clear

zoeken

search

Mediawijsheid: wat is een browser?

20 juni 2009

Het grote publiek weet inmiddels wel dat je met ‘dat internet’ en ‘de Google‘ ‘alles’ op kunt zoeken. Mail en SMS zijn door miljoenen opgepikt. In die zin zou je kunnen stellen dat veel mensen zich prima redden achter de computer.

Maar je ‘prima redden’ is iets anders dan weten hoe je je internetbeleving eenvoudiger en veiliger kunt maken. Het is iets anders dan het verschil weten tussen een zoekmachine en een browser.

De Googlegeneratie is een mythe.

@

5 Reacties

  1. Luud schreef:

    Dat is een ervaring die ik al een hele tijd heb. Wij praten over dingen die mensen weliswaar gebruiken, en volop, maar snappen doen ze het niet.
    Vraag maar eens aan iedereen of ze weten hoe internet werkt, hoe het in elkaar zit. En kom dan nog eens met vragen over veiligheid, betrouwbaarheid, authenticiteit.

    We are the happy few. Helaas.

  2. Dat is mijn ervaring ook wel. Ken redelijk wat gasten die er behoorlijk 'in zitten' maar nog veel meer mensen die alles heel oppervlakkig gebruiken en het allemaal ook wel geloven. Het heeft hun interesse gewoon niet.

    Best belangrijk om je achterhoofd te houden. Enerzijds kun je voor die 'doelgroepen' nog heel veel betekenen anderzijds zullen ze daar niet snel om vragen.

  3. Jens Swelson schreef:

    En dan vind men het nodig om te verbieden dat Internet Explorer wordt meegeleverd met Windows. Neelie draait weer eens lekker door. Het is niet zo dat ik een groot Internet Explorer fan ben, maar dit is gewoon absurd.

  4. Ik weet niet of ik dat wel met je eens ben Jens. Juist omdat de mensen er geen flauw benul van hebben zullen ze ook niet snel op zoek gaan naar alternatieven. Ze gebruiken gewoon wat ze krijgen voorgeschoteld. In het filmpje rept een van de mensen over Firefox. Dat gebruikt hij alleen omdat een vriend alle andere programma's van zijn pc verwijderde en daar FF voor in de plaats gaf.

    Aan de andere kant moet je je inderdaad wel afvragen wat er gebeurt als mensen een pc krijgen waar standaard helemaal geen browser op staat. Roepen ze dan uit: "waar is Google?"
    Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar voor velen zou het vermoedelijk een aderlating in gebruiksgemak zijn…

  5. Astrid schreef:

    Pijnlijk leuk. Doet me denken aan een filmpje van de ombudsman op vakantie. Waar de interviewer bij een kaart van Europa aan de vakantiegasten vroeg om aan te wijzen waar ze op dat moment waren. De meesten wisten het niet…

Reageer