clear

zoeken

search

Crisis?

15 maart 2009


Vertel me eens: ken jij veel mensen die al geraakt zijn door de economische crisis? Verwacht je veel pijn in je portemonnee, de komende maanden?

In mijn directe omgeving is het enige voorteken van een slechter economisch klimaat de arbeidstijdverkorting van een paar gasten die in de chemische industrie werken. Ik heb nog geen mensen gesproken die zeggen te bezuinigen op dingen. Mensen die extra zijn gaan sparen ben ik ook nog niet tegengekomen. In de conjunctuurklok van het CBS zie ik echter dat de consumptie flink aan het dalen is. Dat doet me afvragen of ik wellicht een afwijkende kennissen- en vriendenkring heb. Of dat ik deel uitmaak van een milieu waar de harde klappen nog moeten vallen.

Dit overzicht van ontslagen in de technologiesector toont aan dat de crisis geen illusie is. Het is een heftige lijst. Als je zoekt op ‘layoffs libraries’ zie je dat er ook in die hoek flink bezuinigd wordt. Maar het gaat vooral om Amerikaanse bibliotheken; over bezuinigingsmaatregelen bij Nederlandse heb ik nog niets gelezen.

Wat betekent dit nu? Dat we nog een hoop ellende kunnen verwachten? Of zullen wij de dans juist ontspringen? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik durf ook niet meer te vertrouwen op de voorspellingen van experts. Die zitten er immers al maandenlang naast.

Ik weet wel dat crises ook voordelen kunnen hebben voor bibliotheken. Vooralsnog houd ik het er daarom maar op dat er nog niet veel te vrezen valt. Of is dat een beetje dom?

@

16 Reacties

  1. Jolanda Pikkaart schreef:

    Ik ken geen mensen die nu al last hebben van de crisis. Wel zie je dat grote bedrijven voorzichtiger zijn met trainingen boeken.
    Zelf heb ik nu meer journalistiek werk (en webteksten) dan vorig jaar rond dit tijdstip.

  2. nomorecorsa schreef:

    Mijn pa heeft net zn ontslag gekregen, zit in de bouw…

  3. @ Jolanda: dat laatste is ook wel opmerkelijk. Heb je daar een verklaring voor?

    @ Nomo: ai! In die sector gaat het wel hard ja. Las de cijfers van de week, en die waren niet best. Sterkte voor hem.

  4. boesje schreef:

    Crisis of niet, voor jou is het vandaag een feestdag. Van harte gefeliciteerd makker met uw 38e. Wat ben je trouwens vroeg opgestaan vanmorgen. Of komt dat door het heerlijke zonnetje dat buiten schijnt. Maak er een mooie dag van. Saluut.

  5. Anoniem schreef:

    Er zijn bedrijven die profijt hebben van de crisis: McDonald’s bijvoorbeeld, waar mensen die voorheen een duurdere lunch kochten nu naartoe gaan, geldt ook voor eenvoudige broodjeszaken (brood mee is nog een stap te ver blijkbaar). Ook schoenmakers e.d. schijnen het te merken. Een van mijn kinderen zag ‘Oprah’ op de tv en daar ging het over wat je kon doen als je minder geld had. Met Amerikaans enthousiasme kweelde iemand: the library! Niet meer elke nieuwe DVD kopen voor de kids, maar lenen ‘for free!’ Als we hier als bibliotheek een graantje van willen meepikken, zullen we wel iets moeten dóen en liefst een beetje snel, anders is de crisis misschien al weer voorbij.
    Het ligt inderdaad aan de groep waarin je leeft of je er al dan niet (nu al) veel van merkt, want er worden wel degelijk mensen ontslagen en er zijn jonge mensen die geen werk kunnen vinden.
    Verder sluit ik me aan bij Boesje hierboven. Mhrotd!
    Groet, Arda

  6. @ Boes: dank je!
    Was inderdaad al om zes uur op. Heb gisteren de hele dag geslapen, met een paar waakmomenten tussendoor, en ook zojuist weer teruggeweest. Beetje ziekjes. Maar zoals vrijwel altijd is het weer prachtig weer op de 15e. Ik kijk ernaar van een afstandje 🙂

    @ Arda: bedankt! Ik denk dat er inderdaad wel mogelijkheden liggen op het gebied van ‘gratis’ marketen. Interessant zou ook zijn om dan te zien in hoeverre barre tijden van invloed zijn op internetconsumptie en een toename in bijvoorbeeld lezen…

  7. schrijverdezes schreef:

    Ik dacht aanvankelijk: nee, ik ken niemand die er al mee te maken heeft, maar dat klopt toch niet: ik kocht altijd mijn brood in een natuurvoedingswinkel die goed liep maar (hoogstwaarschijnlijk) door de kredietcrisis moest sluiten. De eigenares vertelde me begin dit jaar dat het aantal klanten vanaf oktober sterk was teruggelopen en dat ze het niet meer redde (ze had de winkel nog niet zo lang geleden overgenomen). Dit klopt met wat je in de krant leest: mensen gaan goedkoper eten en goedkopere kleren dragen. Dat van die kleren ('downdressing', mede o.i.v. Michelle Obama en haar H&M-jurk) vind ik prima, dat van dat eten vind ik wél jammer: meer bio-industrie enz.

  8. Tsja, op zich een logisch verhaal. Toch is het dan ook wel weer typisch dat juist Albert H. het zo goed deed vorig jaar. De duurste, maar ook de makkelijkste. Benieuwd of dat eind dit jaar nog zo zal zijn…

  9. Henk schreef:

    Ik ken niemand die is getroffen door de crisis. Lief chat met een Duitser die regelmatig vrij heeft omdat de fabriek waar hij werkt af en toe moet sluiten wegens gebrek aan opdrachten.

    Eén van mijn Flickrcontacten maakte een heel treffende foto.

  10. schrijverdezes schreef:

    Dat van AH vind ik niet zo typisch: 1.de crisis kwam pas aan het eind van het jaar echt in het nieuws, 2.mensen zijn misschien van nóg duurdere winkels (natuurvoedingswinkels b.v., of van voorheen uit-eten-gaan) naar AH overgestapt, en 3. AH had misschien succesvolle acties. Zoiets kun je niet zomaar ‘op je gevoel’ zeggen volgens mij.

  11. schrijverdezes schreef:

    Sorry, hij stond er 2x.

  12. @ Henk: dat is zeker een treffende. Economie in stilstand…

    @ Schrijver: dat zijn ook allemaal factoren inderdaad. Alleen daarom al is het zo lastig om dit soort ontwikkelingen goed te analyseren: je ziet altijd wel invloeden over het hoofd..

  13. schrijverdezes schreef:

    Daar hebben we de deskundigen voor, alleen zien die ook wel ‘s wat over het hoofd…

  14. Ik heb het wel een paar keer geprobeerd met al die experts maar er zijn zoveel verschillende meningen en voorspellingen dat ik echt niet meer weet wie nu de echte experts zijn.

    Complexe materie…

  15. Daan schreef:

    In mijn omgeving alleen twee mensen die rond de Kerst wat minder gewerkt hebben bij DSM, voor de rest merk ik er weinig van. Ook zelf (nog) niet, gelukkig.

    Maar wacht, mijn Engelse vriendin is laatst ontslagen en tot voor een jaar geleden had ze daar de baantjes voor het uitzoeken. Dat valt nu vies tegen, ze is werkzaam als secretaresse maar al die bedrijven in de City nemen nu niemand meer aan.

  16. Toch tekenen, al zijn het voorzichtige…

Reageer