clear

zoeken

search

Bibliotheken en BitTorrent: waarom ook niet?

29 april 2009


Gisteren las ik in Digitale Bibliotheek een interview met Kathryn Greenhill: De waarde van gratis. De strekking van dat interview: “Omdat ‘gratis’ een essentieel onderdeel is van het traditionele merk ‘bibliotheek’ kan het als basis dienen om geld te verdienen”

Ergens halverwege begint Kathryn over de populariteit van onder meer BitTorrent en stelt ze dat bibliotheken zouden moeten onderzoeken waarom mensen zo graag gebruik maken van deze technologie. Toen ik dat las realiseerde ik me opeens dat ik nog nooit op het idee was gekomen van de bibliotheek die fungeert als Seeder. Ik schrijf regelmatig over het opzoeken van de gebruikers, over p2p-netwerken en over de kracht van gratis, maar deze link had ik nog niet gelegd, volgens mij.

Bij deze dus alsnog. Laten we massaal onze gratis content gaan aanbieden op de Mininova’s, Piratenbaaien en Demonoids van deze wereld. Laat ons massaal mooie content uploaden naar websites als Archive.org. Haal de gratis handelswaar uit de containers en stal het uit, prijs het aan.

Voor je het weet krijg je weer respect van een community die je nu in meer of mindere mate vergeten is.

Moeilijk, zeg je? Moeilijk is het niet hoor. Gisteren verwees ik op Twitter nog naar een BitTorrent eBook (PDF) voor beginners. Een mooi startpunt.

En als je bij het horen van de naam BitTorrent alleen maar aan illegale content denkt en je daar niet mee geassocieerd wenst te worden heb je het mis. Lang niet alles wat wordt aangeboden zucht onder het juk van copyright.

En grappig: waar het wél gaat om illegale content kun je ene wet mooi met de andere bestrijden. En als een uitspraak je dreigt te nekken kun je meestal wel iets vinden om de boel te rekken.

Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.

W.B Yeats

@

4 Reacties

  1. Remco schreef:

    Een mooi voorbeeld van het verspreiden van gratis content dmv bittorrent:

    //www.ubuntu.com/getubuntu/downloadmirrors#bt

    Hoewel je ook direct van een server kunt downloaden worden dus ook torrents aangeboden om de servers te ontlasten, voornamelijk als er net een nieuwe release is uitgebracht, er komt dan meestal rook uit de servers 🙂

    Vanuit de sleurhut te Mariekerke via een zeer trage gprs verbinding de groeten,

    vanEs

  2. Haha, mijn ouwe trouwe Ubuntu-adept. Als die lui jou toch ook niet hadden 🙂

    Wooot? Ben je nu gewoon lekker aan het kamperen?

    Mooi beeld! Je benen zijn vast al gierend bruin ^^

  3. Remco schreef:

    Maar altijd on-topic 🙂

    Yep ik ben de trotse bezitter geworden van een caravan. effe een paar dagen oefenen tussen de koeien op walcheren. De koelkast doet het prima iig. En die benen? net zo wit als de melk van die koeien…

    btw over bibliotheen gratis gesproken, ook bij de bieb is de infiltratie aan de gang:

    //forum.ubuntu-nl.org/offtopic/eindwerk-over-linux-wie-wil-nalezen/?topicseen

  4. heel goed, heel goed 🙂

    Enjoy the fields maestro!

Reageer