clear

zoeken

search

Blogkermis #6: internettoepassingen

14 juni 2009


De blogkermis heeft weer een nieuwe slinger gekregen. Deze keer op de/Bibliotheek. Biebblogger stelt de vragen: “Welke keus moet je als bibliothecaris maken, waar zitten je toekomstige klanten, wat zijn de meest relevante applicaties? Wat is een blijvertje en welke zal ik links laten liggen?”

Daar kan ik alleen op reageren vanuit een persoonlijke invalshoek.

Je hoort vaak dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien en niet goed weten aan welke tools of websites zij hun toch al schaarse tijd het beste kunnen besteden. Ik denk dat niemand het antwoord op die vraag goed kan geven. Het hangt er maar net vanaf hoe je het web wilt gebruiken en met welk doel. Het ‘achteloos’ gebruik van tools hangt ook sterk samen met het plezier dat je er als gebruiker aan beleeft. Daar komt bij dat je op individueel niveau vaak heel anders met applicaties werkt dan op organisatieniveau.

Zelf moet ik in de afgelopen jaren vele honderden websites uitgeprobeerd hebben. Over sommige daarvan blogde ik, over de meeste echter niet. Veel toepassingen ben ik in de loop van de tijd weer uit het oog verloren maar er zijn er ook die ik nog steeds op het netvlies heb, maar in de praktijk nauwelijks gebruik. Ten slotte zijn er ook toepassingen die ik nog steeds gebruik, sommige zelfs intensief. Op Wakoopa en de site van Jane Heart kun je zien welke dat zijn.

Ik schijn een extreme internetgebruiker te zijn en kan in die zin dus niet als voorbeeld fungeren voor mensen die nog maar net zijn begonnen met het verkennen van het web. Met dat gegeven word ik wekelijks geconfronteerd bij de begeleiding van de cursus 23 Dingen. Maar juist de insteek van die cursus vind ik een goede: maak je een selectie uit het overweldigende aanbod eigen en probeer te ontdekken in hoeverre die toepassingen jou aanspreken en wat ze zouden kunnen betekenen voor jou of je organisatie.

Als blijkt dat jij heel gelukkig wordt van het werken met Flickr zou je ernaar kunnen streven jezelf daar op toe te leggen, om het inrichten van een Library Thingpagina vervolgens over te laten aan iemand anders. Die benadering gaat er overigens wel vanuit dat een organisatie bereid is meerdere medewerkers aan de slag te laten gaan met het web zoals we het nu kennen.

Terwijl je je bekwaamt in die basistoepassingen ontdek je terloops nieuwe mogelijkheden. Je leest op verschillende plaatsen dat er een videosite is gelanceerd die Youtube in alles overtreft. Je bekijkt die vluchtig. Dan lees je dat miljoenen gebruikers overstappen. Pas dan overweeg je om er ook filmpjes te gaan plaatsen. Omdat je geen tijd hebt om te experimenteren met al die nieuwe toepassingen monitor je echter vooral wat andere mensen op het web aan het doen zijn en welke ervaringen zij met een tool hebben. De beste producten komen vanzelf bovendrijven. Voor dat monitoren is het vooral van belang dat je je informatiefilters en attenderingen goed op orde hebt. Die tools geven je als eerste de rust die je nodig hebt om kritisch selecties te kunnen maken.

Daarnaast is het ook van belang dat je op de hoogte bent van de laatste aggregatietechnieken. Als je RSS goed benut hoef je content maar op een plaats te produceren en laat je de techniek de rest doen. Voorbeelden? Ik blog niet op Hyves maar laat de feeds van ZB Digitaal daar importeren. Facebook en Friendfeed krijgen een import van Twitter. Alle berichten die direct tot mij zijn gericht op weblogs, Nings, Twitter, enz. verschijnen in mijn mailbox. Als het nodig is kan ik altijd meteen reageren.
De kern van mijn manier van werken zit ‘m dus in het verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie op zo weinig mogelijk plekken. Het is daarom dat Wakoopa aantoont dat ik vooral veel gebruik maak van mail, Netvibes en Twhirl. Waarom Blogger en Firefox er ook tussen staan lijkt me evident.

Er wordt wel eens gesteld dat ik makkelijk praten heb, omdat ik het sociale web nu eenmaal al ver heb weten te integreren in mijn dagelijkse werkzaamheden…en in mijn vrije tijd. Dat klopt ook wel, maar er wordt dan wel vergeten dat ook ik van ver ben gekomen. Ik heb ook alles zelf moeten leren en ontdekken, en doe dat nog steeds. Je zult mij niet snel horen zeggen dat mijn manier van werken de juiste is. Dat is namelijk voor iedereen anders. Het is maar wat je doet of wilt doen, het is maar waar je de tijd voor hebt.

Mijn manier van werken heeft bovendien een groot nadeel. Een nadeel dat voor veel mensen waarschijnlijk niet acceptabel zou zijn: mijn mailboxen lopen dagelijks vol. Dat houdt nooit op. Ik besteed veel tijd aan het reageren en converseren. Goede discussies lopen vloeiend over in geinig geleuter. Dat laatste maakt het voor mij juist interessant. Alleen op die manier blijft het leuk en ontspannen, alleen op die manier kan ik ook mijn plezier kwijt in wat ik doe.

Want laten we eerlijk zijn: je komt in je online strooptochten ook bijzonder veel saaie dingen tegen. Herhalingen van zetten. Onbegrijpelijke codetaal. Meningen waar je nekharen van overeind gaan staan. Zulke dingen moeten in balans gehouden worden door plezierige zaken en taken, anders ga je tenonder.

Maar nogmaals; dit is hoe ik het ervaar. Ieders internetbeleving is anders.

@

4 Reacties

 1. Jeroen Clemens schreef:

  Edwin,
  dit is een wijs en daardoor inspirerend bericht.
  Meer mensen zouden moeten kunnen relativeren zonder de nieuwsgierigheid te verliezen. En hun ego moeten temperen.
  Zoals jij, dus. Dank.

 2. wereldvansofie schreef:

  Jij een extreme internetter ..?
  Altijd leuk om te lezen dat je zo'n lol hebt in wat je doet. Dat is denk ik inderdaad waar het om draait als je wilt dat iets slaagt.
  Misschien erg stom maar ik heb geen idee wat je nu allemaal binnenkrijgt via je mailbox. Heb je het nu over prive/werk mail of slaat het op al die anderen dingen?

 3. biebblogger schreef:

  Dank voor deze posting Edwin, die mij via Netvibes bereikte. Zal hier eens goed over nadenken en dit dan later verwerken. Werd wel even via tips van jou weer op bepaalde dingen opmerkzaam gemaakt: ik laat wel Twitterbijdragen zien op mijn persoonlijke blog, maar niet op ons biebblog. Ik laat wel mijn persoonlijk blog binnenkomen op mijn persoonlijke Hyvespagina, maar, je raadt het al, niet biebblogbijdragen op de Hyvespagina van werk. Ik zal dus consequenter te werk moeten gaan, is de voorlopige moraal van je verhaal voor mij.

 4. @Jeroen: jij ook bedankt, voor je woorden.

  @Cis: ik heb vier mailaccounts die ik echt actief gebruik. Een voor thuis, een voor het werk en twee gmail-accounts. Op die gmail-accounts komen ook meldingen binnen van reacties op dit blog, reacties op Ning, enz.

  @biebblogger: er zijn altijd nog horden te nemen inderdaad. De techniek is nog lang niet volmaakt ook, wat dat betreft, maar het wordt wel steeds iets beter. Er komt nog eens een dag dat wel alles alleen nog maar hoeven te denken en dat de techniek dan de rest doet 😀

Reageer