clear

zoeken

search

Laat je niet foppen: Zeelandnet wil geen wachtwoord van je!

07 april 2009


In dertien jaar internet ben ik er nog nooit het slachtoffer van geworden: phishing. Vandaag vond mijn ontgroening plaats. Via Gmail(!) ontving ik een mail die zogenaamd afkomstig was van de helpdesk van mijn provider Zeelandnet. Dat wekte sowieso al mijn bevreemding, want voor zover ik me kan herinneren heb ik hen mijn Gmailadres nooit gegeven. Toen ik de tekst las wist ik genoeg:

Uw Zeelandnet E-mail account vervalt in 2 dagen

Beste Zeelandnet Webmail Gebruiker

Deze informatie wordt verstuurd door Zeelandnet Helpdesk die Program
periodiek controleert of de grootte van E-mail Space, waar nieuwe berichten zijn ontvangen. Het programma wordt wekelijks worden uitgevoerd om ervoor te zorgen niemand inbox groeit te groot. Als uw postvak wordt te groot is, kunt u geen nieuwe e-mail te ontvangen. Net voordat dit bericht werd verzonden, je had 18 megabyte (MB) of meer van de berichten opgeslagen in uw inbox op Zeelandnet Webmail. Om ons te helpen opnieuw instellen van uw ruimte op onze database voor onze INBOX, moet u het antwoord op deze e-mail en geef uw huidige gebruikersnaam (___________) en Wachtwoord (_____________).

Stelletje floeperds! Toen ik klikte op de berichtdetails zag ik dat het mailtje afkomstig was van “update-check@live.nl”, een adres dat natuurlijk helemaal niets te maken heeft met het bedrijf uit Kamperland.

Spectaculair is het allemaal niet, maar het leek me toch wel zinvol om deze waarschuwing ‘even te bloggen’. Er zijn ongetwijfeld ook mensen die niet in de gaten hebben dat Phishing ook hen kan treffen.

Bij deze.

@

Ik vraag me overigens nog wel af hoe die lui de link weten te leggen tussen mijn gmail en mijn abonnement bij Zeelandnet. Zou dat gewoon een poging op goed geluk zijn, of heeft dat te maken met mijn uitingen online?

6 Reacties

 1. Gooi je haar los schreef:

  Ik denk dat ze wisten dat je haar bijgewerkt was en dat je daardoor je kracht verloren was.

 2. Je kunt niets uitsluiten in het bijgepunte leven inderdaad 🙂

 3. Martin Wisse schreef:

  Puur toeval. Zo krijg ik om de haverklap allerlei enge berichten dat mijn internet bankier account bij ABN AMRO, of Fortis of Barclays, of.. bijna is vervallen en of ik mijn wachtwoord en gebruikersnaam maar even wil invullen. Soms zit daar ook mijn echte bank tussen.

 4. Met je bank is dat helemaal tricky zeg. Als ze het zoveel doen verspreidt het nieuws zich gelukkig wel een stuk sneller, dan trappen er steeds minder mensen in hopelijk…

 5. Herman schreef:

  Deze kwam 8 februari hier binnen. Ze proberen het dus nog steeds.

  Met vriendelijke groeten,
  Herman

  Datum: Mon, 8 Feb 2010 05:55:53 +0100
  Van: HETNET WEBMAIL
  Antwoorden aan:checking.update@live.nl
  Onderwerp: Uw KPN HETNET E-mail account vervalt in 2 dagen

  Uw KPN HETNET E-mail account vervalt in 2 dagen
  Beste KPN HETNET Webmail Gebruiker

  Deze informatie wordt verstuurd door KPN HETNET Helpdesk die Program
  periodiek controleert of de grootte van E-mail Space, waar nieuwe
  berichten zijn ontvangen. Het programma wordt wekelijks worden
  uitgevoerd om ervoor te zorgen niemand inbox groeit te groot. Als uw
  postvak wordt te groot is, kunt u geen nieuwe e-mail te ontvangen. Net
  voordat dit bericht werd verzonden, je had 18 megabyte (MB) of meer
  van de berichten opgeslagen in uw inbox op KPN HETNET Webmail. Om ons
  te helpen opnieuw instellen van uw ruimte op onze database voor onze
  INBOX, moet u het antwoord op deze e-mail en geef uw huidige
  Gebruikersnaam (___________) en Wachtwoord (_____________).

  Er zou een Message Alert periodiek als uw
  inbox grootte blijft liggen tussen 18 en 20 MB. Als uw postvak omvang groeit
  tot 20 MB, dan een programma op KPN HETNET Webmail zal je oudste
  e-mail naar een map in je home directory om ervoor te zorgen dat u
  verder gaat
  om binnenkomende e-mail. U wordt verwittigd per e-mail dat dit heeft
  plaatsgevonden. Als uw postvak groeit naar 25 MB, kunt u deze niet ontvangen
  nieuw e-mailbericht als zij worden teruggestuurd naar de afzender. Dit
  alles zal worden geprogrammeerd op uw e-mail invullen op de daarvoor
  bestemde ruimten hierboven.

  Hartelijk dank voor uw medewerking.
  KPN INTERNET

 6. @Herman: reden te meer om alert te blijven. Dank voor je reactie!

Reageer