clear

zoeken

search

De nieuwe soberheid van ZB Digitaal

11 april 2009


Het is alweer dik twee jaar geleden dat ik voor het laatst overstapte naar een nieuw uiterlijk voor ZB Digitaal. Vanaf de zomer van 2008 hikte ik aan tegen de overstap naar een nieuw, niet-officieel sjabloon. Ik zag vooral op tegen het opnieuw indelen van de broncode van alle widgets.

Vandaag was ik het opeens beu. Ik had mijn oog al vaker laten vallen op sjablonen met een rood tintje maar toen ik vanochtend het relatief sobere Hardcore Blogger tegenkwam, besloot ik het gewoon eens te proberen. Uiteindelijk was ik er net iets langer dan twee uur mee bezig om de indeling naar mijn hand te zetten. Dat viel me eigenlijk nog best mee.

Ik heb alle oude widgets nog een kans gegeven maar de meeste daarvan hebben de overstap niet overleefd. Zoekwidgets, tagclouds, nieuwsgadgets: ik heb ze allemaal naar het ronde archief verplaatst. Ik had niet de indruk dat die zaken intensief gebruikt werden. Sommige gadgets overleefden het wel maar zijn teruggekeerd in een andere vorm.

De gehele blogroll is ook gesneuveld, op een paar links naar sites van de Zeeuwse Bibliotheek na. Ik wilde de links graag behouden maar de lijst was eenvoudigweg te lang. Een selectie zou velen tekort doen. Daarom heb ik er nu voor gekozen helemaal geen blogroll meer aan te bieden. De sites die ik de moeite waard vind zijn allemaal wel eens aan bod gekomen in postings…of komen nog aan bod. Omdat de archieven van dit blog nu beter doorzoekbaar zijn dan voorheen zou het aan de ‘Googlejuice’ van andere sites geen afbreuk mogen doen.

Ik ben zelf blij dat ik impulsief gedrag weer eens een kans heb gegeven, want ik vind zelf dat de site er nu beter uitziet. Dat betekent natuurlijk niet dat jij dat als bezoeker ook vindt. Alle feedback is daarom van harte welkom. Aanpassingen zijn immers altijd nog mogelijk.

@

26 Reacties

 1. Justin schreef:

  Ziet er gelikt uit Ed, lekker “clean”. Geen rommelige sidebar met duizend widgets meer in ieder geval. Hoewel jouw link naar mijn site het nog altijd goed deed…

 2. Occy schreef:

  Mooi glad inderdaad. Al vind ik je header wel wat donker uitvallen – zwart op rood is moeilijk te lezen (al heeft IE daar weer meer moeite mee dan Firefox)

 3. Rolf Bosboom schreef:

  Ziet er strak uit, wat meer onderscheidend ook dan de Blogger-sjablonen. Af en toe is het inderdaad goed om die sidebar(s) eens flink op te schonen. De neiging om te) veel links en widgets toe te voegen is vaak groot.

 4. biebblogger schreef:

  Ziet er mooi uit Edwin. Ik hou wel van eenvoud. Tenslotte gaat het om de inhoud. Ons eigen weblog is ook redelijk eenvoudig qua uiterlijk. Ik heb wel wat meer widgets e.d. in mijn sidebar staan. Dat is ook geleidelijk gekomen hoor. En omdat het weblog mijn enige mogelijkheid is om dit te doen ( te laten zien). Het blijft goed om zo af en toe wat te veranderen. Groet Romke

 5. Mike's Webs schreef:

  Ziet er prima uit, die nieuwe soberheid. Is volgens mij ook een trend op het web: sobere designs. Veel witte pagina’s weer.

  Ik heb laatst mijn blog wat aangepast en kon er eindelijk een derde kolom in kwijt. Hoewel nog veel items, hoop ik dat hij door de indeling in ieder geval overzichtelijk is. Dat is ZB Digitaal nu zeker.

 6. Christian schreef:

  Mooi hoor! Vooral die zijbalken vind ik erg clean. Zelf zou ik er ook wel twee willen hebben, maar ik hik nog steeds aan tegen het maken van een eigen sjabloon. Ben gewoon lui, vrees voor teveel geknutsel en ben bang voor fouten mijnerzijds… 😉

 7. Astrid schreef:

  Jeetje, ik ben dus niet de enige die zich verstopt voor de graspollen. Een post en 6 reacties binnen een half uur… Dat doe ik je niet na Ed!
  Maar zoals gezegd, hij is mooi geworden. Ben benieuwd of hij het 2 jaar volhoudt.

 8. Joost schreef:

  Een goed uitgepakte vernieuwing, het ziet er een stuk rustiger uit zonder al die widgets/gadgets. Ook het kleurschema is beter, al ben ik het eens met de opmerking van Occy. Misschien lichtgrijze letters op d-rood? Succes met de laatste ‘tweaks’ iig :).

 9. Danniëlle schreef:

  Strak! Moet even slikken toen ik uit je linklijst was verdwenen 😉 maar gelukkig, de rest is ook gesneuveld hihi.

  Misschien een up-to-date foto of zie je er nog steeds zo *kuch* jong uit?

 10. Henk schreef:

  Strak hoor, al vind ik dat zwart op rood wat minder. Heb zelf ook een hoop widgets en toeters & bellen gesschrapt om meer aandacht te geven aan de inhoud.

 11. boesje schreef:

  Schoon nieuw velletje makker

 12. schrijverdezes schreef:

  Was ik er net zo trots op om in je blogroll te staan…
  Dat donkerrood vind ik een beetje somber, maar over smaak valt, enz.
  Een van mijn dochters zegt altijd: ‘elke verandering is een verslechtering’, maar dat heeft ze niet van mij hoor.

 13. Bibman schreef:

  Ik vind deze lay-out een enorme verbetering Edwin, meer ruimte voor de content en minder druk. Doei!

 14. festina lente schreef:

  Mooi! Simplicitas delectat, nietwaar?

 15. Anoniem schreef:

  je blog is er in ieder geval veel sneller van geworden en dat is fijn, naast dat het er “volwassen” uitziet 😉

  Cheers!
  Moqub

 16. @ allen: dank voor jullie reacties: ik maak eruit op dat iedereen het een verbetering vindt, maar dat ik misschien nog wel moet kijken naar die header. Dat zal ik eens doen van de week.

  Over de blogroll zal ik ook eens nadenken. Nu zijn de balken inderdaad wel erg wit in de lengte maar een lijst van 50-100 links mist ook z’n doel denk ik. Het zou wel leuk zijn als ik een soort tagcloud van links zou aanbrengen. Punt is wel dat Google niet goed uit de voeten kan met geanimeerde links. Die gadget van blogger zelf (voor blogs) wordt ook niet geindexeerd door technorati….

  Laat ik nog even bezinken…

 17. Librarian.be schreef:

  Mooi, ik hou van minimalistische eenvoud. Ben zelf ook een nieuwe theme aan het implementeren, voor WordPress dan. Wat het wordt, blijft nog even een verrassing. Tegen de zomer hoop ik librarian.be nieuwe stijl te lanceren.

 18. essen2punt0 schreef:

  Mooi Edwin!
  Ziet er lekker uit en ik vind de rust van de weinige widgets wel erg prettig. 🙂

  Goed gedaan!

 19. madbello schreef:

  Hey gefeliciteerd met de nieuwe look. Lekker simpel en beter leesbaar dan het andere, rustig en zeker een goede basis om uit te werken.

 20. Dank, ook jullie. Ben blij met alle positieve reacties!

 21. De nieuwe look ziet er inderdaad mooi en geplijst uit. Het is duidelijk nogal een grote kuis geweest 🙂

  De stijl en kleuring inspireert mij alvast om de blog van mijn bibliotheek ook wat meer in de soortgelijke gemeentelijke kleuren te tinten.

  Het enige dat ik mogelijk als opmerking zou geven is de overgang van één artikel naar een ander. Door er bijvoorbeeld een kleurtje of abeeldingkje tussen te zetten. Maar dat is meer een kwestie van persoonlijke smaak. Want voor de rest oogt ie wel lekker, goeie keuze Edwin 🙂

 22. Hee Benoit, juist omdat ik het met jou al zo vaak over sjablonen etc had gehad was ik benieuwd wat jij ervan zou vinden. Dat weet ik dan nu 🙂

  Die stippelovergang tussen posts vond ik zelf wel mooi subtiel, maar het is zoals je zegt: smaken verschillen gelukkig.

  Bedankt voor je reactie!

 23. JoG schreef:

  🙂 Vooral ook de snelheid ! 🙂

 24. Mirjam schreef:

  Prachtig, strak en heerlijk overzichtig!

Reageer