clear

zoeken

search

De urgentie van digitale samenwerking in Zeeland

02 april 2009

Het zijn interessante tijden. Echt in gevaar zijn ze nog niet, maar dat kranten en omroepen flink onder druk staan, zowel nationaal als internationaal, kan niemand ontkennen. In de Verenigde Staten alleen al kregen kranten vorig jaar maar liefst 7,5 miljard dollar minder binnen aan reclame-inkomsten.

Omdat ik veel parallellen zie tussen de dingen die kranten en bibliotheken doen heeft dit onderwerp altijd mijn interesse. Ik werd dan ook aangenaam verrast toen ik op Stronks Nieuwe Media een item van NOVA aantrof, over de PZC in het bijzonder en over de toekomst van regionale kranten in het algemeen.

Het filmpje maakt duidelijk dat men bij de PZC beseft dat er nog veel werk verzet moet worden online. De flard van Stronks presentatie in het filmpje laatbovendien zien dat de redactie ook extern adviezen inwint. Dat lijkt me een goede zaak en een prima aanvulling op de initiatieven die ik de krant het afgelopen jaar heb zien ontplooien op het web. De lezer werd vaker aan het woord gelaten, journalisten gingen bloggen en twitteren en ook de inzet van video werd niet geschuwd, integendeel.

Het zijn goede ontwikkelingen, vind ik. Ik vind het namelijk belangrijk dat er regionale nieuwskanalen zijn en zie graag dat die kanalen ook online relevant zijn en blijven. Dat geldt niet alleen voor de krant, maar ook voor regionale en lokale omroepen zoals Omroep Zeeland en TV Walcheren.

Er is echter een ding dat ik niet zo goed begrijp: de digitale overlap van culturele en journalistieke organisaties wordt steeds groter. Er wordt weliswaar overleg gevoerd over mogelijke samenwerkingsverbanden maar in de praktijk zie je toch dat verschillende organisaties elkaar beconcurreren. Het is niet voor niets dat kranten het niet eerlijk vinden dat omroepen wel geld krijgen van de overheid en kranten niet.

Zou het dan niet prachtig zijn, zeker op regionaal niveau, als die organisaties veel intensiever zouden gaan samenwerken? Ik vind al een paar jaar dat een provincie als Zeeland het zich eigenlijk niet goed kan permitteren digitaal zo versnipperd te zijn. Ieder instituut heeft zijn eigen eiland en zijn eigen websites, terwijl we allemaal weten dat we dezelfde doelgroep bedienen: de Zeeuwen en mensen die zich betrokken voelen bij Zeeland of de Zeeuwse geschiedenis.

Zou het dan niet mooi zijn als de omroepen zich voornamelijk zouden richten op beeld, de kranten op geschreven verslaggeving, en de bibliotheek en het archief op achtergrondinformatie en dossiers? Zou het dan vervolgens niet schitterend zijn als een partij als Zeelandnet vervolgens zou zorgen voor de infrastructuur en een verdere verspreiding van alle content in hun levendige community?

Ik droom van een portal waarbij al die Zeeuwse partijen elkaar aanvullen en helpen. Precies zoals dat ook werkt op het sociale web.

Ik gun de omroep de gevraagde subsidie net zo hard als de krant, maar schrik dan weer wel als ik bij diezelfde omroep een item zie (het tweede item in dit filmpje) waarin de subsidies voor de Bibliotheek en SCOOP ter discussie wordt gesteld.

Op het internet zoals we het nu kennen is alles met elkaar verbonden. Zo moet het ook zijn. Daarin zit ‘m de grote meerwaarde van het web. Dat die verbindingen op het Zeeuwse deel van het web er ook zouden moeten zijn lijkt me daarom eerder logisch dan onhaalbaar. De Provincie heeft weliswaar geen macht over alle betrokken partijen maar waarschijnlijk wél de middelen om al die partijen bijeen te brengen.

Het zou toch prachtig zijn als iemand daar z’n energie in zou steken?

@

4 Reacties

 1. But schreef:

  Dat zou inderdaad prachtig zijn. De kennis is vast aanwezig, de infrastructuur voor een groot deel ook, nu nog het gezamenlijk belang inzien en we zijn er.

 2. Wie weet But, wie weet.

  Goed weekend alvast!

 3. M. Cappon schreef:

  I agree totally! En nog beter ik ken zelfs mensen die daar geschikt voor zouden kunnen zijn…

  Kansen liggen voor het oprapen… heb jij komende weken nog 20 uur per week over ;-)…?

 4. 20 uur per week is wel veel momenteel Maria, maar als ik een bijdrage kan leveren in een of andere vorm doe ik dat natuurlijk wel graag!

Reageer