clear

zoeken

search

De bieb als arbeidsbureau

15 april 2009


Ondanks het feit dat het een onsympathieke man was vond ik het altijd wél een interessante klant, de man die een paar jaar geleden de Zeeuwse Bibliotheek gebruikte als kantoor voor zijn vertaalbureau.

Samen met zijn vrouw zat hij hele dagen op onze verdieping, in afwachting van telefonische opdrachten. Zodra er een opdracht binnenkwam ging hij aan de slag: communicerend via onze gratis internetpc’s, vertalend uit onze woordenboeken, drinkend van de koffie uit het leescafe, gebruik makend van de rust van onze studiecabines. Hij wilde ook altijd faxen. Dat behoorde, om verschillende redenen, echter niet tot onze dienstverlening. Woest werd hij dan. Daar spraken wij op ons beurt dan weer schande van: hij had immers al zoveel gratis tot zijn beschikking.

Later bedacht ik dat we ook hadden kunnen constateren dat onze dienstverlening gewoon niet compleet was. We konden het waarschijnlijk gewoon niet zo goed hebben dat de man commercieel profiteerde van onze diensten, terwijl we achteraf toch moeten toegeven dat deze man zijn tijd vooruit was. Hij deed op een slimme manier zaken.

Ik moet aan hem denken omdat ik me afvraag of Nederlandse bibliotheken wel klaar zijn voor een nieuw leger klanten: de snel groeiende groep werkzoekenden.

Ik vraag me dat af omdat ik op Yahoo News zojuist spectaculaire cijfers zag staan over Amerikaanse Bibliotheken, afkomstig uit ALA’s State of America’s libraries 2009: een geweldige toename in het gebruik! Het enige dat niet in verhouding staat tot dat succes zijn de subsidies: die worden steeds kleiner of verdwijnen helemaal.

Ook opmerkelijk is het feit dat bibliotheken steeds vaker gebruikt worden door mensen die op zoek zijn naar werk. Bibliotheken anticiperen daar op door fysieke en virtuele sollicitatiecentra in te richten, zoals de NYPL op NYPL Job Search.

Er wordt altijd gediscussieerd over de functies die bibliotheken wel of niet zouden moeten vervullen maar ik heb niet de indruk dat de meningen over een functie als sollicitatiecentrum ook zo verdeeld zijn. Zo’n functie maakt dat je als organisatie en gebouw midden in de samenleving staat, in tijden van economische teruggang.

Maar is deze functie ook relevant voor Nederlandse bibliotheken? Volgens mij wel. Wordt er hier al veel op ingespeeld? Volgens mij niet. Ik heb daar tenminste nog niets over gelezen.

Misschien is het een kwestie van tijd, we zullen zien. Maar als je het mij vraagt is het een buitenkansje. Richt een ruimte in met boeken over sollicatiebrieven, vacatures uit dagbladen, enz. Zet er een medewerker bij die mensen kan leren hoe ze gebruik kunnen maken van sites als LinkedIn en het sociale web als cv. Nodig een paar potentiële werkgevers uit. Wees een gids op vacaturesites.

En meer van dergelijke apparaten. Hatsikidee.

@

8 Reacties

 1. davidovix schreef:

  Heey Edje

  De man die je bedoeld ken ik ook natuurlijk maar ik wist niet dat hij hier praktijk hield. Weet je nog dat we hier een hoekje hadden met loopbaaninformatie en dat we daar om de een of andere reden mee gestopt zijn kweet nie waarom. Misschien nog maar eens aan Cocky vragen, het was haar kastje !!!

  gr
  kees

 2. Het lijkt mij inderdaad wel iets voor bibliotheken te zijn, zeker als je die instelling als het informatiepunt van de gemeente aanziet. Iets waar ze in Vlissingen aardig weg mee weten.

 3. riah schreef:

  En wat dacht je dan van het projectWerkzat dat al een tijdje loopt in bibliotheken.

 4. @Kees: ik weet eigenlijk ook niet meer waarom we die kast toen hebben opgeheven. Met de herindeling zeker ofzo?

  @Benoit: Vlissingen werkt altijd nauw samen met de gemeente inderdaad. Best kans dat ze er daar wel al iets concreets mee doen…Dat zal ik eens vragen aan een collega.

  @Ria: nu je dat zegt herinner ik me de naam opeens maar ik realiseerde me eigenlijk niet waarover dat ging. Bedankt voor de tip!

 5. Antonia schreef:

  Dit is zeker iets voor bibliotheken. Basisbibliotheek dommeldal, met 4 vestigingen in Nuenen, Geldrop, Son en Breugel en Mierlo, organiseert volgende week voor de 7e keer (de 1e 4 keren in vestiging Nuenen toen we nog geen basisbibliotheek vormden) een vakantiebanenmarkt. Deze is meer gericht op jongeren maar in het verleden is gebleken dat ook jongeren via deze vakantiebanenmarkt aan vast werk komen. Uitzendbureaus en bedrijven worden uitgenodigd en jongeren kunnen zich op deze avond inschrijven of aanmelden. We doen dit samen met het jongerenwerk.
  Dit jaar is de krant ook geinteresseerd en een correspondent van het Eindhovens Dagblad komt deze avond naar vestiging Nuenen om een impressie te geven. De volgende dag wordt er een artikel over geplaatst. De krant geeft aan dat ze voor dit soort activiteiten erg veel belangstelling hebben, gezien de economische crisis.
  Dus mijn antwoord op de vraag of de bibliotheek als een soort arbeidsbureau dienst kan doen is ja. In ons geval voor jongeren. De werkloosheid onder hen stijgt momenteel het meest, las ik. In onze speciale jongerenafdeling hebben we ook allerlei relevante informatie liggen + gratis bezoeken van websites.
  Het project Werk Zat, daarvan weet ik dat het in een aantal Brabantse bibliotheken loopt.Of daarvan veel gebruik wordt gemaakt weet ik niet.
  Annette Stevens, bibliotheek dommeldal

 6. Antonia schreef:

  oeps, ik dacht dat ik vanuit bibliotheek 2.0 een reactie stuurde. Nu ben ik gelinkt aan mijn weblog, dat een probeersel is. We zijn bezig met 23 dingent. Maar geheimen heb ik er gelukkig niet op geplaatst.

 7. Mark Borneman schreef:

  DOK Delft werkt samen met het UWV en CWI (Werkplein). Met regelmaat geven we workshops en lezingen over 'weer aan het werk', 'mijn baan op de tocht', 'hoe schrijf ik een 'sollicitatiebrief?' etc. Zie bijv: //www.dok.info/index.php?cat=actief&pagina_id=50&agenda_id=479

  Dit alles in koppeling met de fysieke collectie, aangevuld met foldermateriaal uit heel de stad; van hulpinstanties, subsidies, kinderopvang etc. (bij elkaar geplaatst onder het thema 'Werk & Geld')

  Zelfs de Kamer van Koophandel organiseert gratis inloopmiddagen om de mogelijkheden van een eigen onderneming toe te lichten.

  Er valt nog veel te halen denk ik, maar we zijn aan het proberen…

 8. @ Mark en Annette,

  Bedankt voor jullie reacties. Goed om te lezen dat jullie er zoveel mee doen. Als ik het zo lees denk ik dat er nog wel veel meer bibliotheken zijn die dat doen. Ik zal er vanaf nu eens wat beter op letten!

Reageer