clear

zoeken

search

Een nieuwe bibliotheekschool

07 mei 2009


Op de ledenvergadering van 18 juni a.s. zal de VOB de plannen voor een nieuwe bibliotheekschool presenteren. Op de site kun je lezen:

Waarom de Bibliotheekschool?

Door de opmars van de informatietechnologie, veranderend gedrag van bibliotheekgebruikers en toenemende diversiteit in de samenleving, is voor bibliotheken permanente innovatie nodig.

Wat is de Bibliotheekschool?

Het is een postdoc opleiding waarbij een mastertitel kan worden behaald. Het plan is om jaarlijks 15 tot 20 studenten op te leiden tot ‘bibliothecaris nieuwe stijl’ en de studieduur bedraagt 1,5 tot 2 jaar.

Voor wie is de Bibliotheekschool?

De School richt zich op medewerkers die een kaderfunctie vervullen in de openbare bibliotheek. Zij hebben doorgaans een opleiding aan hogeschool of universiteit afgerond en willen zich ontwikkelen tot innovator in het openbare bibliotheekwerk. De studenten nemen een innovatief project mee uit de eigen bibliotheek, inclusief minimaal drie collega’s die bereid zijn om in het lokale innovatieve project mee te leren.

De Bibliotheekschool streeft naar:

  • Het leveren van goed opgeleide en geïnspireerde bibliothecarissen, die de rol van innovator op zich nemen.
  • Een verbetering van de kwaliteit van innovatieve projecten.
  • Een aanlokkelijk perspectief voor (toekomstige) bibliothecarissen doordat een aantrekkelijke baan gecombineerd wordt met een uitdagende leeromgeving.

Ik hoop oprecht dat deze nieuwe opleiding een schot in de roos zal blijken te zijn, niet in de laatste plaats omdat ik ook heb mogen meedenken over de inhoud ervan.

Aanvullende informatie vind je hier.

@

Foto: Life in Google

10 Reacties

  1. essen2punt0 schreef:

    Het klinkt in ieder geval ambitieus genoeg?
    en? Heb je je al ingeschreven? 🙂

  2. Nee, dat niet. Misschien geef ik nog wel eens een workshop via Surfgroepen 🙂

  3. Arda schreef:

    Klinkt heel mooi, maar kies je met ‘De studenten nemen een innovatief project mee uit de eigen bibliotheek, inclusief minimaal drie collega’s die bereid zijn om in het lokale innovatieve project mee te leren.’ er niet bij voorbaat voor oom binnen de grenzen van wat nú als haalbaar wordt gezien te blijven? En zo ben je als potentieel student aan deze opleiding wel erg afhankelijk van de plaats waar je toevallig zit. Daar zal ongetwijfeld over zijn nagedacht. Is de achterliggende gedachte ergens te lezen?

  4. Op dit moment nog niet Arda, tenminste niet in documenten die al zijn vrijgegeven. Dat komt ongetwijfeld in juni.

    Het idee is echter juist dat er veel wordt uitgewisseld, zodat iedereen er de vruchten van kan plukken, en het liefst verdeeld over meerdere mensen. Lokale innovatie blijft nu immers ook vaak lokaal…

  5. Arda schreef:

    Dank voor de uitleg. Ik bedoelde met ‘afhankelijk’ dat je pas in aanmerking lijkt te komen als je in een vernieuwende bibliotheek werkt, omdat er al een plan moet zijn én collega’s die het steunen. Maar misschien is dat juist wel slim.

  6. Vernieuwend wordt heel ruim gezien denk ik…maar er moet wel een basis zijn inderdaad…

  7. Daan schreef:

    Maar bibliotheekschool klinkt wel heel erg 0.5…

  8. Sommige dingen moet je niet hipper willen maken dan ze al zijn ^^

  9. essen2punt0 schreef:

    Kijk, zo’n surfgroep workshop vind ik dan ook wel interessant 🙂

    Ik moet zeggen dat ik me wel iets kan voorstellen bij datgene wat Arda zegt. Dat is ook het enige waar ik wel een paar vraagtekens bij zet. In onze organisatie wordt er nl. niet zo heel snel geinvesteerd in zoveel mensen tegelijkertijd richting een opleiding. Dat is dan wel weer een drempel die je dan in je organisatie moet nemen. 🙂

    Maar het klinkt verder niet slecht, not bad at al. 🙂

  10. De tijd zal leren in hoeverre organisaties echt blijken te willen investeren in HRM. Over een jaar of 4 begint de grote uittocht…ik ben heel benieuwd welke ontwikkelingen daar allemaal uit voort zullen vloeien…

Reageer