clear

zoeken

search

Een levensgroot schaakspel

18 juni 2009


Ik ben altijd een beetje jaloers op de Gemeentebibliotheek Rotterdam. Die bibliotheek beschikt namelijk over een levensgroot schaakspel, waar veel op gespeeld wordt. Dat vind ik te gek. Schaken past voor mijn gevoel heel goed bij bibliotheken, al was het maar omdat het rust en denkplezier uitstraalt.

Ik heb, na een werkbezoek aan Rotterdam, wel eens voorgesteld om het idee over te nemen in de ZB. Op ‘het plein’ is er namelijk meer dan genoeg ruimte en als het nodig is kunnen de plastic stukken eenvoudig verplaatst worden. Het voorstel kreeg helaas weinig bijval.

Gisteren was ik in Amsterdam voor overleg met redactieleden van Kennislink. Na afloop was Giovanni Stijnen zo vriendelijk mij een vrijkaartje te geven voor Nemo. Nu had ik niet al te veel tijd maar de vele opstellingen op de verschillende etages waren verbazingwekkend. Ik keek mijn ogen uit.

Wat is dat een leuk en mooi gebouw! Het is bovendien een geweldige plek om je kinderen kennis te laten maken met de leuke en interessante aspecten van de natuurwetenschappen.

Zelf het dak van Nemo is leuk Hoewel je er geen zandkorrel aantreft waan je je toch een beetje op het strand. Een strand met uitzicht, als het ware. Op dat dak stond ook een levensgroot schaakbord. Er werd weliswaar niet op gespeeld maar ik was meteen weer verliefd. Toen ik het bord beter bekeek zag ik dat het bord zelf niets meer is dan een oprolbare mat. Zo’n schaakset koop je online voor nog geen 40 euro.

Ik ga het voorstel misschien toch maar weer eens uit de la vissen…

@

16 Reacties

  1. Rene schreef:

    Schaken rules! zeker in het openbaar. Hier op het Max Euwe plein in Amsterdam is het schaken op het grote bord ontzettend populair. Wachtenden om een goede pot schaak te kunnen spelen. Fijne, felle discussies over de zet die net is gedaan. Een ware cultuur!
    Als er ruimte is zeg ik; doen! Ben het met je eens dat het bij de bieb past.
    Succes

  2. @Rene: bedankt voor je reactie.

    Op zo'n plein is het helemaal kicken ja. Ik denk nog altijd met plezier terug aan Washington Square. Mooie ervaring.

  3. wereldvansofie schreef:

    Op de HZ hadden ze dat ook en werd in de tijd dat ik daar stage liep ook volop gebruikt.

  4. festina lente schreef:

    1. Ben je niet bang dat ze stukken stelen?
    2. Dammen is ook leuk…

  5. Ik heb ook altijd al graag een schaakbord in of rond de bibliotheek gehad, leuk om te weten dat het maar 40€ kost. Dat krijg ik nog wel verkocht denk ik 😉

    Bedankt voor de info Edwin 🙂

  6. @Cis: hoe lang is dat geleden, dat jij daar stage liep?

    @Festina: een beetje vertrouwen moet er zijn toch? Maar als het moet kun je natuurlijk wel beveiligen ook.

    Dammen is ook wel aardig maar op de een of andere manier krijg ik met dat spel net iets te vaak klop 🙂

    @Benoit: super, houd me op de hoogte!

  7. Daan schreef:

    Na het zien van Lang Leve de Koningin //bit.ly/tPUMy staat het leren van schaken nog altijd op mijn to do lijstje. Maar ik stel het nog even uit tot de winter.

  8. Dan wil ik het je wel leren via yahoo chess. Leuk 🙂

  9. wereldvansofie schreef:

    Dat was in 2002 denk ik, net voor ik bij IDC kwam werken.

  10. davidovix schreef:

    Heey Edje

    Prachtig idee, mijn steun heb je. Ik daag je terplekke uit. Misschien kan er wel 40 eu uit de opbrengst van een boekverkoop !!!

    gr
    kees

  11. @cis: dan staat dat spel er vast nog steeds. Zal eens gaan kijken!

  12. wereldvansofie schreef:

    Groeten aan Martine,als ze daar nog werkt!

  13. Die heb ik al lang niet gezien…maar ze werkt er vast nog wel!

  14. Joris Leijten schreef:

    Waar jullie het over hebben zijn Standaard "Stanton" Tuin schaakspelen. Deze zijn populair en kan je veel spelen. In amsterdam bijvoorbeeld op het max euwe plein, In waalwijk, en andere plaatsten.

    Vlak bij de Rotterdamse Bibliotheek onder de Kubuswoningen staat ieder weekend in de middag het Gropot rotterdams schaakspel in plastic. Alle stukken zijn miniaturen van Rotterdamse gebouwen (Erasmusbrug, euromast, maasgebouw, kubuswoningen etc) leuk omn mee te spelen. HJet psel is ontwikkled door het Schaakstukkenmuseum dat ook onder kubuswoningen te vinden is. Het spel is ook in het klein te koop daar.

  15. Dank voor de aanvullingen Joris!

Reageer