clear

zoeken

search

De Digitaal Erfgoed Meter van DEN

17 april 2009


Het is me niet duidelijk of de Digitaal Erfgoed Meter van Digitiaal Erfgoed Nederland (DEN) nieuw is, maar ik weet wel dat dit overzicht van digitaliseringsprojecten rondom cultureel erfgoed in Nederland me nog vaak van pas zal komen.

Er zijn inmiddels zo veel data-, beeld- en krantenbanken online dat het bijzonder lastig is om het overzicht te bewaren. DEN stelt met de Meter weer orde op zaken. Dat je ook nog kunt zoeken op organisaties die informatieplannen aan het ontwikkelen zijn, (soms full-text beschikbaar) of op de verschillende erfgoedportalen, maakt deze bron alleen maar nuttiger.

DEN bedankt!

Terloops stuitte ik ook nog op een interessante Belgische publicatie: Erfgoed 2.0. Nieuwe perspectieven voor digitaal erfgoed. “Even neuzen in de PDF”, dacht ik. Mooi niet dus. De 2.0 publicatie kan bij FARO besteld worden voor 18 euro. Dat is een drempel die de strekking van het verhaal (open content etc.) in een merkwaardig daglicht plaatst. Een 1.0 daglicht zou ik bijna zeggen.

@

2 Reacties

  1. Lineke van den Bout schreef:

    Hoi Edwin,

    volgens mij is hij behoorlijk nieuw, Eric Hennekam had hem ook pas woensdag als signalering. Overigens is de meter nog lang niet compleet, de ZB is ruim vertegenwoordigd maar het ZA en geschiedeniszeeland.nl dan weer niet. Maar daar gaan we wat aan doen!

  2. Hoi Lineke,

    Je kunt ontbrekende gegevens inderdaad opgeven daar. We zien het gauw verschijnen. Bedankt voor je reactie!

Reageer