clear

zoeken

search

Jeu de boules met vierkante ballen

12 juni 2009


Het is altijd weer leuk, om een potje jeu de boules of Petanque te spelen, op de jaarlijkse sportdag van de provincie Zeeland. Op de een of andere manier krijg je daar meteen het Franse gevoel van.
Zo ook vandaag. Omdat we over een week op vakantie gaan naar Frankrijk was dat gevoel extra welkom; het is fijn om de Franse slag alvast een beetje te pakken te krijgen.

Tijdens het toernooi raakte ik met iemand in gesprek over een Frans dorpje dat op een berghelling ligt en waar men jeu de boules speelt met vierkante, uhm, ballen. Blokken dus. Daarover had iemand me onlangs verteld, maar ik was de naam van het plaatsje vergeten. Dankzij een tip van Sybilla leerde ik vanavond dat deze variant ook in een wijk van Lyon wordt gespeeld. Toen ik daar verder op zocht zag ik dat het in nog veel meer steden en dorpen wordt gespeeld. In Airanes, in Saint-Jean, in het Belgische Suxy, in Cagnes-sur-mer.

Nu ben ik al zo vaak in Frankrijk geweest maar het vierkante boulen heb ik echt nog nooit gezien. Ik had er tot voor kort zelfs nog nooit van gehoord.

Volgens mij heb ik hier de eerstekleine missie te pakken voor de bonnefooitrip. (die ons overigens niet naar Bonnefoi zelf zal leiden vermoedelijk)

@

5 Reacties

 1. Astrid schreef:

  Ja, maar onze treinen hebben vierkante wielen. Dat kennen ze in La France dan weer niet 😉

  Trouwens, leuk om je op ons bieblog te lezen!

 2. Eigenlijk vreemd, want ze hebben daar toch meer rails en meer bomen…

 3. Astrid schreef:

  Maar minder regen misschien…

 4. Daan schreef:

  Net terug van Ameland en nu alweer Frankrijk? Lekker man!

 5. @Astrid: dat is een sterke, dar had ik nog niet eens aan gedacht 🙂

  @Daan: nou en of!

Reageer