze commentaar geven op het blog?
  Van alles en nog wat.
 17. Wat schrijven andere bloggers over mijn blog?
  Van alles en nog wat.
 18. Heb ik iets origineels en nuttigs te zeggen over het onderwerp?
  Origineel ben je nooit. Over het nut zullen de meningen verdeeld zijn.
 19. Wat zou ik nog meer kunnen doen met de tijd die ik besteed aan dit blog?
  Jee. Lezen, de liefde leven, gamen, reizen: u name it.
 20. Welke impact zou stoppen met bloggen hebben op mij en mijn lezers?
  Geen idee, dat zou ik eens moeten uitproberen. Maar het zou voor mezelf wel zwaar wennen zijn.

Goed. En nu? Hoeveel punten heb ik nodig om te weten of ik moet stoppen met bloggen of niet?

Ik ga er maar vanuit dat ik door mag naar de volgende ronde. Al was het maar omdat ik bloggen reuzeleuk vind. Mij voorlopig nog niet gezien, in die lijst van verweesde weblogs.

@

14 Reacties

 1. festina lente schreef:

  Man, wat heb je toch een energie! Vooral doorgaan daarmee!

  Ik zal het lijstje ook eens proberen in te vullen….

 2. Astrid schreef:

  Als er al een puntensysteem aan deze vragenlijst zou hangen, scoor jij volgens mij zwaar voldoende. Gewoon doorgaan dus!
  Zal voor mezelf die vragen ook eens beantwoorden (of bewaren voor over een paar maanden ;-))

 3. Christian schreef:

  Natuurlijk is het af en toe goed om eens vanaf een afstandje naar je blogzame leven te kijken, maar uiteindelijk bepaal je toch lekker helemaal zelf of je blijft bloggen of niet.

  Zelfs al zou je helemaal geen lezers hebben, al zou je er geen cent mee verdienen, al heb je er eigenlijk ook geen tijd voor… Als schrijven op je blog dan wel bijvoorbeeld een therapeutische werking of zo voor je heeft: lekker doorgaan!

  Maar goed, da's voor jou allemaal niet van toepassing. Ik weet namelijk gegarandeerd zeker dat je op deze post talloze reacties zult krijgen van lezers, die vooral willen dat je nog lang niet stopt! đŸ˜‰

 4. @Allen: ik overweeg het ook niet hoor, dat stoppen. Ik doelde vooral op het feit dat je zelf de vragen moeten stellen, beantwoorden en vervolgens interpreteren. Dan doen ze in de Viva en Libelle meestal wel wat beter đŸ™‚

  Aan de andere kant kun je nooit nooit zeggen. Hoe leuk dingen ook zijn: soms zijn er dingen die je plotseling wel je koers doen wijzigen. Ook dat kun je niet uitsluiten. Daarom is het wel aardig om je er van tijd tot tijd op te bezinnen vind ik.

 5. tenaanval schreef:

  Bezinning kan nooit kwaad zo nu en dan, maar ik zou in jouw geval zeggen: gewoon doorgaan!

 6. Mike's Webs schreef:

  Een tijdje geleden vroeg ik me af wat de reden zou zijn dat ik ooit zou stoppen met bloggen. Want ik vind het een realistische aanname dat ik er ooit genoeg van krijg. Bij twijfel kan zo'n lijstje invullen helpen, al is voor mij de belangrijkste vraag of ik er lol aan heb of niet. Daar valt of staat alles mee. Net als bij jou volgens mij, want zolang je het "reuzeleuk" vindt, ga je met het bloggen door. (En gelukkig maar, want ik beleef veel plezier aan je postings).)

  Door het rustmoment dat ik nam heb ik juist veel meer zin gekregen in het bloggen. Vooral omdat ik besloten heb al de blogregels die we kennen zoveel mogelijk aan mijn laars te lappen en gewoon te publiceren wanneer en wat ik wil.

 7. @Tenaanval: Komt voor elkaar!

  @Mike: het valt of staat met het plezier dat je beleeft aan het schrijven inderdaad. Als dat je tegenstaat, of gaat staan, haak je ook sneller af is mijn indruk.

  Ik kan zelf niet ALLES schrijven wat ik wil maar het komt wel een eind in de buurt toch. Soms moet je het gewoon iets meer tussen de regels door formuleren en de onduidelijkheden die dat soms oplevert daarbij voor lief nemen.

  Echt vaak is dat gelukkig niet nodig.

 8. Mike's Webs schreef:

  @Edwin Mijnsbergen: Dat is wel waar. Er zijn bepaalde dingen waar ik ook niet over kan of wil schrijven. Omdat ik toch openbaar blog, wil ik bepaalde privé-zaken buiten beschouwing laten. Soms blijven er ook onderwerpen liggen door gebrek aan tijd. Maar over het algemeen zie ik het bloggen maar als een spannend experiment waarin ik veel kwijt kan.

 9. Erwin Sigterman schreef:

  Heb de vragen ook voor mezelf beantwoord en mijn conclusie is dan ook: doorgaan!

 10. Goed om te lezen Erwin. Keep it up!

 11. Dymphie schreef:

  Hoi, ik moet wel lachen om die (combi) van vragen, een paar:
  – ben je geĂ¯nteresseerd in t onderwerp?
  (je zou wel gek zijn om een blog te onderhouden over een onderw. waar je dat niet in was)

  – leest iemand je blog?
  (op zich is dat niet zo heel relevant voor je eigen motivatie om te schrijven)

  – wat schrijven andere bloggers over mijn blog
  (zou dat een leidraad moeten zijn ??)

  LOL

 12. @Dymphie:

  wat dat eerste betreft: je zou ze de kost eens moeten geven….

  bij 2: klopt wel ja, maar het is toch ook wel leuk om te weten dat iemand het toch leest…toch?

  bij drie: minder relevant inderdaad…maar als er positief over geschreven wordt kan dat natuurlijk wel een stimulans zijn (en bij negatief een duwtje de andere kant op)

  Het zijn geen diepgravers inderdaad, maar opgeteld geeft het wel een klein beetje indicatie…toch?

 13. Daan schreef:

  Leuke checklist, ga ik wat mee doen heel snel. Want in tegenstelling tot een aantal weken geleden (toen je overhaalde om te bloggen over waarom ik minder blogde) heb ik nu heel veel bloginspiratie maar geen tijd om het allemaal te schrijven.

 14. @Daan: dat is bijna het tegenovergestelde dan. We komen nog eens om in al die keuzes die we hebben. Ben benieuwd of je iets aan de lijst zult hebben.

Reageer