clear

zoeken

search

Google Labs: de nieuwstijdlijn en vergelijkbare afbeeldingen

21 april 2009


Terwijl de Google Laboratoria voor Gmail toepassing na toepassing uitbraakten bleef het rondom Google Labs al geruime tijd stil. Tot gisteren, de dag waarop Google Labs weer eens een persbijeenkomst organiseerde en voor de dag kwam met twee nieuwe diensten: de Google Nieuws Tijdlijn en ‘Similar Images‘.

Zoals meestal het geval is beperken deze twee diensten zich momenteel tot de Amerikaanse indexen van Google (bekijk het verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse Google Labs maar eens) en leiden Nederlandstalige zoekacties vooral tot teleurstellende resultaten. Als je echter gaat zoeken met Engelse termen zie je al snel wat de potentie van deze diensten is.

Vooral van de tijdlijn voor nieuws ben ik gecharmeerd. Die tool kan je veel onnodig zoekwerk besparen als je wilt weten hoe de publieke opinie zich over een gegeven periode ontwikkelde, of welke gebeurtenissen en wendingen een bepaald thema karakteriseerden.

Ondertussen werkt Google ook aan de doorontwikkeling van bestaande diensten. Vooral YouTube komt nogal eens in het nieuws de laatste tijd, door experimenten met:

Maar Google werkt bijvoorbeeld ook aan de verbetering van het scannen van boeken en een snellere zoektechnologie.

Terwijl velen zich zorgen maken over het dreigende monopolie van de grote G. gaat het bedrijf gewoon door met het verbeteren van z’n diensten. Dat is volgens mij het beste antwoord dat je als onderneming kunt geven.

@

Reageer