clear

zoeken

search

Slimme indexering weblogs nog geen vanzelfsprekendheid

26 april 2009


Google staat er bekend om dat zij hun producten altijd doorontwikkelen en verbeteren maar hoewel ik nog altijd tevreden ben over het gebruiksgemak van Blogger valt het me wel op dat Google niet al te veel moeite doet om innovatie los te laten op die dienst. Zo is het aantal beschikbare standaardsjablonen onveranderd sinds de overgang van de oude naar de nieuwe versie van Blogger en moet je eenvoudige navigatieproblemen nog steeds handmatig oplossen.

Als Google dan eens met nieuwe Bloggerfeatures op de proppen komt (meestal via Blogger in Draft) wil dat nog niet meteen zeggen dat die feature ook perfect is. Dat ontdekte ik gisteren toen ik via de zoekgadget van Blogger op zoek ging naar een post van een jaar geleden. Het duurde ruim een half uur voordat ik ‘m had gevonden.

De oorzaak van het probleem is me inmiddels duidelijk: toen ik onlangs een nieuwe (door derden gemaakte) lay-out voor ZB Digitaal installeerde verving ik de oude zoekfunctie van dit blog door de in 2007 gelanceerde zoekfunctie voor Blogger. De vormgeving van dat pagina-element is namelijk veel mooier dan die van Google Coop, de zoekmachine die je zelf kunt maken.
Het nadeel is echter dat je de gadget niet zo kunt instellen dat hij zoekt in door jou vastgestelde domeinen, zoals dat bij Coop wel mogelijk is. Het gevolg daarvan laat zich raden: Google combineert zoekopdrachten nu alleen nog met de operator “blogurl://www.zbdigitaal.nl” en niet meer met “blogurl://zbdigitaal.blogspot.com”. Daardoor mis je bij het zoeken grote delen van je archief.

Daar komt bij dat Google ook al moeite had met de eigen introductie van labels voor blogposts. Als een gebruiker klikt op een van de tags die ik toevoeg aan mijn posts zal hij berichten uit 2006 nooit vinden. Die vallen daar simpelweg buiten. Het viel me ook nog eens op dat Google moeite heeft met dat gekke woordje ‘vroegah’, waarschijnlijk vanwege het dakje dat ik op de letter a had gezet. Ik kreeg de bewuste post pas in het vizier toen ik dat woord wegliet in ieder geval.

Nu is dit verhaal voor de meeste mensen niet zo interessant. 99 van de 100 mensen doorzoeken de archieven van ZB Digitaal immers niet of nauwelijks. Voor mij zelf is het archief echter buitengewoon belangrijk (zie hier en hier) en alleen daarom al zou ik graag willen dat deze functionaliteit doet wat ‘ie zou moeten doen. Dat is schijnbaar complexer dan je zou vermoeden. Of Google vindt het gewoon niet belangrijk genoeg, dat kan natuurlijk ook.

Aan de andere kant moet ik wel zo eerlijk zijn om te zeggen dat Blogger voor al het overige nog steeds een ijzersterk product is. Het mag ook niet onvermeld blijven dat weblogs nog steeds de oogappeltjes zijn van Google, als het gaat om het verschijnen in zoekresultaten.

Dat is iets wat je van Technorati niet echt meer kunt zeggen. Die zoekmachine indexeert verwijzingen op blogs inmiddels zo willekeurig en onvolledig dat je ‘m echt niet meer serieus kunt nemen. Niet alleen verwijzingen vanaf bloggerblogs worden vaak genegeerd, ook die van kranten zijn blijkbaar lastig te vinden.

Misschien mag je niet al te veeleisend zijn, als het gaat om gratis producten. Daar wil ik me best bij neerleggen. Maar je zult mij ook niet horen zeggen dat de zoektechnologie voor weblogs al volmaakt is. In die zin ben ik ook erg benieuwd hoe Google denkt te gaan anticiperen op alle kennis die via Twitter gedeeld wordt. De homepages daar hebben in ieder geval wel al allemaal een pagerank gekregen. Dat is niet onbelangrijk, want het lijkt erop dat ik straks mijn pizza’s ook via dat kanaal moet bestellen. Dan is het wel fijn om de Twitterpagina van de pizzeria ook meteen in beeld te krijgen, als ik zoek in Google.

@

Foto: TechCrunch

3 Reacties

 1. Daan schreef:

  Zoekfunctie van web-log is ook niet ideaal. Ik gebruik soms Google om mijn eigen blogpostjes terug te vinden, dat is eigenlijk ook vreemd als je erover nadenkt.

  Toevallig wel laatst jouw zoekoptie gebruikt omdat ik op zoek was naar een eerdere reactie van mij op Banksy. Niet gevonden trouwens.

 2. Jens Swelson schreef:

  Tja, je kunt ook overstappen naar een zelf gehoste WordPress installatie. Dan heb je die dingen als je archief helemaal in eigen hand. De kosten die je ermee maakt (misschien honderd euro per jaar) kun jij er gemakkelijk uithalen met jouw bezoekersaantallen.

 3. @Daan: dat doe ik dus inderdaad ook, vaak gecombineerd met woorden als Zeeuwse of mijnsbergen o.i.d. Verre van ideaal.
  Dat je ‘m niet vond is een teken aan de wand :-/

  @ Jens: dat heb ik inderdaad wel eens overwogen, maar dan wel via de servers van de Zeeuwse Bibliotheek. Daar heb ik later toch maar weer van afgezien, omdat dat ook weer een zeker afhankelijkheid met zich meebrengt.

  Maar hoe zou ik die kosten dan moeten dekken volgens jou? Met adsense o.i.d? Dit blog levert me alleen in indirecte zin geld op namelijk 🙂

Reageer