clear

zoeken

search

Mogen bibliotheken toch weer games uitlenen?

23 april 2009


Het feit dat bibliotheken geen games meer mogen uitlenen had ik al lang verdrongen. Onbegrijpelijk vond ik het toen, onbegrijpelijk vind ik het nu nog steeds.

De VOB meldt vandaag echter:

Nieuwe afspraken over uitlenen games

Naar verwachting kunnen bibliotheken vanaf juni 2009 weer games uitlenen. De Inkoopcommissie van de Vereniging van Openbare Bibliotheken is bezig om nieuwe afspraken te maken met NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie De nieuwe vorm van samenwerking wordt getypeerd als try & buy. Dit betekent dat bibliotheekbezoekers de games mogen uitproberen en dat ze deze vervolgens tegen korting kunnen kopen bij bol.com. De games die in de bibliotheek komen te liggen zullen over het algemeen een educatieve of sociale component hebben.

Dit zijn de voorlopige afspraken:

  • De meeste leden van de NVPI (samen goed voor ongeveer zeventig procent van de markt) zullen games beschikbaar stellen aan bibliotheken voor uitlening
  • Levering van games (met name serious games en educatieve games) loopt voor bibliotheken via NBD/Biblion
  • Leden van de bibliotheek krijgen de mogelijkheid bij Bol.com games te kopen met korting
  • Bibliotheken die de mogelijkheid hebben kunnen consoles plaatsen zodat bezoekers ter plekke nieuwe games kunnen uitproberen
  • Bibliotheken die de mogelijkheid hebben zullen hardware uitlenen zodat gebruikers in hun eigen omgeving kennis kunnen maken met gamen. Bol.com en NVPI zullen het uitlenen van games door bibliotheken publicitair ondersteunen.

Wanneer de afspraken worden bevestigd, wordt u hierover geïnformeerd via de nieuwsbrief en de website.

Ik vind het mooi dat het denkwerk van DOK Delft het lokale niveau is ontstegen en hoop oprecht dat het goed zal komen met de afspraken. Desondanks koester ik nu het credo ‘eerst zien, dan geloven’ nog even. Ik heb net iets te vaak te vroeg gejuicht namelijk, als het gaat om videogames in bibliotheken.

@

2 Reacties

  1. Elly Vernooij schreef:

    Was het maar al juni.

  2. Met rasse schreden nadert die maand 🙂

Reageer