clear

zoeken

search

Verstopt in Zeeland: Grote Bruine Enveloppen

12 april 2009

Afgelopen donderdag las ik in de NRC Next over het project Een Grote Bruine Envelop, van radiomaker Chris Bajema. Chris schrijft zelf over dit project:

In het Paasweekend worden in heel Nederland 250 enveloppen verspreid. Daarin zit de vraag of de vinders mij iets willen terugsturen. Iets bijzonders waarmee ik op onderzoek of avontuur kan gaan. Wat doe ik bijvoorbeeld met een 40 jaar oude brochure, een pinguïn of een volksliedje uit 1867? En wat gebeurt er eigenlijk wanneer u alleen maar een woord opstuurt of een positie op een landkaart? Als documentairemaker ben ik natuurlijk altijd op zoek naar bijzondere verhalen, maar misschien organiseer ik wel een happening of maak ik samen met de volgers van het project een kunstwerk of tentoonstelling. Alles is mogelijk.

Toen ik het artikel had gelezen bezocht ik de website om te kijken of er ook enveloppen in Zeeland verstopt zouden worden. Dat viel uit de landkaart echter nog niet op te maken. Dat ik twee dagen later betrokken zou worden bij het project kon ik toen nog niet weten…

Gisteren kwam er een tweet voorbij van Petra de Boevere, a.k.a. Het Meisje van de Slijterij. Zij schreef dat Chris die dag onder meer Breskens zou bezoeken en ook nog op zoek was naar ondersteuning in Middelburg. Onder het motto ‘ik ben er nu toch’ stuurde ik een reactie naar @bruineenvelop, waarop ik al snel een reactie kreeg. Tegen zevenen zou ik Chris ontmoeten in Middelburg.

Chris verscheen inderdaad ten tonele. Tot mijn verrassing werd hij vergezeld door Bert Kommerij, die ik al kende van zijn projecten Flickr Radio en Media Me. Onder het genot van een drankje op een terras bespraken we kort het project, (er was enige haast geboden) waarna ik, net als Meisje, achterbleef met 8 Grote Bruine Enveloppen.

Die enveloppen mag ik vandaag gaan verstoppen. Voor het eerst in jaren heb ik weer een beetje een paasgevoel. (dat nog een beetje versterkt werd toen ik gisteren die film van Mel Gibson keek) Meisje heeft een paar fraaie locaties in Zeeuws-Vlaanderen voor haar rekening genomen, ik zal vandaag ‘een rondje Walcheren’ doen. Als het goed is worden de locaties al snel na het verstoppen op de website gezet.

De eerste twee ben ik al kwijt. Ik heb er eentje meegegeven aan een collega die in Goes woont. Hij beloofde de envelop vandaag ergens in ‘de Zak‘ te zullen verstoppen. Hij heeft voor vandaag namelijk een motorrit gepland.

De tweede enveloppe heb ik verstopt in een horecagelegenheid waar ik wel eens kom. Er moeten tenslotte ook inkoppertjes zijn…

Vrolijk Pasen!

@

Foto: Bert Kommerij

18 Reacties

 1. boesje schreef:

  Ed, ik denk dat Ali Baba nog niet open is om daar je envelop te verstoppen.

 2. Hij is gisteren al verstopt natuurlijk 🙂

 3. Robert schreef:

  Cool! Ik ben vanochtend nog naar Scheveningen geraced om daar naar een envelop te zoeken (maar niet gevonden). Ik heb inmiddels ook verstophulp aangeboden!

  Greetz

 4. Kirsten schreef:

  Zojuist was Chris hier. Ben nu hard aan het piekeren. Waar zal ik ‘mijn enveloppen’ eens verstoppen?

 5. De kinderen gaan zo kijken of die envelop bij Nummer Eén er nog ligt of inmiddels gevonden is:-)

 6. Anoniem schreef:

  doe mij er maar tien. hahahaha

 7. @ Robert: ze zijn ook best groot die dingen, dus het is nog best lastig ze zo te verstoppen dat ze wel gevonden kunnen worden maar niet te snel, en dat ze ook niet natregenen enzo. Wel geinig om te doen.

  @ Fantastische plaatsnaam blijft dat toch Meisje. Maar daar hebben ze toch ook internet? Dan is ie zo weg natuurlijk 🙂

  @ Allemaal leeg ano ^^

 8. @ Kirsten: inmiddels plekjes gevonden?

 9. Hij staat er nog…jongens hebben net gecheckt. Waar zijn jouw foto’s?

 10. Heb ze net naar Chris gemaild maar zal ze ook ff op Flickr zetten. Momentje!

 11. Astrid schreef:

  Leuk project. Zit je paaspak lekker? 😉
  Liggen er ook enveloppen in Twente eigenlijk?

 12. @ Astrid: vandaag zijn ze naar het Noorden gereden. Ik zag op Twitter dat ze al in Harderwijk waren, en in Staphorst. De rest zien we ongetwijfeld snel op de kaart van de site!

 13. Kirsten schreef:

  De eerste enveloppen heb ik verstopt…

 14. Astrid schreef:

  Hmm, Lochem… Deventer…
  Nee, dat wordt niks. Voor Twente moet je de rem nog even loslaten. Maar ik hou ze in de gaten 😉

 15. festina lente schreef:

  Deventer? Daar was ik vandaag! Geen bruine envelop gezien! Wel bruine koeken!

 16. @ Kirsten: goed bezig!

  @ Astrid: ze worden ook aan mensen meegegeven, dus wie weet…

  @ Festina: die waren vast ook heel lekker!

 17. Leuke twist op schattenjagen en het eieren rapen 🙂

Reageer