clear

zoeken

search

Je foto’s een cc-licentie geven

26 maart 2009


Ik snap eigenlijk niet dat ik nog wel eens fotootjes pik, om blogposts feestelijker te maken. Mijn uitgangspunt is dat ik altijd zal verwijzen naar de bron van een afbeelding, tenzij er copyright op berust. In zo’n geval noem ik geen bron en verwijder ik het plaatje als de rechthebbende mij dat vraagt. In de 3,5 jaar die ik blog is dat nog nooit voorgekomen. Als je bedenkt dat er alleen al op Flickr 5488 foto’s per minuut worden toegevoegd is dat ook niet zo gek. Dat is althans het getal dat ik zie staan op de homepage: 5,488 uploads in the last minute.

Maar waarom zou ik zulke afbeeldingen eigenlijk nog gebruiken? Ik lees net op RWW dat Flickr inmiddels meer dan 100 miljoen foto’s bevat waarop een cc-licentie berust. Dat is toch meer dan genoeg om uit te kiezen?

Ik lees echter ook dat het aantal gebruikers dat foto’s voorziet van zo’n licentie begint te dalen. Dat komt volgens mij vooral omdat Flickr foto’s standaard voorziet van copyright. Wat mij betreft zou dat precies andersom mogen.

Een nieuwe oproep lijkt me daarom gerechtvaardigd. Geef je foto’s een cc-licentie!

 • Lees op de website van Creative Commons Nederland welke cc-licenties er zijn.
 • Log in op flickr.com
 • Ga binnen je account naar het tabblad ‘Privacy & Permissions’
 • Kies achter ‘what license will your content have’ voor een cc-licentie

Je doet de wereld er een groot plezier mee. En daarmee jezelf uiteindelijk ook.

@

Afbeelding: //www.flickr.com/photos/vlastula/3269471520/

Reblog this post [with Zemanta]

7 Reacties

 1. Je krijgt standaard een standaard copyright toebedeeld, maar dat zou inderdaad beter een CC licentie zijn. Want uiteindelijk is het vaak niet nodig om zo afschermend te zijn. Misschien een ideetje om er een schrijf campagne naar de EU voor op te zetten? Ik wil ze wel ter plaatse gaan afgeven 🙂

 2. Dat is inderdaad nobel streven. In spanje timmert de copyleftbeweging ook lekker aan de weg weet ik….

 3. Daan schreef:

  Maar ik zie ook nog best veel foto’s met zo’n copyright teken op de foto ‘gedrukt’, dat is toch helemaal uit de tijd. Maar aan de andere kant kan ik het ook wel weer begrijpen.

  Ik zoek overigens altijd via FlickrCC, dan krijg je meteen alle foto’s met cc licentie. Mijn ervaring is dat zoeken in Flickr vaak toch nog teleurstellend is omdat de mooiste foto vaak voorzien is van copyright.

  Moet wel bekennen dat ik afbeeldingen van boeken enzo wel nog vaak jat (of ik maak zelf een fotootje).

 4. @ Daan: soms kan ik het me ook wel voorstellen hoor, als het echt gaat om kunst waar ook aan verdiend wordt bijvoorbeeld. Maar als het aanbod zo enorm groot is wil je toch graag dat mensen naar je verwijzen, als je kunstenaar bent?

  Zelf foto’s maken vind ik ook altijd een interessante. Ooit zou ik het nog wel eens willen leren, om echte mooie te maken. Dan ben je sowieso van al het gesodemieter af 🙂

 5. festina lente schreef:

  Ha, ik heb in mijn korte blogleven al wel een keer ‘last’ gehad. Maar het is allemaal in den minne opgelost en ik heb er zelfs een aardig contact aan overgehouden. Zie hier, plus het commentaar

 6. Da’s interessant Festina. Komt waarschijnlijk vooral omdat er bekende personen op staan afgebeeld. Portretrecht is weer een heel andere tak van sport: daar ben ik ook niet zo goed in ingevoerd, eerlijk gezegd…

 7. festina lente schreef:

  Het grappige was dat door de fotograaf aan Esther (mijn oudleerling) ook geen toestemming had gevraagd om de foto te plaatsen op het blog van C.P.; hij zat zelf fout!

Reageer