clear

zoeken

search

Uren voor de online promotie van collecties

07 april 2009


Wat mensen ook mogen vinden van werken in de bibliotheek: ze zullen mij nooit horen zeggen dat ik vind dat ik een saai beroep heb, integendeel. Mijn werk is afwisselend. In de negen jaar die ik werk bij de Zeeuwse Bibliotheek is mijn takenpakket nooit langer dan 15 maanden hetzelfde gebleven. Die afwisseling maakt dat ik mijn baan meer dan leuk vind.

Natuurlijk heb ik ook wel eens afscheid moeten nemen van taken die ik graag uitvoerde. Dat is onvermijdelijk bij taakverschuivingen. Zo vind ik het nog steeds best jammer dat ik niet meer zo vaak achter de inlichtingenbalie zit. Ik vind het heerlijk om klanten van dienst te zijn. Het is namelijk dankbaar werk en je leert er zelf ook nog eens een hoop van. Ook het on- en offline zoeken mis ik. Inlichtingenwerk houdt je gewoon scherp en bij de tijd. Je houdt bovendien feeling met de collecties en de dingen die leven onder de mensen. Toch zal je me niet snel horen klagen over de verschuivingen. Voor de weggevallen taken zijn immers hele mooie in de plaats gekomen.

Vorige week kreeg mijn takenpakket opnieuw een impuls. Een verrassende. Mijn leidinggevende mailde me dat ik me voortaan acht uur per week mag gaan besteden aan de online promotie van papieren en digitale collecties. Die beslissing kwam voort uit een overleg over de prioriteiten voor de afdeling Informatiediensten en Collecties maar werd ook getriggered door het artikel dat ik schreef voor //Collectie, waarin ik een klein beetje mopperde over de vergadercultuur van de branche. Mijn baas schreef er namelijk ook bij: “ga je gang, zou ik zeggen, zonder erover te vergaderen.”

Het klinkt misschien gek, maar dat mailtje zou ik het liefst inlijsten, zo blij ben ik er mee. Ik moet nog wel even kijken hoe ik een en ander ga aanpakken maar er is zoveel te doen op dat gebied dat ik geen plan van aanpak nodig heb. Ik zet een globale lijn uit en ga gewoon aan de slag. Ik houd bij wat ik doe en zal ‘on the fly’ kijken hoe we de resultaten gaan meten en koppelen met andere werkzaamheden.
Ik weet in ieder geval wel dat ik ga beginnen met het leggen van links in Wikipedia. Daar schrijf ik immers al drie jaar over. Nu krijg ik eindelijk de kans om het goede voorbeeld te geven.

Of zoals de klaroenen van Napalm Death ooit schalden: practice what you preach!

@

Afbeelding: Imagiva

16 Reacties

 1. wereldvansofie schreef:

  Je moet dan soms een paar hobbels nemen maar het resultaat heb je toch maar mooi geboekt. Proficiat Edwin!

 2. kjmollema schreef:

  Voor OBgouda moet ik me ook bezig gaan houden met de promotie van goudanet en de rest van de ‘digitale bibliotheek’. (naast waterwolf en jongerenwerk).

  Het biertje wat we gaan drinken gaat wat dat betreft steeds meer op werken lijken ๐Ÿ™‚
  haha

  Ik wacht nog even tot ik echt in de bieb werk (1 mei) en meer het overzicht heb van wat er van me verwacht wordt. Dan is het ook relevanter om af te gaan spreken ๐Ÿ™‚

  .klaas jan

 3. @Cis: Dank je! Een klein beetje geduld is soms inderdaad goud waard!

  @Klaas Jan: daar sluit ik me helemaal bij aan. Als we elkaar kunnen helpen en aanvullen is dat alleen maar mooi. Dan komt dat boekje ‘buiten spelen’ wellicht ook nog van pas. Ik heb gevraagd of mijn collega dat in de collectie wil opnemen.

  Het is misschien wel lekker om ergens eind mei af te spreken. Dan ligt Zeeland er altijd heerlijk zonnig bij. De voertaal is dan wel, net als nu, Duits ๐Ÿ™‚

 4. kjmollema schreef:

  @edwin Duits behoort nou niet tot mijn competenties… helaazzz. En wat betreft zonnig: ik woon in de duinen van scheveningen, dus doe het ook niet slecht! haha

 5. 23 Dingen schreef:

  Mooie ontwikkeling Edwin! DIT zouden meer organisaties/bibliotheken moeten doen. Het komt je namelijk echt niet zomaar aanwaaien. Wat jij bij gaat houden van wat je doet, lijkt me straks een heel goede leidraad opleveren voor de clega’s in den lande. Succes!

 6. schrijverdezes schreef:

  ‘Promoten van collecties’, prachtig… Fijn voor jou รฉn voor de collecties!

 7. @ allen: dank jullie wel! Ik zal er regelmatig verslag van uitbrengen inderdaad!

 8. Christian schreef:

  Super Edwin! Proficiat! ๐Ÿ™‚

  Zoals je weet gaat het BHIC ook aan de slag met Wikipedia, dus misschien kunnen we nog wat van mekaar leren. vast wel!

 9. Dat denk ik ook wel Christian, en samen staan we sterker bovendien.
  Thanks!

 10. Daan schreef:

  Heel mooi! En dat onverwachte is dan wel heel bijzonder. Succes ermee.

 11. davidovix schreef:

  Heey Edje

  Machtig prachtig, ben erg benieuwd naar je plannen. Hou ons op de hoogte zou ik zeggen en veel succes !!!!

  gr
  kees

 12. Dank Kees, komt helemaal goed!

  @

 13. Brammetjebram schreef:

  Ha Edwin. Mooie ontwikkelingen! Nu ik ook programmamanager collecteibeleid voor Noord- en Zuid-Holland ben ga ik je een keertej uitnodigen ergens eind van het jaar. Dan kun je vertellen wat je allemaal doet in die 8 uur:)
  Daar kunnen we vast wat van leren.
  Greetz, Bram

 14. Komt helemaal goed Bram. Thanks!

Reageer