clear

zoeken

search

De bibliotheeksite van de toekomst

03 maart 2009


Gisteren was ik aanwezig bij een ‘lunchbijeenkomst’ over de strategie van de Zeeuwse Bibliotheek voor de periode 2009-2012. Ik leverde een korte bijdrage, met als belangrijkste punten:

  • De steeds korter wordende aandachtsspanne van mensen
  • Het niet kunnen ‘winnen’ van commerciële partijen als Google en het ‘vaak achter de feiten aanlopen’ van bibliotheken
  • Het loslaten van het idee dat we met de huidige zoeksystemen ons publiek een goede dienst bewijzen
  • Collecties onder de aandacht brengen door verhalen te vertellen en onze menselijke kant te tonen

Om het verhaal te ondersteunen deelde ik de Trend Blend 2009 uit, alsmede een groot artikel dat ik vorige week schreef voor een special van Bibliotheekblad (dat artikel zal ik hier ook nog plaatsen, zodra het gepubliceerd is)

Twee weken geleden verwees ik op Ning naar een artikel van Steven Bell op inside Higher Ed: The Library Web Site of the Future. Bij dat artikel kwam ik vandaag wéér terecht door een verwijzing in Your OPAC sucks, part N, van Edward Vielmetti.

Ik realiseer me nu eigenlijk pas dat Bell hetzelfde benadrukt als ik gisteren. Als je de moeite neemt om het te lezen leer je waarom veel mensen onze websites omzeilen en op hun eigen manier op zoek gaan naar relevante bronnen en databanken. Je leert ook waarom het zo belangrijk is dat wij ons verhaal vertellen en de dialoog met ons publiek aan moeten gaan. Wat je in je gebouw, in de fysieke wereld deed zou je ook online moeten doen. En dan eigenlijk ook nog op plaatsen buiten je eigen website.

Rather than attempting to mimic search engines academic librarians should aim to differentiate their Web sites. They should devote the most eye-catching space to information that promotes the people who work at the library, the services they provide and the community activities that anchor the library’s place as the social, cultural and intellectual center of campus. That shifts the focus from content to service and from information to people. Academic libraries must promote their human side. The library portal experience should emphasize the value of and invite stronger relationships with faculty and students. That means going beyond offering a commodity that, by and large, the user community can well access without the Web site. The next generation academic library Web site must leverage what academic librarians can do to help faculty and students improve their productivity and achieve success.

Het is geen nieuw verhaal maar wel een belangrijk verhaal. Ik kan dit artikel iedereen met ‘een hart voor de zaak’ aanbevelen.

@

4 Reacties

  1. Dymphie schreef:

    … en dan maar geen catalogus vraag ik me dan altijd af bij deze gedachte.

    Ik ben t wel met je een dat we niet op kunnen tegen die giganten, en dat de ‘opac sucks’ .

    Maar welke collectie wil je dan onder de aandacht brengen?
    Is niet juist de catalogus een verwijzing naar wat je in je collectie hebt?

    En welk verhaal wil je nog vertellen als je geen collectie hebt? Dat wordt dan wel erg mager en gratuit. Of liever: dan ben je eigenlijk alleen nog aan t lesgeven.

    Humm i wonder

  2. Ho! Aan de collecties wil niet toornen hoor en ook niet aan de catalogus als ontsluitingsmiddel. Ik doel vooral op het streven van bibliotheken om al die bronnen dan weer te rubriceren en in grote hoeveelheden te laten zien op sites. Je kunt er beter parels uitpakken en daar je verhaal bij doen en zo zichtbaar worden in Google. Dat is beter dan hopen dat je klant naar je site komt en vanaf daar zelf gaat graven en speuren. Dat geduld hebben de meeste mensen gewoon niet volgens mij.

  3. festina lente schreef:

    Tja, wij zijn ook bezig, maar dan voor de periode 2010-2013. Voorlopig verkeren we nog in de droomfase, maar dat zal over een half jaar wel anders zijn; dan moeten er knopen doorgehakt worden…

  4. Iedere droom eindigt in ontwaken. Dat het ontwaken dan maar zoet moge zijn…

Reageer