clear

zoeken

search

De Worldcat Mashaton 2009

10 april 2009


Maarten Hekman attendeerde me gisteren als eerste op de OCLC Worldcat Mashaton die op 13 en 14 mei in Amsterdam wordt gehouden. Ralph Münzenmayer voegde het evenement niet veel later toe aan B20.

Nu ben ik natuurlijk geen ‘hacker’ maar ik vind het wel geweldig dat dit georganiseerd wordt in Nederland. Het heeft elementen in zich van de oorspronkelijke Happe.ning die we ooit voor ogen hadden.

Ik mailde de aankondiging door naar een collega die het digiknutselen wel beheerst en stelde voor dat hij zich daar zou uitleven en dat ik het dan zou filmen. Of zoiets. Dat gaat er vermoedelijk niet van komen maar toch: het idee was leuk. Hoe dan ook: bij deze de tekst van de aankondiging:

Kom net als andere programmeurs naar de WorldCat Mashathon in Amsterdam op 13 en 14 mei a.s. Dit evenement wordt gesponsord door het OCLC Developer Network en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en vindt plaats in het IISG-gebouw in Amsterdam-Zeeburg.

De Europese Mashathon volgt op de WorldCat Hackathon die afgelopen november werd gehouden in New York. Mashathon-deelnemers zullen gedurende de twee dagen brainstormen over mash-ups van lokale systemen, OCLC online diensten en andere webdiensten. Ook zullen zij mash-ups programmeren met als doel bestaande bibliotheekdiensten te verfraaien en nieuwe te creëren.

In WorldCat zijn al centrale catalogi opgenomen uit Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, IJsland, Duitsland, Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Tsjechische Republiek, Litouwen, Rusland en vele andere. Daardoor er zijn volop gebruiksmogelijkheden en potentiële toepassingen die erop wachten om gemaakt te worden.

Redenen om deel te nemen aan de WorldCat Mashathon:

– Brainstormen over gebruiksmogelijkheden voor en spelen met de WorldCat Search API.
– Development toegang verkrijgen tot 135 miljoen records van items uit meer dan 10.000 bibliotheken ter wereld.
– Deze bronnen integreren met vele andere om innovatieve nieuwe diensten te creëren.
– Collega-developers ontmoeten uit allerlei takken van de informatica.
– Je creatieve visie delen en deel uitmaken van de volgende stroming in de ontwikkeling van de online bibliotheek.

Ideeën, uitkomsten en code voortkomend uit de Mashathon, evenals de deelnemerslijst, zullen gedurende en na het evenement beschikbaar worden gesteld aan anderen om te downloaden en verder mee te werken.

Ga naar //worldcat.org/devnet/wiki/2009EUMashathon voor meer informatie en om te registreren.

@

4 Reacties

 1. Ah, die disguise van jou is goed gevonden. Ik had al overwogen om me als koffiedame te vermommen maar wie weet is muze een beter idee. Anyhow, ik vind het prachtig dat het georganiseerd wordt maar hoop dat de zaken die er ontwikkeld worden met gesloten producten ook na de mashaton tot het nut van iedereen kunnen blijven gelden, of in ieder geval, tot nut blijven van de ontwikkelaars die er hun creativiteit in hebben gestoken.

 2. Hoi Saskia,

  Misschien zijn ze wel zo aardig om het evenement ook te streamen. Dan kunnen er toch wat meer mensen dan 65 deelnemen.

  Ik deel je hoop, maar het lijkt me niet verstandig als de creativiteit maar een richting op mag gaan, dat zou het niet echt in de hand werken. Zal dus toch wel goed komen?

 3. De mashaton was een inspirerend en productief event. Naast het zo broodnodige netwerken (fysieke aanwezigheid werkt toch anders dan alleen virtuele aanwezigheid) zijn er ook leuke resultaten geboekt. Zo hebben we voor Adlib nu een gateway beschikbaar voor WorlCat waarmee je als Adlib catalogiseerder records uit Worldcat kunt zoeken en ontlenen. Ook kan de gateway nu overweg met WorldCat identities om zo als bron voor authority files te dienen. De organisatie van het event door OCLC en het IISG was werkelijk top!

  Bert Degenhart Drenth
  Adlib Information Systems

 4. Dag Bert,

  Wat leuk dat je dat hier even laat weten. Is er bij jou weten ergens een site waar er straks verslagen of multimedia zijn/is te vinden?

  Waren er veel mensen, ook niet-programmeurs.

  Hoe dan ook goed om te horen dat het zo goed bevallen is. Ik vind het mooi dat dit soort dingen gebeuren. Hoop dat er ook mooie kennisdeling uit voort zal komen (buiten de kennisdeling die er op het evenement al was bedoel ik dan)

  Bedankt!

Reageer