clear

zoeken

search

Google Wave

29 mei 2009

Tweakers meldt:

Google heeft voor ontwikkelaars een developer-preview vrijgegeven van zijn nieuwe dienst Google Wave. De dienst moet mensen in staat stellen gezamenlijk aan een document te werken, waarbij onder meer foto’s en video’s gedeeld kunnen worden.

Met Google Wave moeten deelnemers aan een ‘wave’ eenvoudig met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. In de meest eenvoudige opzet bestaat een wave uit een online gehoste conversatie tussen twee mensen, maar extra deelnemers kunnen worden toegevoegd, waarbij de conversatie voor iedereen realtime is te volgen. Naast platte tekst kunnen echter ook mediabestanden als foto’s gedeeld worden, die bijvoorbeeld als slideshow door de wave-participanten kunnen worden bekeken. Ook geluidsfragmenten, videobestanden en andere bestanden kunnen aan een wave worden toegevoegd en gedeeld worden.

Hoe Google Wave zich precies zal ontwikkelen zal pas later dit jaar duidelijk worden, maar dat dit platform een nieuwe wending zal geven aan online communicatie lijkt nu al vast te staan. Op TechCrunch en O’Reilly kun je hier meer over lezen.

@

4 Reacties

  1. Het ziet er al erg leuk uit. Maar het lijkt wel synergetische opvolger van Gmail. Die deels geïnspireerd is op hun eigen diensten en op ideeën uit Mozilla Labs projecten, Twitter/pOwn, enz. Volledig nieuw zou ik het dus zeker niet durven noemen. Wel leuk dat je na de API’s nu ook de verschillende diensten aan een centrale interface kan toevoegen, wat mij dan weer een Facebook-achtig gevoel geeft.

    Hopelijk passen ze binnenkort dezelfde logica ook toe voor hun andere diensten. Vooral voor Blogger zou dat enorm handig zijn om het systeem automatisch voor jou gegevens te filteren en te herverdelen over andere diensten.

  2. Ik hoop dat ook ja. Het ziet er inderdaad wel uit als ‘voortbouwen op’ en het intergreren van bestaande zaken, maar omdat er nog veel ontwikkelaars op los gelaten weet je maar nooit waartoe het allemaal zal leiden…

    Afwachten maar.

  3. Huddie Klein schreef:

    Wat het belangrijkst is, is dat informatie niet meer heen en weer gekopieerd zal hoeven gaan worden tussen verschillende bestandsformaten. Ik krijg nu vaak gegevens op kantoor binnen via mail (vaak in een word, of excel attachment), wat ik dan weer moet kopieëren naar een afspraak om er met mensen over te praten. Bij zo'n meeting moet weer een aganda gemaakt worden en notulen (in Word). Vervolgens wordt dat weer rond gemaild en begint het hele circus opnieuw!

  4. Ik begrijp precies wat je bedoelt Huddie: daar zit soms akelig veel tijd in.

    Als Wave hier verandering in gaat brengen ben ik nu al fan 🙂

Reageer