clear

zoeken

search

Nederlandse kranten en RSS; half nieuws

08 maart 2009


Je kunt je afvragen of je ouderwets denken nog wel ouderwets denken kunt noemen als iedereen op die manier denkt.

Ik heb steeds meer moeite met websites die wél RSS aanbieden maar je er als lezer tegelijkertijd toe dwingen door te klikken naar de website door de feeds alleen gedeeltelijk aan te bieden. Het concept van gedeeltelijke rss-feeds is achterhaald. Zulke feeds mijd je. Des te opmerklijker is het dat geen enkele van de grote Nederlandse dagbladen volledige feeds aanbiedt. Ik heb de proef op de som genomen met de Volkrant, NRC, Trouw, AD, Telegraaf, de PZC, het Noordhollands Dagblad, en het Parool. Er is zelfs een krant bij die alleen de koppen laat zien.

Het dient gezegd te worden dat ook internationale kranten deze aanpak hanteren. De New York Times en de Frankfurter Allgemeine Zeitung bieden ook geen volledige feeds. Het feit dat alle kranten ervoor kiezen doet me afvragen wat hier aan ten grondslag ligt.

Natuurlijk: men hoopt dat bezoekers van de website ook op reclamebanners klikken. Daarom worden feeds ingezet als lokkertje. Je kunt je echter afvragen hoeveel mensen daadwerkelijk klikken op die reclame-uitingen. Ik niet in ieder geval.

Of zou het hun gaan om goede bezoekersaantallen? Zou men niet beseffen dat de pageview dood is? Dat je met een tool als Feedburner ook gewoon kunt zien wat mensen doen met content buiten je website?

Ouderwets is niet het goede woord. Achterhaald wellicht wel?

@

Foto

Reblog this post [with Zemanta]

Reageer