clear

zoeken

search

Detroit, stad in verval

06 maart 2009

In an urban society, everything connects. Each person’s needs are fed by the skills of many others. Our lives are woven together in a fabric. But the connections that make society strong also make it vulnerable.

Dit citaat gebruikte de band Conflict in het intro van het album The Ungovernable Force. Het zou de soundtrack kunnen zijn bij de trieste beelden van Detroit, een stad in verval.

In de HP/De Tijd van vorige week las ik zojuist het ontluisterende verhaal over die stad, geschreven door Pieter Franken. De stad is leeggelopen, gebouwen zijn verlaten, de straten zijn onveilig en onroerend goed staat er te koop voor belachelijke bedragen.
De foto’s die het artikel maakten dusdanig veel indruk dat ik ook even ging zoeken in Flickr. Aan de verlaten gebouwen worden complete collecties gewijd. Gebouwen die ooit statig en machtig waren worden nu gebruikt als parkeergarage, complete wijken ademen de sfeer van begraafplaatsen. De stad wordt verlaten en vergeten. Mensen spenderen hun kwartjes niet eens meer aan telefoontjes naar de politie.

Het is mijn fascinatie voor verval die mijn belangstelling voedt. Ik schreef eerder al eens over motortochten door postnucleaire gebieden en de schoonheid van verlaten winkelcentra.

Toch is het niet alleen die vreemde fascinatie. Het is ook de constatering dat het laagje beschaving van onze maatschappij en economie bijzonder broos is. Dat de huizenmarkt wel degelijk helemaal in elkaar kan lazeren.

Het zal hier ongetwijfeld niet zo snel gebeuren, maar uitsluiten kun je het ook niet.

@

12 Reacties

  1. Daan schreef:

    Ik denk bij Detroit voornamelijk aan The White Stripes. Zet maar een lekker plaatje van ze op, het is bijna weekend!

  2. BB schreef:

    Weten we meteen waar hun rauwheid vandaan komt 🙂

    Ed

  3. Timmietovenaar schreef:

    Een frappant effect van ´t steeds verder uitdunnen van Detroit is dat de stad langszaam veroverd wordt door een soort stadsboeren. Verlaten tuinen en gesloopte terreinen veranderen langzaam in akkers die de bewoners voorzien van voedsel.
    Recent was er nog een docu van op de buis //www.moviemeter.nl/film/55387 maar een jaar of wat geleden kan ik mij herinneren dat er ook al een docu over was waarin die boeren-reflex in Detroit en St. Petersburg (waar baboesjka´s op daken van flats en er tussenin aan het boeren waren) werd belicht.
    Tamelijk fascinerend.

  4. schrijverdezes schreef:

    Wat hierboven staat (van Timmietovenaar) bevalt me zeer. Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dit: reportages in kranten/tijdschriften zijn uit op effect. Over de R’damse (net niet pracht/kracht)wijk waarin ik woon zijn in NRC Handelsblad, dat toch niet bekend staat als een sensatieblad, een paar keer reportages gepubliceerd waarin ik nauwlijks iets herkende, iets wat voor meer buurtbewoners gold, zoals uit ingezonden brieven bleek. M.a.w.: Geloof niet alles wat ze schrijven. Dat van die stadsboeren geloof ik overigens maar al te graag…

  5. Justin schreef:

    Dat belooft wat. Sinds vandaag hangt er ook een bordje “te koop” aan ons kot… Kan ik straks wel een hele woonwijk in Detroit kopen 😉

  6. @Timmie: lijkt me interessant om te zien. Mensen gaan zich anders gedragen in desolate en anarchistische omgevingen. Dat zijn ook die verbindingen uit dat citaat. Als er daar een paar van wegvallen…

    Hoop die docu nog eens te zien.

    @ Schrijver: media lichten er inderdaad uit wat het goed doet voor de camera…Misschien ging ik daarom ook nog wel even kijken op het web. Daar ben ik geen zaken tegengekomen die het verhaal tegenspreken in ieder geval. Een beetje extra onderzoek is altijd aan te bevelen in ieder geval.

    @ Jus: of een compleet station ofzo. Als je de omgeving even vergeet is het wel behoorlijk fancy 🙂

  7. Timmietovenaar schreef:

    Het was even zoeken maar zolang je Google maar goed voed… Duikt de andere documentaire over boeren en Detroit (en Sint Petersburg) uit 2005 ook op.

    //www.ikonrtv.nl/donderdagdocumentaire/documentaire.asp?oId=1735

  8. Remko schreef:

    Heb daar een jaar of vijftien geleden nog rondgewandeld – dat was toen al eng. Ratten op straat, alleen maar drankwinkels, onguur volk. Maar hele mooie wolkenkrabbers – met aparte kleurtjes – en mooi om ze te zien in de oorspronkelijke verhoudingen – niet verpest door nog hogere, lelijke nieuwbouw zoals in Chicago en New York. Er is een nieuw centrum gebouwd dichter bij het meer – daar kan je gewoon rondlopen. Toch een mooie stad.

  9. Bedankt voor de aanvulling Remko. Ik neig er nog niet meteen naar mijn koffers te pakken, maar het is wel goed om het beeld een beetje genuanceerd te zien…

  10. Remko schreef:

    Edwin – het museum daar moet je echt een keertje zien. Alleen de muurschilderingen van Diego Rivera (de man van Frida Kahlo)alleen al zijn de moeite.

    //www.dia.org/

    //sites.google.com/site/magonistaorg/_/rsrc/1229398476286/diego-rivera-and-the-2008-economic-crisis/1.jpg

  11. Dat zijn gave schilderingen zeg. Kan ik mooi gebruiken ter illustratie van een blogpost.

    Bedankt voor de tip!

Reageer