clear

zoeken

search

Het nieuwe Literatuurplein

16 maart 2009


Gisteren verwees ik in een tweet al naar het bericht op BoekenDingen, vanochtend heb ik de nieuwe site van Literatuurplein eens wat beter bekeken.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet al te vaak gebruik maak van de informatie die literatuurplein.nl biedt. Dat is ergens doodzonde. Als je klikt op ‘meer literatuurplein’ zie je wat ik bedoel: de site bevat behalve een schat aan informatie over boeken en schrijvers ook veel links naar literaire organisaties, activiteiten en wat dies meer zij.

Ik lees normaal gesproken eigenlijk alleen de nieuwsberichten van de site, die mij via RSS en Netvibes bereiken. Dat zegt meer over de manier waarop ik online informatie consumeer dan over de kwaliteit van de website.

De meest in het oog springende vernieuwing is de mogelijkheid om de website te personaliseren. Vooral die mogelijkheid wilde ik graag uitproberen. Daarom maakte ik een account aan. Het registratieproces zou m.i. wel wat laagdrempeliger kunnen maar als bezoeker wordt je wel meteen beloond: het personaliseren wijst zich namelijk wél vanzelf.
Door bovenin op ‘website aanpassen’ te klikken kun je de onderdelen die je niet wilt zien uitschakelen. Je voorkeuren worden dan gekoppeld aan je gebruikersaccount. Bijkomend voordeel is dat je de afzonderlijke elementen ook nog eens kunt verplaatsen zoals je dat ook kunt in bijvoorbeeld Netvibes of iGoogle. Prachtig! Niets is mooier dan alleen die zaken voorgeschoteld te krijgen die voor jou relevant zijn. Het is vergelijkbaar met het concept van Mijneigenbibliotheek.

Friso Visser van de VOB liet mij weten dat er nog meer verrassingen in de koker zitten, waaronder een toepassing voor de iPhone. Dat klinkt goed!

Morgen wordt de nieuwe website officieel gelanceerd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Een nadere toelichting op de verrassingen maakt ongetwijfeld deel uit van dat evenement.

@

2 Reacties

  1. Boekendingen schreef:

    Voor alle duidelijkheid: voor het aanpassen van de indeling en de rubrieken hoef je geen account aan te maken.
    Klik op website aanpassen in de bovenbalk en je kunt rubrieken schuiven en aanklikken welke je wilt zien. Alles wordt netjes bewaard.

  2. Dat was me nog even ontgaan. Ik ging er eigenlijk vanuit dat inloggen een must was, daarom deed ik dat ook meteen.
    Dat betekent dan wel dat de instellingen worden onthouden op basis van cookies? Die wis ik dagelijks trouw met CrapCleaner. Eens kijken of dat gevolgen heeft dan.

    Bedankt voor de aanvulling!

Reageer