clear

zoeken

search

Boeken uitproberen op leesditboek.nl

24 maart 2009


Mijn eerste bezoek aan de zeer jonge website leesditboek.nl riep bij mij onmiddellijk de vraag op wie de initiatiefnemers van deze site zijn. Op deze website kun je boeken namelijk niet alleen uitproberen, je krijgt er vaak ook nog eens korting op. Omdat de site ook linkt naar websites van boekenwinkels en uitgevers kreeg ik het vermoeden dat er commerciële partijen achter de site zitten. Een vermoeden dat onder de knop ‘over leesditboek.nl‘ noch bevestigd, noch ontkracht wordt. Omdat een colofon ontbreekt op de website besloot ik even te zoeken in Google Blog Search en jawel: op boekenblog vond ik een toelichting:

“In een aantal weken tijd hebben we al voor meer dan 150 euro aan kortingsbonnen gepubliceerd op de site”, aldus Marianne de Kruijter, een van de initiatiefnemers van de site Leesditboek.nl, die onlangs haar virtuele deuren opende voor het publiek. Samen met haar partner, Crimezone.nl-oprichter Sander Verheijen, werkte De Kruijter bijna een half jaar aan het concept, bedoeld om boekpromotie terug te brengen naar de oorspronkelijke basis, het verhaal zelf. Leesditboek.nl biedt lezers een nieuwe mogelijkheid om thuis of onderweg te ‘proeven’ van nieuwe boeken. Het aanbod van kortingsbonnen en voorpublicaties neemt dagelijks toe. Om bezoekers op de hoogte te kunnen houden van het aanbod is er een gratis (maandelijkse) nieuwsbrief.

Daarmee is mijn vraag beantwoord en kan ik met een gerust hart de site verkennen.

De website oogt goed en bevat voorpublicaties van boeken die het goed doen bij een breed publiek. Niet bepaald de boeken die mij persoonlijk aanspreken maar dat zegt helemaal niets. Ik lees momenteel nauwelijks fictie en van bepaalde genres weet ik dat ze mijn interesse nooit zullen krijgen. Dat geldt denk ik ook voor de boeken die ik aantref op leesditboek.
Desondanks vind ik het concept van de website goed en origineel. De boeken worden prachtig gepresenteerd en de verleiding om voorpublicaties te downloaden (soms ook voor mobiele apparatuur) is groot. Mond tot mond reclame wordt bevorderd door iedere maand leespakketten weg te geven. Dat is aanpak die ongetwijfeld beloond zal worden, zodra een groter publiek de site ontdekt. Het totaalconcept zou websites van bibliotheken zeker niet misstaan.

En de website zelf? Die laadt snel en navigeert uitstekend, al verdient het de aanbeveling dat er een ‘homebutton’ wordt toegevoegd aan de pagina’s waarop de boeken worden gepresenteerd.

Samengevat: leesditboek.nl is een aanrader. Voor de liefhebbers.

@

12 Reacties

  1. Patricia de Ryck schreef:

    En je vergeet nog te vermelden dat de site iedere vrijdag voorzien wordt van boekennieuws door de redactie van //boeken.blog.nl.

  2. Helemaal waar. Bedankt voor de aanvulling Patricia!

  3. Arda schreef:

    Ik weet er niet genoeg van, maar een ander ongetwijfeld wel: is dit niet in strijd met de wet op de vaste boekenprijs?

  4. Jeetje, van die wet heb ik zelfs nog nooit gehoord. Hoe zit dat dan met Ramsj enzo?

    Kortom: ik heb werkelijk geen idee 🙂

  5. Arda schreef:

    Hier kun je hem lezen (raad ik niet aan), hier vind je een samenvatting. Ik begrijp het onvoldoende, maar misschien kan iemand uitleggen waarom hij in dit geval niet van toepassing is, want ik neem aan dat dat zo is. Niet belangrijk hoor, maar ik zou het wel leuk vinden er iets meer van te weten.

  6. Astrid schreef:

    Goh Ed, en d’r zijn toch al behoorlijk wat oorlogjes gevoerd over die vaste boekenprijzen en het mogelijk loslaten daarvan. Grappig dat die discussie kennelijk aan je digitale blikveld verloren gaat!

    Waarom die bonnen wel mogen, zou ik ook niet weten. Wie o wie in de geldketen zou dat kortingsbedrag aanvullen?

  7. Arda schreef:

    Ik denk dat ik het al snap. Ik las het vanmiddag snelsnel in de lunchpauze en dacht dat je die boeken met korting kon bestellen, maar je moet dus naar de winkel. En dan mag het wel omdat het geen oneerlijke concurrentie is, denk ik.
    Er zitten helaas niet veel boeken bij die ik zou willen kopen…

  8. @ Arda: bedankt voor de aanvullingen. Het zal inderdaad iets in die geest zijn…

    @ Astrid: soms wek ik misschien de indruk dat ik een vinger aan de pols houd van alle onderwerpen maar niets is minder waar: er ontgaat me ontzettend veel. Dat kan ook bijna niet anders toch? Misschien heb ik dit ooit wel voorbij zien komen maar vond ik het toen niet interessant genoeg om erover te lezen.

    Als dingen interessant zijn komen ze later meestal vanzelf nog eens op je bordje. Zoals nu dus 🙂

  9. Astrid schreef:

    Het is ook wel weer fijn om te weten dat je niet alles weet 😉

  10. dat vind ik zelf ook. Er is ook nog zo’n uitspraak over wijsheid. Wij zijn zij die weten dat ze niets weten.

    Of iets in die trant dan toch. Dat weet ik ook niet meer precies 🙂

  11. Astrid schreef:

    Ik twijfel dus ik besta 😀

  12. Precies!

    Fijn weekend alvast!

Reageer