clear

zoeken

search

Tegenlicht portretteert Roosevelt Academy

16 maart 2009

De korte trailer geeft de kijker een wat merkwaardige indruk van de stad Middelburg. De PZC schrijft dan ook: “De VPRO heeft nogal zijn best gedaan om Middelburg een beetje op Oxford te doen lijken.”

Dat neemt niet weg dat de uitzending van Tegenlicht, van vanavond 20.55 uur, ook interessant kan zijn voor iedereen die de Roosevelt Academy bedient. Medewerkers van de Zeeuwse Bibliotheek bijvoorbeeld.

Van de website van Tegenlicht:

In Tegenlicht volgen we enkele net aangenomen studenten in de eerste maanden van hun studie. Twee van hen voelen zich direct als een vis in het water: actieve colleges, de eerste toetsen al in de tweede collegeweek, docenten die er als coaches bovenop zitten, studeren en wonen op een Middelburgse campus. Voor een derde student blijkt deze vorm van studeren uiteindelijk minder te werken: ze haakt uiteindelijk af. Maar dan is wel alles in het werk gesteld om haar binnenboord te houden.

Hoe werkt het University College? Is het echt een rijkeluiscrèche, zoals minister Plasterk ooit zei? Of is het de universitaire onderwijsvorm van de toekomst? Onderwijsvernieuwing door het toepassen van eeuwenoude wetmatigheden, ingewikkelder is het niet. Hans Adriaansens: “De kern is organisatie. Er wordt vaak gesproken over universiteiten die op zoek moeten naar excellente studenten. Dat vind ik een verkeerde voorstelling van zaken. Excelleren is een werkwoord, dat betekent dat je als onderwijsinstituut moet zorgen voor een context waarin studenten kunnen uitblinken. Met een zes-en-een-half gemiddeld op het VWO de sterren van de hemel studeren, dat moet mogelijk zijn”.

@

Reageer