clear

zoeken

search

Street View Nederland: gluren met een beperking

19 maart 2009


Ik zal niet beweren dat ik de Wallen in Amsterdam op mijn duimpje ken, maar ik ben wél goed bekend in die buurt. Ik logeerde er namelijk een paar maanden in de periode 1992/1993. Het huis waar ik logeerde zie je op bovenstaand screenshot, afkomstig uit Google Maps/Google Street View.

Getriggered door een bericht op het weblog van Marie-José Klaver besloot ik Pegman ook eens los te laten in “1012”. (het postcodegebied van de rosse buurt) Ik kan me namelijk wel voorstellen dat Google bezoekers van de wijk in beeld brengt, maar bezoekers van prostituees? Dat zou vermoedelijk een hoop stof doen opwaaien.

Als ik van de Ouwezijds naar de Nieuwmarkt of het Damrak kuierde koos ik vaak voor de rode route. Het oog wil ook wat tenslotte. Vooral de Bloedstraat stond in tijd bekend om het bijzondere uitzicht. Toen ik Pegman met mijn muis liet spartelen boven het gebied viel het me echter op dat die hele route buiten het Street View domein valt. Ik dacht slim te zijn door een kijkje te nemen in de Bloedstraat vanaf de Nieuwmarkt maar daar trof ik een zwarte achtergrond aan: “afbeelding niet langer beschikbaar”. Op de Voorburgwal heeft de auto alleen gereden aan de grachtzijde waar geen hoeren zitten. Ook daar zijn echter een paar punten waar je zou kunnen turen naar de overzijde, waar de dames achter en onder de kerk zijn gehuisvest. Hetzelfde verhaal: “afbeelding niet langer beschikbaar

Ik heb niet het hele gebied verkend natuurlijk maar het lijkt er toch op dat Google bewust en beperkt door het gebied is gereden. Ze kennen hun pappenheimers inmiddels.

Het is overigens wel mooi dat Google op sommige plaatsen ook foto’s van Picasagebruikers heeft geïntegreerd. Zie je opeens dezelfde plek maar dan in een andere tijd, op een ander tijdstip. Dat vind ik bijzonder.

Ik zie die junks nog staan op die brug. Altijd wachtend op de man met de bolletjes bruin en wit…

@

15 Reacties

  1. festina lente schreef:

    Foei toch Edwin!
    Maar…. ik moet bekennen dat ik zelf ook aan de Nieuwe Markt in Nijmegen heb gewoond, waar ook wat dames achter het raam zaten. Niet te vergelijken met A’dam natuurlijk! Kun je daar ook even gluren? Ik heb zelf nooit geduld voor dat soort dingen.

  2. Wilma schreef:

    Ik zeg niets, maar ik vermoed wel dat je weet wat ik denk 🙂

    Je muis komt zeker steeds dichter in de buurt van dat ene icoontje op je bureaublad 🙂

  3. @festina: Street view is daar nog niet beschikbaar. Het zijn nu nog maar enkele steden. In Middelburg hebben de auto’s ook al gereden, maar dat zal nog wel een tijdje duren…

    @ Wilma: heeeeeel langzaam naar die climax toewerken 🙂

  4. tenaanval schreef:

    Edwin,
    Lees net in Het Parool dat de Wallen er wel nog opkomen. Straten waren afgesloten dus de auto kon er niet door. Maar ze komen nog een keertje terug.

  5. festina lente schreef:

    Maar ik vind dat ze eerst Nijmegen op de kaart (pardon: street view)moeten zetten!
    En: auto’s: in Middelburg?

  6. Dat gaat misschien minder lang duren dan we denken!

    Met die auto’s doel ik op de auto’s van Google die de foto’s maken van alles straten…

  7. @Tenaanval: bedankt voor de aanvulling!

  8. festina lente schreef:

    Edwin, dat van die auto’s in Middelburg was een GRAPJE! Ik stel me Middelburg voor als een idyllisch stadje zonder auto’s.

  9. Sorry, die ontging me even. Middelburg heeft een paar autovrije straten en voor de rest vooral veel irritante eenrichtingsstraten met een verkeersgeleidingssysteem. Je moet veel onnodig omrijden, als je in centrum moet zijn :-/

    Maar te voet kom je overal makkelijk gelukkig. Detail: ik schreef daar eens over en verwees toen naar een park dat volgens mij in Nijmegen ligt.

  10. bjorn schreef:

    Kwam nog een leuke verzamel site tegen, streetviewnederland.nl

  11. Dank je Bjorn. Da’s een leuke verzameling.

  12. festina lente schreef:

    Edwin: Juist; eenrichtingsverkeer sucks…
    en dat Kronenburgerpark, daar heb ik zo ongeveer naast gewoond; overdag een heerlijk park; ‘s nachts nooit uitgeprobeerd.

  13. Ooit zal ik nog eens een kijkje gaan nemen in jouw stad. Het schijnt dat je er ook uitstekend uit kunt gaan.

  14. festina lente schreef:

    Welkom! Nog beter: kom solliciteren bij onze bib.! Wij kunnen nog wel wat innovatiekracht gebruiken!

  15. Ha! Dat zou wel een wending zijn in mijn leventje zeg 🙂

Reageer