clear

zoeken

search

De magistrale statistiekenfotografie van Chris Jordan

17 april 2009


Verkennend scherend over de digitale sporen van meneer Weinberger (naarmate ik meer over en van hem lees neemt mijn behoefte om hem bij de voornaam te noemen af) belandde ik op Running the Numbers van Chris Jordan. Iets zegt me dat ik zijn werk al eerder heb gezien en ik begrijp niet dat ik er toen geen aandacht aan heb besteed. Het werk van Jordan is namelijk magistraal.

Hierboven zie je een detail van de serie Light Bulbs, 2008:

Depicts 320,000 light bulbs, equal to the number of kilowatt hours of electricity wasted in the United States every minute from inefficient residential electricity usage (inefficient wiring, computers in sleep mode, etc.)

Neem vooral de tijd voor Jordan’s werk, het is de moeite waard. Die barbiepoppen! Die sigarettenpakjes! Die olievaten! Die….

@

6 Reacties

  1. Erik Stronks schreef:

    Ik heb werkelijk met open mond zitten kijken. Het is bekend dat grote getallen ons weinig zeggen… we kunnen ons geen voorstelling maken van hoeveel iets nu echt is. Deze visualisaties zijn esthetisch prachtig, maar geven je ook een klap in je gezicht. Sommige cijfers kende ik, of vind ik dat ik had moeten kennen, en toch sta ik met mijn mond vol tanden.

  2. Dat had ik ook Erik. Knap als kunstenaars daar in slagen, vind ik altijd….

  3. Eppo schreef:

    Hey vrolijke provinciaal,
    Zaterdagvroeg en voor het voetbal na de analoge krant kan ik weer ff genieten van je schrijfsels. Wat W. betreft inderdaad te gek. Maar ook wel betje oude koek.
    Op TED.com staat een hele mooie presentatie van hem…..
    Geniet,
    uw stadse vriend E.

  4. Ha Eppo! Leuk weer eens een reactie van je te mogen begroeten hier. W’s boek is alweer wat ouder inderdaad maar schandelijk genoeg nog nooit vertaald (en waarschijnlijk ook door veel mensen nooit gelezen)
    Hoopelijk kunnen we nog inspelen op wat recente ontwikkelingen, zoals de kranten en heisa rondom Google Books. We vinden wast wel iets.

    Die presentatie op TED kon ik zo snel niet vinden. Weet je zeker dat het daar is opgenomen?

    Hoe het ook zij: geniet van de voetbal!

    Zie je donderdag waarschijnlijk ook nog wel even?

    Eduardo

  5. festina lente schreef:

    En? Hoe was het interview, meneer Edwin?

  6. Het interview was zeer prettig vond ik. De werking van Skype was goed en Weinberger zelf heeft een zeer interessante kijk op de wereld van informatie en internet. Daar kwam bij dat hij ook nog zeer bescheiden en vriendelijk is. Hij bedankte ons voor onze tijd nota bene.

    Jan en ik waren het erover eens dat dit een mooie sessie was. Komende week gaan we een en ander uitwerken voor Digitale Bibliotheek.

Reageer