clear

zoeken

search

Bibliotheken als veilige havens in onzekere tijden

03 april 2009


Tot een jaar geleden schreef ik hier regelmatig over het veranderend publiek van bibliotheken, vooral in relatie tot veranderend mediagebruik. Lees: het aanbieden van gratis internet zorgde voor de aanwas van een publiek dat voorheen niet of nauwelijks in de bibliotheek kwam.

Ik schrijf niet meer zo vaak over dat gratis internet want ik beschouw ‘die strijd‘ als gestreden. De twee interneteilanden zijn vrijwel altijd goed bezet, het aantal incidenten is op een hand te tellen, en het aantal gebruikers van onze computers vertegenwoordigt een flink percentage van het totaal aantal bezoekers van de bibliotheek. Gratis internet is gewoon geen issue meer. Je kunt, als klant, van een bibliotheek verwachten dat het wordt aangeboden. Het liefst ook draadloos.

Maar zelfs als je ‘nog maar’ negen jaar in een bibliotheek werkt merk je dat het een ander type klant is dat de bibliotheek bezoekt. Ik ga niet generaliseren, maar zeker de wat oudere medewerkers zullen goed begrijpen wat ik bedoel.

Vanuit dat perspectief vond ik het interessant om een artikel in de New York Times te lezen, met de titel Downturn puts new stresses on Libraries. In de Verenigde Staten hebben de veranderde economische omstandigheden er niet alleen toe geleid dat veel bibliotheken worden wegbezuinigd; ze hebben er ook voor gezorgd dat de overgebleven biebs veel beter worden bezocht, bijvoorbeeld door mensen die op zoek zijn naar werk. Ook daklozen weten de weg naar de openbare gebouwen te vinden. Het aantal gewelddadige incidenten is sterk gestegen. Bibliotheekcomputers worden bevolkt door mensen die alleen maar zitten te gamen. De toon van klanten is veranderd.

Dat alles zorgt ervoor dat zowel medewerkers als klanten zich niet langer veilig voelen, in veel bibliotheken.

Het is een ontwikkeling die zowel logisch als zorgwekkend is. Een ontwikkeling die je doet nadenken over de functie van bibliotheken als instituut en openbaar gebouw. Je kunt de situatie in Nederland misschien niet goed vergelijken met die in de Verenigde Staten maar je kunt ook niet ontkennen dat bepaalde elementen in het verhaal herkenbaar zijn.

In de Zeeuwse Bibliotheek loopt sinds een aantal maanden ook extra beveiliging rond, in de avonduren. Dat vond ik zelf aanvankelijk wat overdreven, gezien het beperkte aantal incidenten, maar ik weet wel dat er ook collega’s zijn die daardoor een veiliger gevoel hebben. Dat is voor het welzijn van medewerkers natuurlijk van groot belang. Het komt de dienstverlening uiteindelijk ook ten goede.

Ik vraag me wel af in hoeverre het beeld van ‘meer blauw tussen de kasten’ bewaarheid zal worden in de toekomst. In provincies als Zeeland ongetwijfeld minder snel dan in de Randstad, maar toch: als de wereld onzekerder en onveiliger wordt zullen meer en meer mensen een veilige haven als de bibliotheek sneller opzoeken, ook de mensen die gevoelens van onveiligheid juist oproepen. Daar kunnen we de ogen niet voor sluiten.

@

6 Reacties

  1. Dymphie schreef:

    Een van mijn eerste ervaringen als stagiaire in de OB Amsterdam (eind jarne 70) was dat we door de politie ontzet moesten worden omdat er iemand met een buks door de ramen schoot …

  2. Henk schreef:

    Begin jaren ’80 was ik opruimhulp in Filiaal Zuid. Toen vond ik het eigenlijk onveiliger. Er was vaak overlast van roerige jongeren. Eén keer is een medewerker door de kids opgesloten in het fietsenhok!

  3. @ Dymphie: en toch doorgezet en in de sector blijven werken. Mooi!

    @ Henk: ik wist niet dat jij daar ook al werkte. Ik kwam er als kind altijd. Wilma werkte daar ook, herinner ik me nog. Dat was toch ook in het begin van de jaren 80. Dat ze in de bieb ook kwam wist ook niet, maar er waren toen wel vee plekken in dauwendaele waar jeugd rondhing…

  4. Dymphie schreef:

    Maar niet meer in de OB 😉 .

  5. Robert schreef:

    Afgelopen week was ik op vakantie in de VS en gebruikte ik de openbare bibliotheken van Boston en New York als uitvalsbasis voor mijn plannen van die dag. Met mijn netbook en de gratis draadloze verbinding kon ik daar erg goed uit de voeten.

    Het publiek is echter inderdaad een stuk anders dan hier in Nederland. Veel daklozen die rondhangen aan de tafels. Eén van de inwoners van Boston vertelde dat ze ook voor stankoverlast zorgen in de leesruimten, wat een bijzondere gewaarwording is in een bibliotheek 🙂

  6. @Dymphie: maar dat was vast niet de aanleiding om over te stappen, toch?

    @Robert: grappig dat jij daar net was! Het doet me denken aan de rechtzaak van een tijd geleden, waarin een zwerver was gedaagd omdat hij in de bibliotheek Rotterdam zijn schoenen had uitgedaan en ongelooflijk meurde.
    Toen hij dat ook deed in de rechtszaal gooide de rechter hem daar ook uit de zaal 😀

Reageer