clear

zoeken

search

RSS ZB Digitaal: Top 19 april 2009

03 mei 2009


Ik kan niet anders dan constateren dat het aantal mensen dat ZB Digitaal bezoekt langzaam maar zeker terugloopt. In april werd dit blog, volgens Statcounter, bezocht door 17.694 unieke bezoekers, die samen 26.842 pagina’s bekeken.

De terugval wordt gecompenseerd door een groei van het aantal mensen dat via RSS is geabonneerd op de feeds van dit blog. In april waren dat er gemiddeld 2257 die samen 50.473 postings bekeken en daar 13.937 keer op doorklikten.

De oorzaken laten zich makkelijk raden:

  • mensen lezen berichten liever in Netvibes of iGoogle dan dat ze sites afzonderlijk bezoeken.
  • Er is een verschuiving gaande van blogs naar Twitter en FriendFeed.
  • Het informatiemoeras wordt met de dag groter, de informatieconcurrentie is moordend.

Echt belangrijk is het allemaal niet, maar als je geacht wordt van tijd tot tijd verantwoording af te leggen voor de dingen die je doet is het natuurlijk wel goed om bezoekerstrends in de smiezen te houden en goed te kijken welke verschuivingen er plaatsvinden en waar die door veroorzaakt worden. Dat doen we ook voor de websites die we als Zeeuwse Bibliotheek onderhouden. Die sites laten zich natuurlijk niet goed vergelijken met een weblog maar een ding weet ik wel: ook bij die sites is er geen sprake van een stijgende lijn. Integendeel. Ook in die context is het zaak dat je onderzoekt welke veranderingen er in het informatiegedrag van mensen zijn waar te nemen.

In die zin vind ik het wel belangrijk, of beter gezegd: erg interessant, om te kijken wat de interessegebieden van de bezoekers en lezers zijn. Van mensen die op de site belanden via zoekacties in Google kun je vrij eenvoudig achterhalen waar ze belangstelling voor hebben: daar voorzien de statistiekenprogramma’s in. Voor de interesses van de mensen die je berichten lezen in persoonlijke startpagina’s of rss-lezers gaat dat echter niet op. Daarvoor moet je een beroep doen op de ingang ‘item use’ van Feedburner.

Hierboven zie je de top 19 over april. In de top 5 items over GTD, Twitter, Google en Hyves. Maar dan opeens op 4: jeugdsentiment in de vorm van Maja de bij. En die rondrennende knakker duikt ook op in de top 10. Is het niet wonderlijk?

Nee hoor, helemaal niet. Het bewijst voor mij eens temeer dat een blog of website meer moet bevatten dan droge informatie alleen. Nu eens wat humor, dan weer eens iets handigs. Een snufje sensatiezucht, afgewisseld met bloedserieuze informatie. Een duidelijke voorkeur is in het feedgebruik niet te onderscheiden, volgens mij. Daarom houd ik vast aan de huidige lijn. Die is ook vrij onduidelijk, maar best afwisselend. Toch?

Die insteek wordt vooralsnog niet afgestraft in ieder geval.

@

11 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Blijf vooral doorgaan!
    En ook al zit je in m’n netvibes, ik open altijd je website om te lezen, dus het ligt niet aan mij dat de statistieken dalen 😉 Dat eeuwige ‘meten is weten’ kan ook op je zenuwen gaan werken, hoor. Ik kijk steeds minder naar m’n statistieken, maar vooral naar de reacties die ik krijg. Maar ja, ik hoef dan ook aan niemand verantwoording af te leggen…

  2. Paul De Sutter schreef:

    Edwin, ik merk dat Twitter bij mij zeker een rol speelt. Sinds ik je Twitterfeed volg, klik ik op bijna al je links daarin door, omdat de kwaliteit van het materiaal dat je deelt nu eenmaal erg hoog is. Daardoor verschuift mijn aandacht van het ZBblog naar de Twitterfeed – misschien teveel en/of ten onrechte. Tegelijk is het feit dat ik al je tweets geïnteresseerd lees en op al je suggesties doorklik ook een vorm van appreciatie, die misschien niet in statistieken opduikt, maar die daar niet minder om is. Daarom, zoals Astrid schrijft, ‘Blijf vooral doorgaan’!

  3. festina lente schreef:

    Goh, en mijn statistieken schieten juist omhoog! Ik zou toch geen lezers van jou afpakken?

  4. schrijverdezes schreef:

    Ik zit al dagen zonder lezers (afgezien van RSS-ers, waar ik uiteraard geen zicht op heb). Mooi zo, hoef ik nergens rekening meer mee te houden!

  5. wereldvansofie schreef:

    Heerlijk al die afwisseling. Mooie foto’s, grappige video’s, handige tips, nuttige info en leuke schrijfstijl.
    Je zit in netvibes, ik ken de URL en bovendien kan ik van bijna ieder blog dat ik lees naar jou doorklikken. Nu twitter nog 😉

  6. Hetty Theodora schreef:

    Ik lees jouw blog met heel veel plezier en leer er veel van!
    Dus blijf schrijven!

  7. @Astrid: de dialoog blijft het allermooist,maar ook daar komt lang niet iedereen aan toe…ook dat is een kwestie van wennen..en van verschuivingen…

    @Paul: het gaat er maar net om welk kanaal voor jou het beste werkt toch? Ik vind het allang mooi dat je de verwijzingen waardeert. Dank!

    @Festina: dat weet je maar nooit 🙂

    @Schrijver: in Netvibes heb ik er geen een gemist hoor..en anderen vast ook niet!

    @Cis: dat laatste komt vanzelf: Twitter duikt immers ook steeds vaker op op sites zelf. Mohammed en de berg lijkt het soms wel…

    @Hetty: dank! Doorgaan doe ik zeker hoor. Ik vind het nog steeds erg leuk om te doen allemaal, en denk niet dat daar voorlopig verandering in zal komen. Af en toe de bakens een beetje verzetten hooguit, maar dat is ook wel eens goed voor een mens…

  8. Johan Steenvoort schreef:

    Edwin, dalende bezoekersaantallen kan natuurlijk heel frustrerend zijn. En of je nu dingen wilt verkopen of informatie wilt delen, een onverklaarbaar krimpende statistiek kan blijven knagen.
    Ikzelf ben overgestapt op Netvibes en volg daarin jouw postings via Twitter. Ik heb het gevoel dat je de laatste weken veel meer postings plaatst (en daar is helemaal niks mis mee!) maar ik wordt wel selectiever in het doorklikken. Wellicht zijn de `information overload` en de voorselectie via Twitter een verklaring voor je daling.
    Tenslotte, je kan je natuurlijk afvragen of met de huidige informatiestromen je nog wel kunt volstaan met bezoekstatistieken op je weblog. Immers, koppen snellen via Twitterfeed geldt waarschijnlijk niet als een bezoeker op je domein, maar wat is
    het dan wel?

  9. @Johan: naast de reguliere bijdragen op zbd plaats ik inderdaad ook heel wat op Twitter. Heel begrijpelijk dat mensen dan selectiever worden. Dat heb ik zelf ook. Je scant meer, maar leest minder. Als je dat niet zou doen zou je dagen van 48 uur nodig hebben vrees ik…

    Wat dat laatste betreft heb je helemaal gelijk. Dat geldt voor alle sites die volledige rssfeeds aanbieden. Het idee dat pageviews nog wat zeggen moet losgelaten worden. Mensen lezen wat ze willen, waar en hoe ze dat het beste uitkomt. Met tools als feedburner heb je er nog een indicatie van, maar dat is ook alles.

    Overigens vertellen pageviews etc ook maar het halve verhaal. Veel bezoekers zijn binnen de minuut weer weg. Het zogenaamde weigeringspercentage van blogs is daarom vaak groot. Maar als het niet het doel is mensen lang vast te houden op je site is dat ook helemaal niet erg.

    Interessante ontwikkelingen hoe dan ook!

  10. Daan schreef:

    De huidige lijn is heerlijk!

    Eigenlijk wel jammer dat je, doordat je tijd krijgt om onder werktijd te bloggen, nu dus op zoek moet naar redenen waarom je bezoekersaantallen minder worden. Dat maakt het een tikkeltje minder leuk of valt dat wel mee?

    Ik kijk overigens nooit (ok, 4x per jaar) naar mijn statistieken.

  11. Hee Daan,

    Dat valt inderdaad wel mee hoor. Ik houd sowieso veel stats bij van sites, dus dat gaat allemaal in een moeite door en bovendien kijk ik altijd graag naar al die cijfers en nummers omdat ik er ook veel van leer op het gebied van de werking van Google, gedrag op een site, enz. Dat kun je dan ook weer gebruiken bij het interpreteren van andere data.

    En daarmee is het dan ook een relatief kleine moeite om alle cijfers in een maandrapportage op te nemen.

    En als er echt subsidie bij komt kijken moet je ook echt alle alternatieven bij de hand hebben…ook al zeggen al die dingen steeds minder…

Reageer