clear

zoeken

search

Een weekendje Ameland

14 mei 2009


Morgenochtend vertrek ik samen met mijn meisje naar Holwerd, het dorp dat vooral bekend is geworden als…vertrekpunt van de boot naar Ameland. Ameland is dan ook onze eindbestemming. We gaan eens even lekker een weekend wapperen en waaien.

Nu kijken de meeste mensen best vreemd op, als je zegt dat je van plan bent de Wadden te gaan bezoeken. Waarom zou een Zeeuw nu naar een gebied willen dat zoveel overeenkomsten heeft met de eigen biotoop? Mijn antwoord daarop luidt dan meestal dat het eigenlijk nog vreemder is om helemaal naar de andere kant van de wereld te vliegen om daar te genieten van zon, cultuur of natuur als je je vaderland niet eens goed kent. We zijn allebei nog nooit op de Wadden geweest en omdat Marleen veel van het strand houdt leek het me een goed idee haar een tripje noordwaarts te schenken voor haar verjaardag. Dat idee kon gelukkig rekenen op veel bijval.

Omdat ik weinig tot niets weet van Ameland heb ik zojuist even de grote G geraadpleegd. Natuurlijk biedt de onvermijdelijke Wikipedia een beknopt doch prima overzicht (en leer ik terloops iets over de verwoestende Sint-Luciavloed en het verblijf van Francofascisten op het eiland) maar via de website Thuus kom ik ook een hoop te weten. Dat de NAM sinds kort naar gas boort bij het eiland, bijvoorbeeld, of dat de vaargeul naar Ameland binnenkort breder wordt gemaakt. En wat te denken van het nieuws dat we de complete selectie van SC Heerenveen tegen het lijf kunnen lopen, of dat we zomaar in het waddentoernooi kunnen belanden?

Het is voorwaar niet gering, concludeer ik.

Maar daar gaan we natuurlijk niet voor. We gaan voor de rust en de natuur. Dat is ook wel eens goed. Even geen laptop en provinciestadbeslommering maar gewoon genieten van Langeduinen, Ballumerduinen, Roosduinen, Zwanenwaterduinen, of Buurderduinen. Aan duinen geen gebrek daar.

En als dat niet bevalt gaan we gewoon lekker lezen. We delen tenslotte hetzelfde beroep. Zo gek als dit setje maken we het niet (een bruiloft de bibliotheek als thema is echt beroepsdeformatie!) maar lezen zullen we, daar ben ik van overtuigd.

En als het verblijf per ongeluk dusdanig bevalt dat we er niet meer weg willen, kunnen we er altijd nog gaan wonen teneinde het eiland op de digitale kaart te krijgen. Je weet maar nooit, wat je op een bestemming vindt.

En wij zingen in koor…..

Tot dinsdag.

@

Foto Ameland: SPH

13 Reacties

  1. ria schreef:

    Veel plezier samen! Mijn dochter was er vorige week en heeft erg genoten.

  2. Dank je Ria, dat moet wel gaan lukken. Hoorde al meer positieve verhalen. Binnenkort verslag πŸ™‚

    Ook jij alvast een fijn weekend.

  3. Daan schreef:

    Heel veel plezier!

    Enne, in Limburg hebben we dan wel piepkleine heuveltjes, de Alpen en en dan met name die in Oostenrijk vind ik ook erg mooi πŸ™‚ En wat betreft zee en duinen, ik ben begin oktober weer present bij de Kustmarathon om mijn dreamduo maatje bij te staan bij haar laatste 10 km. Ik loop de avond ervoor wederom een ‘gewone’ 10 bij de LadiesRun. Kun je alvast beginnen met dat spandoek πŸ™‚ Verheug me wel al weer op het weerzien met die zee en de duinen.

    Daan x

  4. Dank Daan!

    In je vergelijking zit wel wat!

    Dit jaar sta ik er misschien wel, ‘hier aan de kust’. Het is korter fietsen dan Ameland lang is tenslotte πŸ™‚

  5. boesje schreef:

    Ouwe dibbes en meisje, veel plezier op de Wadden. Ik zal de honneurs vandaag wel waarnemen op de Cavern-reΓΌnie. Vergeet niet de groeten te doen aan “Bornrif” !!!

  6. festina lente schreef:

    Have fun!
    Wij zitten zelf in Engeland dit weekend: zwaaien?

  7. wereldvansofie schreef:

    Hey tortels,
    Lekker genieten:-D

  8. Dank allen, jullie ook veel plezier!

  9. Henk schreef:

    Veel plezier! De Wadden zijn geweldig, Ameland heb ik nog niet bezocht, tips zijn welkom!

  10. Kijk, dat vind ik nou hartverwarmend om te lezen!

    Op de wadden verwaaien woorden en is de liefde puur

    "Wad zeg je?"

    Veel wind toegewenst, Edwin & Marleen!

  11. BirdBlok schreef:

    Lezen? πŸ™‚

    Lekker genieten en een lieve groet aan je meisje en veel wind….
    X
    M

  12. Anne de Vries schreef:

    Edwin, Ameland heeft natuurlijk ook een bibliotheek. Tot voor kort was dat een bibliobus. Nu is dat een echte vestiging i.s.m. de VVV. Ik kan je melden dat beide veel leren van dit ‘huwelijk’. Ga maar even kijken. Veel plezier op dit eiland, Anne de Vries, vz RvT biblioteken Noordoost Fryslan.

  13. @ Allen: dank. Het was reuze leuk!

    @Anne: we zijn nog even in de bibliotheek geweest, zaterdagmiddag. Ik vond het fris ingericht en leuk dat zo’n ruimte kan draaien zonder personeel (de lichten gingen aan toen we binnenliepen).

    Nog wel een punt: er staat nergens in het dorp of op/in het gebouw dat er een bibliotheek zit. Dat komt vast omdat het er nog maar net zit…maar ik zou een grote neonbord op het gebouw zetten, zodat je het vanaf de waddenzee al kunt zien πŸ™‚

    Bedankt voor de tip!

    Het meisje van de vvv (vakantiekracht) kende je trouwens niet. Jij woont zelf waarschijnlijk aan de wal?

Reageer