clear

zoeken

search

Het einde van het web zoals we het kennen…

27 april 2009


Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er de grenzen van de internetcapaciteit komen in zicht. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn.

In 2007 en 2008 werd hier ook al voor gewaarschuwd maar het artikel Beware surfers: cyberspace is filling up maakt ons duidelijk dat het probleem steeds urgenter wordt.

Het internetverkeer dat YouTube maandelijks genereert is anno 2009 al evenveel als het gehele internet in het jaar 2000 genereerde! Maandelijks is er al 8 exabyte aan internetverkeer wereldwijd (1 exabyte staat gelijk aan 50.000 jaar aan informatie in DVDkwaliteit) Opkomende landen als China en India zijn daar nog niet eens bij opgeteld.

Het is onvermijdelijk dat internet, als er niet wordt ingegrepen, regelmatig op zwart zal gaan, dat er onacceptabele filevorming van data zal ontstaan.

Je kunt je afvragen welke implicaties dat heeft voor niet-recreatief internetgebruik. Als je niet kunt vertrouwen op de beschikbaarheid van cruciale informatie zal internet inderdaad niet meer zijn dan een speeltje.

Stof tot nadenken. Met het bouwen van een paar extra datacenters wordt het probleem in ieder geval niet meteen opgelost…

@

12 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Tja, dit heb ik ook al eerder gehoord en word er inderdaad niet zo vrolijk van. Hoe gaat dit aflopen? En hoe gaan we dit met elkaar oplossen… Als het zo ver komt, sta ik graag m’n blogruimte af aan dataverkeer dat we écht nodig hebben.

  2. Natalie schreef:

    Maarre, hoe maak je nou een backup van Netvibes? Ben er nog steeds niet achter! (behalve dan de tabbladen naar jezelf mailen)

    Wordt een beetje zenuwachtig van dit soort berichten! Internet is mijn werk!

  3. Het grootste probleem is de explosieve toename van het gebruik van film denk ik: dat vreet echt ruimte. Tekst neemt in verhouding maar heel weinig van het verkeer in beslag.
    De echte oplossing zit ‘m dan toch bij youtube.

    @ Natalie: je kunt in ieder geval exporteren naar iGoogle, als noodoplossing.

    Een officieel systeem is er nog niet. Ze raden aan je opml te exporteren inderdaad: //dev.netvibes.com/forum/viewtopic.php?id=285

  4. Zolang het internet zich niet sneller gaat ontwikkelingen dan de technologie waarop ze draait denk ik niet dat er een probleem zal zijn. Maar het internet vraagt heel wat meer onderhoud dan bij de vorige media en daar zouden dan ook best vakmensen op gezet worden die het blijven bijwerken. Maar dat zou wel is kunnen botsen met enkele oude manieren van werken.

  5. Hans schreef:

    Grenzen aan de Groei, Club van Rome (1972)… sprak de onheilsprofeet.
    We hebben de groei van het internet live meegemaakt Edwin.
    We gaan de deconstructie ook live meemaken.
    Sit back, enjoy the ride.

  6. Ha! Dat ken ik nog wel van de lesjes aardrijkskunde ja.

    Het zijn interessante processen om te volgen inderdaad. Maar op de een of andere manier denk ik dat er wel weer een of andere oplossing komt, al overzie ik nog niet goed welke.

    Of ben ik nu te optimistisch over mensch en techniek?

  7. Hans schreef:

    Ja, je bent een echte cornucopian.
    Geeft niet, we houden het toch niet tegen.
    What goes up ….

  8. Een cornucopian? Die moest ik even opzoeken…

    Maar je hebt wel gelijk natuurlijk.

  9. Hans schreef:

    Zie het niet als belediging of stempel.

    “op de een of andere manier denk ik dat er wel weer een of andere oplossing komt, “

    Daarom volg ik dit weblog

  10. Anoniem schreef:

    Keep posting stuff like this i really like it

Reageer