clear

zoeken

search

World Digital Library gelanceerd

21 april 2009


En hop, alweer een bron voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed. Vandaag is de World Digital Library online gegaan, een samenwerkingsverband van bibliotheken en archieven uit 32 verschillende landen. Op de site van de NOS lees ik:

Behalve de ruime verspreiding van cultureel erfgoed beoogt de World Digital Library een wederzijds begrip tussen volkeren. Daarbij ligt het accent op de cultuur uit het Nabije Oosten, met name Irak, Saudi-Arabië, Qatar en Egypte.

Ik heb deze nieuwe bibliotheek kort verkend en concludeer voor nu dat de site er goed uitziet, prettig navigeert en veel interessante items bevat. In de Egyptische collectie kwam ik bovenstaande mummiehoofden tegen. Ik werd verrast door de inzoommogelijkheden van dat document.

Maar hoewel ik de wereldbibliotheek mooi vind weet ik nu al dat ik de bron slechts incidenteel zal gebruiken. In Europeana heb ik ook niet meer gezocht sinds december, in het Geheugen van Nederland niet meer sinds februari. Over mijn waardering voor die databanken zegt dat niets, over de tijd die ik kan of wil vrijmaken om zulke bronnen rustig te bekijken des te meer.

En dan gingen we de zon op zien komen aan de Zuiderzee, behalve Kees, die naar huis ging. Hoyer klaagde over de kou, maar Bavink en Bekker wisten nergens van. Die zaten op de steenen onder aan den zeedijk met de oogen half dicht en keken tussen hun oogharen door naar de dansende gouden pijltjes die de zon in ‘t water maakte. Stapelmal werd Bavink er van. Naar de zon loopen wilde-i over de lange, lange schitterende streep.

Uit:Titaantjes, van Nescio.

@

5 Reacties

  1. erikvisser schreef:

    Ben blij dat ze de data online zetten, super dat ze er een mooie website omheen bouwen en dat de data van hoge kwaliteit is.

    Maar het belangrijkste blijft dat de data publiekelijk beschikbaar is gemaakt. En dat het zoekbaar en linkbaar is door externe partijen.

    Moet gelijk weer denken over de speech van Tim B. Lee op TEd over linded data. //www.ted.com/index.php/talks/tim_berners_lee_on_the_next_web.html Vind ik juist hiervoor erg toepasselijk.

    Dat je die data niet vaak bezoekt heeft met relevantie te maken. Het wordt tijd dat deze data net zo hoog gaat scoren als wikipedia die bijna op elk onderwerp op de eerste pagina vertegenwoordigd is.

  2. Ben ik helemaal met je eens Erik. Dat filmpje van Tim BL zal ik later kijken!

  3. Christian schreef:

    Er zijn gewoon veel te veel van dit soort databases met daarin collecties van een x-aantal instellingen. Je kunt de door jou genoemde voorbeelden aanvullen met provinciale, regionale en zelfs lokale initiatieven. En dan heb je nog de databases gebaseerd op gezamenlijk gebruikte software, veelal geïnitieerd door de leveranciers daarvan, en soms is het gewoon een verzameling databases van iedere instelling die mee wil doen. Dan mist al helemaal een duidelijk ‘profiel’. Da’s eigenlijk de reden dat ik ze vrij vaak links gaat liggen – het is me te vaag wat er precies in te vinden is. En dan denk ik niet aan ze, als ik eens iets zoek.

    Eigenlijk moet er dus weer een schil voor de schillen komen, voor de schilletjes… 😉

  4. 2nd wat Christian zei. Ik heb ook datzelfde gevoel wanneer ik naar de massa posters, foldertjes en brochures zie liggen. Het leert je bijna om selectief blind te worden voor die dingen.

  5. Dat klopt inderdaad wel. Je verzet je onbewust steeds harder tegen te veel keuzemogelijkheden. Daarom doen sober en eenvoudig het ook zo goed op het web denk ik.

    Ook al interessant om nader te onderzoeken. Bij sommige persoonlijke constateringen twijfel je wel eens of jij de enige bent die het zo ervaart, van andere weet je gewoon zeker dat het voor veel mensen geldt.

    Dit is er een uit de laatste categorie…

Reageer