clear

zoeken

search

Een patent op een ebook in 1992

07 juni 2009


Je komt soms vreemde uitvindingen tegen in de indexen van Google Patent Search. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘electronic book’ stuit je op dit merkwaardige concept van Motorola, uit 1994 of op dit apparaat, bedacht door ene meneer Taggart, uit 1992.

Het is grappig om te zien hoeveel ebooks nog op gedrukte boeken leken, in de fantasie van nog maar zeventien jaar geleden. De uitvinders uit die tijd konden duidelijk nog niet bevroeden hoe snel de ontwikkelingen in werkelijkheid zouden gaan.

Toch stel ik me zo voor dat de kosten voor het aanvragen van al die patenten niet voor niets zijn gemaakt. Voor latere ontwerpen is vast wel gebruik gemaakt van het denkwerk van de pioniers.
Of vergis ik me nu, en zit ik slechts te staren naar een digitaal kerkhof van idee├źn?

Ik hoop in ieder geval voor Motorola dat het bedrijf nog iets heeft gevangen voor bijvoorbeeld het concept van het ebook met een electronische markeerfunctie. Een vergelijkbare techniek wordt nu immers ook gebruikt door browsers en tekstverwerkingsprogramma’s, terwijl
Motorola zelf, bij mijn weten, niets meer doet met ebooks.

@

Reageer