clear

zoeken

search

BoysRead wil lezers van jongens maken

09 juni 2009


BoysRead combineert op haar website een aantal feiten over jongens in de Verenigde Staten zodanig dat het lijkt of ze met elkaar samenhangen. Daar heb ik een hekel aan.

The Facts

America’s boys are the most violent in the industrialized world. 50% of all minority male students drop out of school. 87% of boys play explicitly violent video games. 92% of convicted violent felons are male. Male literacy is part of the solution.

Die feiten kloppen ongetwijfeld (ik heb ze niet nagetrokken) maar wat doen die videogames daar nu weer tussen? En hoe kun je nu zomaar beweren dat ‘geletterdheid’ geweld zal terugdringen?

Kunnen leesbevorderaars nu niet gewoon eens beetje lief zijn, en ophouden met mekkeren over de concurrentie van games? Beter accepteren ze die concurrentie en zoeken ze naar een andere balans, door bijvoorbeeld op de proppen te komen met boeken die de concurrentie tenminste nog een beetje aankunnen.

Afgezien van het bovenstaande vind ik BoysRead.org een waanzinnig goede site, die de aandacht verdient van iedereen die leesbevordering een warm hart toedraagt. Je vindt er tips, trucs en vele andere handvatten.

Ook ouders zouden er best eens een kijkje kunnen nemen want hoe weinig er ook mis is met games: het goed is natuurlijk wél goed dat jongens (en meisjes) de liefde voor lezen meekrijgen.

@

Attendering: Book Patrol
Foto: LIFE in Google

4 Reacties

  1. Hoi Edwin,
    Zie ook //www.gettingboystoread.com/
    Een initiatief van MikeMcQueen, "a school librarian that hated to read as a boy."
    Want "Walking into the library is an uncomfortable and intimidating experience for many boys." Nu valt dit volgens mij best mee maar er kan wellicht aan gewerkt worden.
    Groet, Stefanie

  2. Bedankt voor de tip Stefanie.

    Ik denk dat het ook wel meevalt maar bij veel van die gastjes is het ook zeker niet het eerste waar ze aan denken, als ze denken aan vrije tijd…dat zouden we inderdaad wel kunnen verbeteren, vind ik ook.

  3. Henk schreef:

    Hé, hé, niet alle leesbevorderaars over één kam scheren hè!

    Gisteren besteedde het NOS-journaal nog aandacht aan de groeiende game-industrie.

  4. haha, ik ben zelf ook leesbevorderaar hoor. Maar ik bedoelde natuurlijk "willen de leesbevorderaars die altijd ageren tegen videogames" enz…

    Journaal had ik gemist. Thanks.

Reageer